Aalborgenserne vågnede til hærværk på byens jødiske gravplads den 5. april 2021. Foto: Presse-fotos.dk

Dømt for nazi-hærværk: Et års fængsel

Et nu tidligere medlem af NMR er blevet dømt for hærværk ved den jødiske kirkegård i Aalborg sidste år.

Publiceret den 23. maj 2022

Vestre Landsret stadsfæstede for nylig dommen mod Ragnar Spleth Loðbrók, tidligere Mathias Spleth Sørensen. Som Redox tidligere har omtalt blev han i byretten sidste år dømt for NMR’s aktion mod den jødiske kirkegård i Aalborg, der fandt sted den 4. april 2021 i forbindelse med den jødiske højtid pesach.

Flere andre medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) har vidnet i sagen, men dommen endte altså med at blive den samme: Et års fængsel.

Du kan se flere billeder af hærværket på Presse-fotos.dk

Af dombogen fra landsretten fremgår det, at der under ransagningen blev fundet en “White lives matter”-trøje hos den nu dømte nazist, og at han var i besiddelse af en instruktion for gruppechefer i NMR, en betegnelse for en ledelsespost i organisationen. Ragnar Spleth Loðbrók forlod ifølge sin forklaring i retten NMR i november 2019, altså halvandet år før hærværksaktionen fandt sted. At instruktionsdokumentet fandtes i hans hjem skyldtes ifølge nazisten, at han var blevet forsøgt overtalt til at vende tilbage til organisationen, men havde takket nej.

I sagen kom det også frem, at Ragnar Spleth Loðbrók sagde op i Forsvaret i 2016 og blev smidt ud af Hjemmeværnet. På det tidspunkt havde han nået at optræde i Hjemmeværnets vagtplaner for grænsekontrollen ved Kruså, vagtplaner der i dag findes online.

Ragnar Spleth Loðbrók afviser overfor Redox, at være medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse og siger, at han forlod organisationen i 2019. Han afviser desuden at være nazist, på trods af at han har været medlem af flere nationalsocialistiske organisationer. Han betegner sig sig selv som nationalist.

Ragnar Spleth Loðbrók er uenig i Landsrettens dom og fastholder sin uskyld. Han har med egne ord anmodet Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke sagen til Højesteret.

Han er desuden uenig i Landrettens afgørelse om at dommen skal udløse reststraf fra hans tidligere fængselsdom: “Der foreligger intet i lovgivningen der gør, at denne sag på nogen måde skal kunne udløse min rest straf.”

Spleth forklarer desuden overfor Redox, at han forlod Forsvaret, da han ikke “ønsker at være en del af statens vikarbureau” og at han forlod Hjemmeværnet, fordi blev varetægtfængslet i 2018 i en anden straffesag.

Tags: , ,