Morten Baldur Karrebæk Pust deltager her ved en minidemonstration til støtte for to fængslede nazister i Helsingør, februar 2009. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Afdød nazist hyldet på Brøndby Stadion

Efter 25 år som en af Danmarks mest voldsberedte nazister er Morten Baldur Karrebæk Pust død. Søndag blev han mindet med stort banner på Brøndby Stadion.

Publiceret den 27. september 2020

Søndag aften tog Brøndby IF imod AC Horsens på hjemmebane i superligaen i herrefodbold. Kampen blev på grund af corona-restriktioner spillet med meget få tilskuere, hvorfor blandt andet den ene endetribune stod tom. I stedet var tribunen præget af to store bannere. På det ene stod der “Hvil i fred Baldur”. En sidste hilsen fra vennerne i Brøndby, hvor den voldsberedte nazist var en del af hooliganmiljøet.

Tidligere på ugen bekræftede politiet overfor Redox, at Morten Baldur Karrebæk Pust, blandt mange blot kendt som ‘Baldur’ eller ‘Balle’, er død. Han har været på flugt på fra politiet i mere end et halvt år og har af flere omgang været efterlyst i dagspressen.

Sammen med to andre personer var han mistænkt for et hjemmerøveri hos en 25-årig kvinde i Hvidovre. De to andre personer blev idømt henholdsvis 15 og 18 måneders fængsel for røveriet, men Morten Baldur Karrebæk Pust nåede aldrig at komme for retten. Han er således ikke dømt i sagen.

Morten Baldur Karrebæk Pust startede sin karriere i nazibevægelsen i starten af halvfemserne. Som ung teenager meldte han sig ind i Jonni Hansens DNSB og deltog blandt andet i Hess-marchen i Roskilde i 1995.

Morten Baldur Karrebæk Pust (med rødt skjold) under Hess-marchen i Roskilde i 1995.
Morten Baldur Karrebæk Pust (med rødt skjold) under Hess-marchen i Roskilde i 1995.

Da de voldsberedte skinheads fra Blood & Honour brød ud af DNSB fulgte Baldur med og i årene omkring årtusindeskiftet var han en del af det lille naziskinheadmiljø, der fandtes i de københavnske bydele Folehaven og Sydhavnen. De så ofte BK Frems hjemmekampe i Valby Idrætspark, men senere skiftede han side og blev Brøndby-hooligan.

I perioden i Blood & Honour var han involveret i en række voldssager. Han blev i starten 2000 dømt for et overfald på to ’autonomt udseende musikere’. I Blood & Honour-tiden var Morten Baldur Karrebæk Pust iøvrigt forsanger i Danmarks første naziband, Chamber 88, der spillede ved en række nazikoncerter i perioden 1998-99.

Vold og påkørsel
Fra tid til anden forsvandt Morten Baldur Karrebæk Pust og var væk fra nazimiljøet i flere år, for så at vende tilbage igen. I nogle af de perioder var han involveret i blandt andet hashhandel, ligesom han i længere perioder har arbejdet som tatovør i flere Hells Angels-relaterede tatoveringsbutikker. I januar 2005 var han involveret i en større hashsag, da han på Ellebjerg Station blev anholdt efter at have kastet en taske med 17 kilo hash fra sig.

I 2009 blev han varetægtsfængslet for en bevidst påkørsel af en 11-årig dreng med indvandrerbaggrund. Det resulterede i en dom på ti måneders fængsel.

I 2011 hyldede han Anders Breiviks terrorangreb i Oslo og på Utøya, der kostede 77 mennesker livet, hovedparten børn og unge.

I 2016 blev han dømt for et knivoverfald begået i en baggård blot 100 meter fra sit eget hjem i Sydhavnen i København. Også dét blev takseret til ti måneders fængsel.

Siden Blood & Honour kollapsede i 2001 har Baldur haft en mere løs kontakt til det københavnske nazimiljø. Han har deltaget i arrangementer i Danmarks Nationale Front og ifølge Redox’ oplysninger også haft kontakt til DNSB. Samtidig har han været en del af hooliganmiljøet i Brøndby IF.

Tags: