Søren Lau Kjeldal (tv) og Jacob Vullum Andersen (th) ses her i Randers i forbindelse med retssagen i oktober. Foto: Redox.

Håndlangeren, der ikke måtte være med

Tidligere i år blev en nazist fra NMR dømt for hærværk mod blandt andet en jødisk gravplads. Inden hærværket var han dog slet ikke velkommen som medlem af organisationen.

Publiceret den 12. juli 2021

I april blev Søren Lau Kjeldal, aktivist i naziorganisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR), idømt ni måneders ubetinget fængsel for sin rolle i organisationens omfattende hærværksaktioner på årsdagen for Krystalnatten i 2019.

Der gennemførte han sammen med NMR-lederen Jacob Vullum Andersen en større aktion mod den jødiske gravplads i Randers, hvor de overmalede 84 gravsten, væltede seks og påsatte et “Jude”-klistermærke på en sidste. Samme aften kastede de to nazister maling på den lokale filial af Kronjyllands Sparekasse, hvor der på facaden af af bygningen var afbilledet en davidsstjerne.

Søren Lau Kjeldal blev desuden dømt for at have begået hærværk mod en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Århus, der blev overmalet med olivengrøn maling og påført Den Nordiske Modstandsbevægelses logo.

Men selvom han altså deltog i, og blev dømt for, flere af NMR’s højtprofilerede aktioner, så har Søren Lau Kjeldals vej ind i organisationen ikke været let. Faktisk måtte han slet ikke være med, sagde den øverste svenske ledelse. Her får du historien om håndlangeren, der kom ind fra kulden.

Læs mere om Kjeldals dom for hærværk i artiklen “Nazilederens håndlanger har fået dom”.

Håndlangeren

Et af anklagemyndighedens vigtigste beviser mod nazisterne i sagskomplekset var en lang række chatkorrespondancer mellem organisationens jyske medlemmer, som blev fundet på Søren Lau Kjeldals ulåste telefon. Chatbeskederne, der blev sendt via den krypterede chat-app Signal, har desuden ført til at tre andre aktivister i organisationen er blevet tiltalt for en række hærværksaktioner udført i Den Nordiske Modstandsbevægelses navn.

Jeg skal bruge jer to til at overmale regnbuebænke i Århus

Den 4. juni 2019 oprettede Jacob Vullum Andersen en chatgruppe på Signal, hvor han tilføjede Søren Lau Kjeldal, der bor i Randers, og en aarhusiansk NMR-aktivist. Klokken 19.56 samme dag sendte han gruppens første besked, der lød:

“Jeg skal bruge jer to til at overmale regnbuebænke i Århus, der står en udenfor Ceres Park og en nede ved Tangkrogen.”

Kjeldal og den aarhusianske aktivist svarede positivt på beskeden, hvorefter de påbegyndte den konkrete planlægning.

Kort efter midnat, natten mellem den 9. og 10. juni, mødtes Søren Lau Kjeldal og den aarhusianske aktivist udenfor Tivoli Friheden, hvorefter de gennemførte hærværksaktionen.

Søren Lau Kjeldal tog toget hjem til Randers mens den aarhusianske aktivist ventede på, at det blev lyst, så han kunne tage billeder af den overmalede bænk. Klokken 10.14 bragte Den Nordiske Modstandsbevægelses danske hjemmeside, Nordfront, en artikel om hærværket under titlen “Aktion mod homolobbyen i Århus”.

Jeg vil rose jer for indsatsen med bænkene den er allerede omtalt i landsdækkende medier

Her tog organisationen ansvaret for hærværket og bragte både før og efter billeder af den nu tidligere regnbuefarvede mangfoldighedsbænk. Samme dag gav Jacob Vullum Andersen de to aktivister i chatgruppen pæne ord med på vejen:

“Jeg vil rose jer for indsatsen med bænkene den er allerede omtalt i landsdækkende medier. Jeg har lige holdt møde med Lindberg og han var imponeret.”

At rosen kom fra “Lindberg” var ikke ubetydeligt. Det er nemlig efternavnet på organisationens øverste leder, svenskeren Simon Lindberg. Og det er ikke den eneste gang han forholdte sig til Søren Lau Kjeldal.

Uønsket som medlem

Senere samme sommer chattede Søren Lau Kjeldal og Jacob Vullum Andersen sammen via Signal i forbindelse med planlægning af en større banner aktion. Her skrev Vullum Andersen:

“Jeg har drøftet dig med ledelsen i danmark, jeg er nød til at vende dig med Lindberg.”

Det er desværre ikke tilladt, at have medlemmer der har THC i kroppen

THC

Tetrahydrocannabinol (THC) er et aktivt stof i Canabis, der forårsager en euforiserende virkning.

Han fulgte op med en ny besked:
“Jeg har lige snakket med Nordenrådet, og har snakket om dig. Det er desværre ikke tilladt, at have medlemmer der har THC i kroppen. Det er pinligt hvis man bliver testet af politiet. Du kan derfor ikke være medlem, men kun støttemedlem.”

Nordenrådet er det næstøverste magtorgan i Den Nordiske Modstandsbevægelse, kun overgået af lederen Simon Lindberg. Lindberg selv sidder også i Nordenrådet.

Internt i NMR er det strengt forbudt for medlemmer og aktivister at bruge narkotiske stoffer. Dette fremgår tydeligt af deres rekruteringsmateriale hvor der står: “Brug af alle former for illegale stoffer er forbudt.”

du kan ikke være med på offentlige aktioner

Søren Lau Kjeldal svarede hurtigt, at han gerne ville være med selvom han kun måtte være støttemedlem. Kort efter vendte Jacob Vullum Andersen tilbage med en ny besked:

“Hej Søren, du kan godt være medlem, men du kan ikke være med på offentlige aktioner. Det ser dårligt ud hvis politiet tester en.”

Dette blev modtaget positivt af Søren Lau Kjeldal, der umiddelbart efter foreslog at han kunne deltage i en forestående aktion i Viborg:

“Hvis det ikke er en offentlig uddeling, kan jeg godt tage med til Viborg den 13.”

Dette godkendte Jacob Vullum Andersen på betingelse af, at Søren Lau Kjeldal videofilmede aktionen.

Søndag den 14. juli 2019 gennemførte Den Nordiske Modstandsbevægelse en uannonceret manifestation og løbeseddelsuddeling på Nytorv i Viborg. På organisationens egne billeder og videomateriale fra aktionen kunne Søren Lau Kjeldal ikke ses.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Under manifestationen mødte politiet op, og registrerede alle de deltagende nazister. Under den senere retssag vedrørende Krystalnatsaktionerne vidnede en betjent fra Østjyllands Politis efterretnings- og analyseenhed, der fortalte, at netop Søren Lau Kjeldals var blevet antruffet af politiet i en gruppe på i alt otte NMR-medlemmer på parkeringspladsen ved Circle K i Viborg i forbindelse med organisationens manifestation i juli.

Halvandet år efter bænkaktionen og Søren Lau Kjeldals skjulte deltagelse i Viborg-aktionen stod han i december 2020 for første gang frem med billede i forbindelse med en offentlig NMR-manifestation.

Søren Lau Kjeldal nægtede sig skyldig under hele retssagen, men modtog Retten i Randers’ dom på ni måneders ubetinget fængsel.

Søren Lau Kjeldal har ikke besvaret Redox’ gentagne henvendelser.

Tags: ,