Analyse: Racistiske aktioner mod jøder

Påskenat gennemførte Den Nordiske Modstandsbevægelse endnu en antisemitisk hærværksaktion. Det er ikke første og næppe sidste gang at vi ser det.

Publiceret den 5. april 2021

Natten til søndag lavede Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) en landsdækkende aktion, imod den jødiske påske pesach. Aktionerne, der involverede blodige dukker, rød maling og plakater opsat på jødiske mindesmærker, fik søndag en del medieopmmærksomhed. Plakaterne, der var underskrevet med adressen til organisationens hjemmeside, viderebringer antisemitiske konspirationer om den jødiske påske: “Pesach er jødernes fejring af massedrab på børn”.

Pesach er jødernes fejring af massedrab på børn

Det antisemitiske hærværk er ledsaget af en artikel på Den Nordiske Modstandsbevægelse hjemmeside, Nordfront, hvor organisationen selv tager ansvaret for aktionen. Her lyder det, at aktionerne er blevet gennemført i både Aalborg, Randers, Horsens og Slagelse.

At Den Nordiske Modstandsbevægelse gennemfører hærværksaktioner med jødiske mål, bør ikke komme bag på nogen, der følger organisationen. Det er deres modus operandi, og noget som de senere år er blevet forstærket.

Siden den nazistiske organisation blev genopstartet i Danmark i 2017 har de gentagne gange hyldet Adolf Hitler med plakater i hele landet og benægtet Holocaust. I forbindelse med 75-året for jødernes flugt fra Danmark gennemførte organisationen en kampagne under parolen “Holocaust er fup”, som blev ledsaget af ophængte bannere med parolen i hele landet.

I 2019 fik organisationen meget opmærksomhed, da de gennemførte en fælles skandinavisk aktion på årsdagen for Krystalnatten, hvor danske jøder fik påsat gule davidsstjerner på deres postkasser, fik malet nazistisk grafitti på deres mure og jødiske gravpladser i både Aalborg og Randers vandaliseret med grøn maling, væltede gravsten og de samme gule davidstjerner med teksten “Jude”.

Senest i efteråret 2020 gennemførte organisationen endnu en fælles skandinavisk antisemitisk aktion under den jødiske højtid Yom Kippur, en aktion som den danske, svenske og norske afdeling tog del. Få dage efter at organisationen havde aktioneret foran synagogen i Oslo, blev et knivbevæbnet NMR-medlem anholdt ude foran samme synagoge.

Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.
Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.

Hvorfor nu?

Denne weekends antisemitiske aktion fra Den Nordiske Modstandsbevægelse står altså ikke alene. Det er noget vi har set før og noget vi må forvente at se igen i fremtiden. Men weekendens aktion er denne gang ikke en fælles skandinavisk aktion, men er blot gennemført i Danmark. Det er interessant og skal forstås i en kontekst af, hvor den danske afdeling er netop nu.

I oktober blev to af organisationens medlemmer dømt for hærværket mod den jødiske gravplads i Randers, hvor seks gravsten blev væltet, 84 gravsten overmalet med grøn maling og en sidste påsat en gul davidstjerne med teksten “Jude”.

De to NMR-medlemmer blev kendt skyldige i hærværket mod gravpladsen samt en række andre episoder i forbindelse med deres aktivitet i Den Nordiske Modstandsbevægelse. Den ene, en i dag 28-årig mand fik udsat sin strafudmåling, indtil en mentalundersøgelse var gennemført. Mentalundersøgelsen er nu færdig og den 28-årige får sin straf ved Retten i Randers på tirsdag.

Den anden, en i dag 40-årig mand, med en ledende position i organisationen blev idømt et års ubetinget står og skal senere i april i fængsel for at afsone hans straf.

Organisationen, hvis aktiviteter i dag primært udgår fra Øst- og Nordjylland, har den seneste tid haft et kunstigt højt aktivitetsniveau. De har brugt en masse energi på at gennemføre aktiviteter for at organisationen ikke sygner hen og bliver glemt, mens deres mest aktive leder skal ind og afsone de sidste fire måneder af sin straf. Organisationen har altså haft et behov for, at få offentlighedens opmærksomhed, og det har de med påskens aktion fået.

Den danske gren af Den Nordiske Modstandsbevægelse har den seneste tid leget Tordensskjolds soldater, og har nu fået den opmærksomhed, som de tror er nødvendigt for, at deres leder nu roligt kan gå i fængsel. Men kan den nyvundede opmærksomhed give bagslag? Er der nye sigtelser, fængslinger og domme på vej mod aktivisterne i den nazistiske bevægelse?

Hykleri fra politikere

Flere politikere, heriblandt justitsministeren, har kommenteret på aktionen, som ministeren kaldte hærværksaktionen “oprørende og dybt beskæmmende” i en kommentar til Nordjyske Stiftidende.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) uddyber: “Regeringen er meget optaget af at sikre den nødvendige beskyttelse for det jødiske samfund og de jødiske institutioner og af, at myndighederne fortsætter arbejdet med at bekæmpe antisemitisme, når den viser sit grimme ansigt. Regeringen arbejder lige nu på en national handlingsplan mod antisemitisme, som skal modvirke, at antisemitismen slår rødder og spreder sig i Danmark”.

Regeringen er meget optaget af at sikre den nødvendige beskyttelse for det jødiske samfund

Det er positivt, at politikere tager afstand fra antisemitiske aktiviteter. Men når det kommer fra et parti som socialdemokratiet, hvis strategi de seneste år har bygget på at overtage og overbyde Dansk Folkepartis mangeårige racistiske retorik og udspil, så er bedraget tydeligt.

Racisme har mange former; fra NMR’s holocaustbenægtende propaganda over Omar El-Husseins terrorangreb på synagogen og til regeringens systematiske hetz og særlovgivning rettet mod muslimske borgere. At fordømme den ene slags racisme mens man selv bedriver den anden slags racisme er åbenlyst hykleri.

Tags: , ,