Daniel Carlsen havde gjort et stort nummer ud af pressemødet, hvor de præsenterede en Gallup-måling.

Daniel Carlsens pressestunt endte i selvmål

Det var et ringe fremmøde, da nynazistiske Danskernes Parti i dag havde inviteret til pressemøde i København. Daniel Carlsen havde lagt op til en stor nyhed, men det viste sig blot at være resultatet af en Gallup-måling, som partiet selv havde bestilt.

Publiceret den 13. august 2016

Det var med store ord om repræsentation i Folketinget, at Daniel Carlsen havde inviteret til pressemøde lørdag den 13. august klokken 11:00. På Danskernes Partis Facebook kunne man høre Daniel Carlsen stolt fortælle at ”Jeg har lige fået en nyhed ind, som kommer til at ændre Danmarks fremtid” og ”Det er fuldstændigt vildt, og jeg kan love jer én ting, Danskernes Parti kommer i Folketinget, det er 100 procent sikkert”. Det skulle dog vise sig, at nyheden ikke var af så stor betydning alligevel.

Pressestunt på Den Sorte Diamant

Efter at have brugt tid på at forklare Danskernes Partis mærkesager, gik Daniel Carlsen videre til det egentlige formål med pressemødet. Danskernes Parti fremlagde en vælgerundersøgelse fra Gallup, som partiet selv havde bestilt. I undersøgelsen var 1.051 personer blevet forelagt tre af partiets mærkesager og derefter spurgt, om de ville stemme på Danskernes Parti, hvis de var opstillet ved næste folketingsvalg. Af dem svarede angiveligt 3,4% ja, og 12,6% svarede måske. To af de tre punkter var henholdsvis dansk udmeldelse af EU og bedre vilkår for børnefamilier.

Fra venstre ses kasserer Henrik Petersen, partifører Daniel Carlsen, vicepartileder Morten Berg og Peter Neerup Buhl.

”Vi havde naturligvis regnet med at det var muligt for Danskernes Parti at komme ind i Folketinget, men vi er også meget tilfredse med, at det viser sig at være rigtig mange danskere, der rent faktisk bakker op om Danskernes Parti. 16% af danskerne er flere hundredetusind danskere, som bakker op om vores politiske projekt”, fortalte partiføreren.

Opblæste tal og en partifører i defensiven

Daniel Carlsen ignorerede de egentlige statistiske resultater fra undersøgelsen, og som bannere bag partiledelsen også proklamerede, så de det som sikker opbakning fra 16% af befolkningen. En skråsikkerhed som undersøgelsen slet ikke underbygger.

Det var tydeligt at Danskernes Parti selv tolkede målingen som en stor sejr, men den er næppe en garanti for hverken at blive opstillet eller valgt ind til næste folketingsvalg. Daniel Carlsens spin på målingen afstedkom kritiske spørgsmål fra de få fremmødte journalister, der ikke lod sig imponere af det fremlagte materiale.

Der blev spurgt ind til hvordan undersøgelsen var foretaget, og hvor mange vælgererklæringer Danskernes Parti har nu. Daniel Carlsen oplyste, at partiet har fået 18.000 tilkendegivelser om vælgererklæringer. Da han blev spurgt om, hvor mange bekræftede vælgererklæringer der var, blev han usikker. Presset måtte han indrømme, at det havde de ikke et konkret tal på. Yderligere spørgsmål på dette område afviste Daniel Carlsen med, at ”Det er ærligt talt ikke det, vi har indkalder til pressemøde om i dag, så jeg vil meget nødigt kommentere på det, sådan uforberedt lige nu”.

Daniel Carlsen havde gjort et stort nummer ud af pressemødet, hvor de præsenterede en Gallup-måling.

Tilkendegivelserne er blot et udtryk for, at nynazisterne i Danskernes Parti har indsamlet 18.000 email-adresser på folk. De skal efterfølgende bekræftes med Nem-ID, for at tælle som vælgererklæringer. At tolke ud fra det, har partiet stadig lang vej til at blive opstillingsberettigede.

Daniel Carlsen og partifællerne havde med stor ståhaj indkaldt til et pressemøde om en Gallup-måling og et usikkert tal for vælgererklæringer. Der tegner sig et billede af en partileder, der ikke er bleg for at bruge tal på en kreativ måde, for at positionere Danskernes Parti som et reelt alternativ til højre for Dansk Folkeparti.

Fiasko for Danskernes Parti

Da mødet gik i gang var det lille lokale kun halvt fyldt. Redox’s udsendte talte kun én håndfuld journalister og et par fotografer. Herudover var der kun to tilhørere, som ikke var medlemmer af Danskernes Parti. Daniel Carlsen var flankeret af vicepartileder Morten Berg, kasserer Henrik Petersen og partistrateg Peter Neerup Buhl. Blandt tilhørerne var yderligere en række partimedlemmer og tre sikkerhedsvagter, som var hyret af partiet.

Under mødet sad politiet tungt på området, da der var indkaldt til antiracistisk demonstration mod pressemødet. Demonstranterne forsøgte at forstyrre mødet, og afbrød kortvarigt præsentationen, da de råbte slagord udenfor vinduet.

Martin Baden Christensen er sekretær for Danskernes Parti og arbejder bl.a. med deres sociale medier, han livestreamede fx. pressemødet på deres Facebook-profil.

Pressemødet varede kun ni minutter, da spørgsmålene hurtigt stoppede. Efter de havde pakket sammen, fik Daniel Carlsen og hans følge en politieskorte ud gennem en nødudgang. Her stod moddemonstranterne klar og råbte slagord. Flere forsøgte at forhindre nynazisterne i at forlade biblioteket, ved at stille sig i vejen for de taxaer, der skulle fragte dem væk. Vejen blev hurtigt ryddet af politiet, og taxaerne kørte væk i høj fart.

Tilbage står indtrykket af en partifører, der havde overvurderet betydningen af sit eget budskab. Og på den måde endte det pinligt for en ellers medievant Daniel Carlsen, der også overfor sine egne medlemmer havde opreklameret pressemødet som noget større.

Vælgerundersøgelsen var udført af © TNS Gallup for Danskernes Parti.

Tags: ,