Lars Hartvig og Livah Sunshine, begge i røde ringe, ved demonstrationen ved Sundhedsstyrelsen i april.

En uhellig alliance

Hvad har et byrådsmedlem fra Enhedslisten, en nynazistisk veteran og en konspirationsteoretisk vaccinemodstander til fælles?

Publiceret den 18. juni 2023

En søndag i april mødtes en broget skare på Islands Brygge. Livah Sunshine, der fik sine femten minutters berømmelse, da hun tidligere på året indkaldte til demonstration mod et arrangement på Frederiksberg Hovedbibliotek, stod nu bag endnu en demonstration. Denne gang var målet Sundhedsstyrelsen.

Den lille flok gik fra Islands Brygge til det centrale København, mens de bar skilte. På et af dem stod der “At være den som du er født som – det er godt nok”. Det blev båret af en mand i 40’erne iført briller og rygsæk. Men selvom han ikke gjorde meget væsen af sig i den lille skare, så er han værd at være opmærksom på.

Hans navn er nemlig Lars Hartvig og han har siden halvfemserne været en nøglefigur på den yderste højrefløj i København. Han var blandt andet afdelingsleder i det nynazistiske netværk Dansk Front i midten af 00’erne, ligesom han senere blev aktiv i det nynazistiske parti Danskernes Parti. Han har desuden marcheret i Tyskland til minde om Adolf Hitlers stedfortræder Rudolf Hess.

Lars Hartvig (i rød cirkel) ved mindesmarch for topnazisten Rudolf Hess i tyske Wunsiedel i august 2004.
Lars Hartvig (i rød cirkel) ved mindesmarch for topnazisten Rudolf Hess i tyske Wunsiedel i august 2004.

De seneste måneder har budt på en række aktioner og demonstrationer fra konspirationsmiljøer rettet mod blandt andet dragshows og transkønnedes rettigheder.

I første omgang var der protesterne mod højtlæsningsarrangement på Frederiksberg Hovedbibliotek, hvor dragqueens læste højt af Renée Toft Simonsens bog “Børnene fra Sølvgade”. Sidenhen kom chikanen og truslerne mod TV-karakteren Onkel Reje fra DR’s Ramasjang-univers.

Senest har Livah Sunshine og kredsen omkring hende kastet sig over en ny børnebog, som de har truet med at brænde af. Fredag i sidste uge skrev hun på Facebook:

“Der er udkommet en børnebog på dansk som aldrig burde være udkommet. Det er programmering for fulde gardiner. Den hedder “Det føles godt at være dig selv”. Den er at finde på landets børnebiblioteker, hvorfor en demo foran diverse biblioteker er planlagt. jeg planlægger demoer med bogafbrænding! Vi skal simpelthen ikke finde os i at børn udsættes for den slags manipulation!”

Her fik hun opbakning af Ulf Baldrian Kudsk Harbo, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Norddjurs Kommune. Han skrev blandt andet:

“Normalt er jeg ikke for at brænde bøger som i overhovedet ikke, men jeg er noget rystet over at sådan en børnebog er at finde på vores biblioteker og hilser demo og happening med bogafbrænding velkommen i dette tilfælde.”

Netop Ulf Baldrian Kudsk Harbo har igennem en længere periode været involveret i voldsomme politiske sammenstød internt i Enhedslisten, hvor en række medlemmer har talt for hans eksklusion. Det skyldes, at han jævnligt har ytret holdninger om transkønnede børn og unge, der har været i direkte modstrid med partiets holdning.

De seneste måneders modstand mod transpersoners rettigheder og dragshows udspringer af et konspirationsteoretiske miljø, der i høj grad organiserer sig på nettet. En del af dem var også aktive i protesterne mod coronarestriktionerne i perioden 2020-2021. Livah Sunshine er også aktiv i det konspirationsaktivistiske parti Frihedslisten og bruger f.eks. begrebet ‘globalisterne’, der i højreradikale er en eufemisme for konspirationen om en global, jødisk magtelite.

Forelagt sin facebookopdatering skriver Livah Sunshine i en email til Redox:

“Når jeg siger globalister, så taler jeg om den ene procent af verdens befolkning der sidder trygt og godt på verdens rigdom. De finansiere begge sider af krige, de styrer alle politisk skabte kriser (covid, el/energi-krise, klimakrise mm.), de ejer medierne, de planlægger ”pandemier”, de profiterer af at holde befolkningen i uvidenhed om hvad der egentlig foregår bag kulissen. Om denne ene procent er jøder, vil jeg lade være op til dig at undersøge – du er jo journalisten.”

Om Lars Hartvigs deltagelse i demonstrationen i april skriver hun, at der var tale om en offentlig demonstration, hvor alle kunne deltage, og at “det var første gang jeg hilste på ham og jeg vidste ikke at han havde relation til nynazistiske grupper”.

Ulf Baldrian Kudsk Harbo skriver i en email til Redox, at han fortsat bakker op om Livah Sunshines bogafbrændingsprojekt:

“Det gør jeg fordi vi er kommet til et sted i vores samfund her i Danmark hvor den kønsidentitetsbekræftende tilgang er blevet indført i børnehaver, skoler, og fritidstilbud og forældre vejledes og guides ud fra den kønsbekræftende tilgang som betyder at man vejledes i at se og læse om transkønnede børn allerede i børnehaven ud fra en forståelse om at børn ned til 2 år kan være transkønnede, at det ikke er en fase og at de risikerer angst, depression og selvskade hvis ikke de bliver bekræftet i deres kønsidentitet.”

Hvis du vil blive klogere på emnet fra nogen, der rent faktisk har emnet tæt inde på livet, så anbefaler vi oplysningssiden på Foreningen for Støtte til Transkønnede Børns hjemmeside. Den indeholder en lang række grundige og saglige oplysningsmaterialer.

På spørgsmålet om hvad han mener om Livah Sunshines brug af begrebet ‘globalist’ skriver han:

“Jeg har aldrig set eller hørt om det begreb hverken fra Livah eller andre, men det kan da være at jeg vil google det på et tidspunkt og jeg ser dette og det første spørgsmål om en unavngiven nynazist som har deltaget i en demonstration, som udtryk for en generel tendens på venstrefløjen; Generelt har jeg siden januar i år hvor jeg begyndte at være kritisk over for de ændringer der har fulgt med at man har indført kønsidentitet som noget der trumfer biologisk køn i vores samfundsorganisering oplevet gang på gang at blive sat i bås med forskellige iterationer af den ekstreme højrereligiøse, facistisk, nazistiske, transhadenden, misogyne, homofobe højrefløj, so en slags guilt by association, som har polariseret debatten og lavet en enten er du med os eller også er du imod os som har gjort det ekstremt vanskeligt at debattere noget som helst på en ordentlig måde.”

Redox har også spurgt om Ulf Baldrian Kudsk Harbo forventer at være medlem af Enhedslisten om et år.

Her lyder svaret:

“Det håber jeg bestemt, men da der er HB medlemmer og andre medlemmer af Enhedslisten som siger jeg bør ekskluderes (de mest ekstreme har sagt det siden februar måned) og har lavet en underskriftsindsamling med det formål at ekskludere mig, så er jeg selvfølgelig bekymret for at den hetz der i årevis har været imod medlemmer af partiet, som mener der kun er 2 køn, at en kvinde er et voksent menneske af hunkøn og at børn ikke bør blive gjort sterile med eksperimentelle behandlinger og at børn ikke fra 2 års-alderen skal have at vide at det kan være de er transkønnede og født i den forkerte krop vil ende ud i at jeg bliver ekskluderet.”

Lars Hartvig (i rød cirkel) ved demonstrationen ved Sundhedsstyrelsen i april.
Lars Hartvig (i rød cirkel) ved demonstrationen ved Sundhedsstyrelsen i april.

 

Redox’ har forelagt Lars Hartvig, at ihvertfald to af de grupper han har været aktive i, Danskernes Parti (der brød ud af nazipartiet DNSB) og Dansk Front (der havde Mein Kampf til download på sin hjemmeside), var nynazistiske organisationer. Til det svarer han: “Jeg tror du ved den påstand rehabiliterer hitlerismen, for hvis de to er nazistiske, så kan nazismen jo ikke være så slem.”

Tags: , ,