Alain Wagner talte til European Defence League-demonstrationen i Århus d. 31. marts 2012. (Foto: Redox)

Folkefest samler counterjihad-bevægelsen

På lørdag har toppen af den danske antiislam-bevægelse sat hinanden stævne til sommertræffet, Mosbjerg Folkefest, der har godt 120 tilmeldinger. Ved sidste års fest deltog både Lars Hedegaard og to forhenværende medlemmer af White Pride.

Publiceret den 2. juli 2014

Lørdag den 5. juli mødes en række bloggere, prominente meningsdannere og antimuslimer fra den såkaldte counterjihad-bevægelse til sommertræf. Det foregår i idylliske omgivelser på Mosbjerggård, lidt udenfor Alken ved Skanderborg. Arrangementet er et forsøg på at bringe counterjihad-bloggerne og deres læsere sammen, og give den ellers så virtuelle bevægelse en fysisk basis.

Det er personkredsen omkring højrefløjsbloggen, Uriasposten, der står bag Mosbjerg Folkefest. Blandt deltagerne forventes folk fra bl.a. Dansk Folkeparti, Trykkefrihedsselskabet og Den Danske Forening samt personer fra det højreradikale miljø. Arrangørerne forventer omkring 120 deltagere.

Højrefløjens svar på Folkemødet

På programmet står talere som de nationalkonservative bloggere Kasper Støvring og Morten Uhrskov Jensen, det tidligere folketings- og EU-parlamentsmedlem Mogens Camre fra Dansk Folkeparti og Ole Hasselbalch fra Den Danske Forening. Trykkefrihedsselskabets tidligere formand, Lars Hedegaard, skal være konferencier ved arrangementet, mens baren bemandes af provo-kunstneren Uwe Max Jensen.

Om arrangementet skriver arrangør-gruppen bl.a. at “Festen er et uformelt mødested for nationalkonservative, nationalliberale og andre, der ønsker at bevare et suverænt Danmark med umistelige borgerlige rettigheder”. Folkefesten skal således være ”en årlig begivenhed, en lejlighed til at mødes og udveksle synspunkter under uformelle forhold, lade sig inspirere.”

Foruden de politiske oplæg står programmet på middag med mjød og helstegt pattegris og efterfølgende fest. Foruden networking blandt de ledende lag på det yderste højre, er der lagt op til den samme, uformel blanding af politikudvikling og socialt sammenværd som det kendes fra f.eks. det bornholmske Folkemøde. Ideen om at lade meningsdannere og menigmand mødes under uformelle former, præger også Mosbjerg Folkefest.

Videreførelse af Uriasposten-fest

Inspirationen til Folkefesten kommer fra højrefløjsbloggen Uriaspostens 10-års jubilæumsfest, der i juli sidste år blev afholdt samme sted. Ifølge arrangørerne er folkefesten en fortsættelse af sidste års fest, hvor Uriaspostens redaktør, Kim Møller, havde inviteret bloggere, gæste-skribenter, venner, kilder og ”godt-folk” til at fejre den populære blogs 10-års jubilæum med helstegt pattegris, mjød, nordisk kultur og politisk diskussion.

Blandt deltagerne i den lukkede jubilæumsfest var toppen af den skandinaviske counterjihad-bevægelse, heriblandt Trykkefrihedsselskabets ledelse, svenske Ingrid Carlquist, der er redaktør for avisen Dispatch International. Derudover deltog en række af bevægelsens førende bloggere, bl.a. den norske blogger, Peder Are Nøstvold Jensen. Under sit bloggeralias “Fjordman” belv han i 2011 verdenskendt som den største bidragsyder og inspirationskilde til den norske fascist og massemorder, Anders Behring Breiviks, berygtede 1500 sider lange manifest.

Højreradikale til Uriasposten-fest

Til jubilæumsfesten deltog også den kontroversielle svenske kunstner, Dan Park, der for nyligt blev idømt tre måneders fængsel for brud på den svenske racismelovgivning. Park har tidligere gjort sig bemærket ved bl.a. at opsætte hagekors og konservesdåser med påskriften ”Zyklon-B” ved den jødiske synagoge i Malmø, og han deltog i september sidste år i en demonstration i Stockholm arrangeret af det nynazistiske parti, Svenskarnas Parti.

Dan Park deltog d. 14. september 2013 i det nazistiske Svenskarnas Partis demonstration i Stockholm. (Foto: Redox)

Også folk fra det militante, højreradikale miljø var inviteret med til jubilæumsfesten, bl.a. det tidligere ledende medlem i Dansk Front og den nazistiske hooligangruppe, White Pride, Jacob Engelbrekt Andersen og Rasmus Medoc Benée Hansen, der ligeledes har en fortid i White Pride.

Med blå kasket ses Jakob Engelbrekt Andersen ved siden af den daværende Blood & Honour-leder Kasper Kröner, til NPD-demonstration i Neumünster i 2003. (Foto: Privat)

Nazister ikke velkomne i år

Mosbjerg Folkefest er som sagt en videreførelse af Uriaspostens 10-års jubilæumsfest, og både blandt arrangørerne og de indbudte gæster er der et stort personsammenfald ift. sidste års fest. I år er nazister og højreradikale ifølge en af arrangørerne, Henrik Ræder Clausen, dog ikke velkomne:

”Ekstremister er ikke velkomne. Nationalsocialister og andre, der bruger vold som politisk virkemiddel, er ikke velkomne, det er klart,” udtaler han og slår fast at højreradikale, der alligevel dukker op til arrangementet vil blive vist bort: ”Hvis der kommer nogle ekstremister, og vi opdager det, så får de deres tilmelding tilbage,” siger Henrik Ræder Clausen.

Ifølge ham er arrangementet i år for folk, som ”respekterer Grundloven, som ikke bruger politisk vold, som har et godt forhold til jøder osv.”, hvilket ifølge Henrik Ræder Clausen betyder ordentlige folk, som ”forstår demokratiets spilleregler og respekterer dem og arbejder for at udbrede respekten for dem.”

Han vil dog ikke svare på, om personer, der har en voldelig fortid i f.eks. White Pride, er velkomne, så længe de bare i dag respekterer Grundloven.

Counterjihad-bevægelsens danske mødested

Mosbjerg Folkefest skal ifølge arrangementets hjemmeside fungere som et årligt uformelt mødested for nationalliberale og nationalkonservative, et åbent arrangement, hvor alle interesserede kan deltage.

Meget tyder dog på, at initiativets vigtigste formål er at skabe en årligt tilbagevendende politisk festival i Danmark for den såkaldte counterjihad-bevægelse, der kan lokke de mange bloglæsere og bevægelsens støtter ud af dagligstuerne og med til politisk skolende arrangementer.

Den internationale counterjihad-bevægelse startede i midten af 00’erne som et netværk bestående af antimuslimske organisationer, blogs og enkeltpersoner. Counterjihad betegner en bestemt del af den antimuslismske bevægelse, der opfatter islam som en totalitær politisk ideologi, hvis formål det er at ”islamisere” den vestlige verden gennem indvandring og dermed omstyrte den såkaldt vestlige kultur.

BAGGRUND: Læs mere om counterjihad-bevægelsen her.

Bevægelsen har hovedsagligt været organiseret omkring diverse virtuelle mødesteder på nettet, og dens ideologi bliver formuleret af de førende internationale antimuslimske bloggere. I de senere år har bevægelsen forsøgt at skabe en fysisk bevægelse uden for cyberspace.

Tidligere har Counterjihad-bevægelsens ideologer, bloggerne, afholdt de såkaldte bloggertræf og lukkede counterjihad-topmøder. Man har dog manglet succesfulde arrangementer, der kunne mobilisere bloggenes læsere og bevægelsens medlemmer. Det har bevægelsen her i Danmark angiveligt fået. Mosbjerg Folkefest er åben for alle interesserede og forsøger at skabe en forbindelse mellem bloggere og læsere.

Prominente talere

På talerlisten til Mosbjerg Folkefest står flere af den internationale counterjihad-bevægelses centrale meningsdannere, der foruden konferencieren Lars Hedegaard bl.a. tæller redaktøren for den norske blog Dokument.no, Hans Rustad og Alain Wagner fra International Civil Liberties Alliance, der talte til European Defence League-demonstrationen i Århus i 2012.

Alain Wagner talte til European Defence League-demonstrationen i Århus d. 31. marts 2012. (Foto: Redox)

Interessant er det desuden, at det tidligere folketings- og europaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti, Mogens Camre, skal tale til folkefesten. Dansk Folkeparti har de senere år fjernet sig fra de mere radikale, antimuslimske kredse til fordel for rollen som et borgerligt folkeparti. Flere af arrangørerne bag Mosbjerg Folkefest er selv nuværende eller tidligere medlemmer af partiet, og det er måske arrangørernes håb, at man med Camres deltagelse kan appellere til DF’s bagland.

Mosbjerg Folkefest tegner således til at blive årets største sammenkomst af både ledende og menige medlemmer af counterjihad-bevægelsen, med deltagelse af store dele af det antimuslimske miljø i Danmark.

Vi har i forbindelse med artiklen kontaktet flere af arrangørerne bag Mosbjerg Folkefest, bl.a. Svend Flemming Andersen, der ligger grund til festen på Mosbjerggård. Han ønskede dog ikke at tale med Redox. Vi har desuden forgæves forsøgt at få kommentarer fra Jacob Engelbrekt Andersen, Rasmus Medoc Benée Hansen og fra Uriaspostens redaktion.

Opdatering: Efter artiklen blev publiceret har Rasmus Medoc kontaktet Redox. Han siger til Redox, at han aldrig har været medlem af White Pride.

 

Tags: , , , , , ,