Helmuth Nyborg (th.) ankommer til Mosbjerg Folkefest den 4. juli 2015. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Helmuth Nyborg talte for amerikanske racister

Den kontroversielle eks-psykologiprofessor var blandt hovedtalerne ved en amerikansk konference for den radikale højrefløj.

Publiceret den 30. august 2017

Helmuth Nyborg var en af talerne, da organisationen American Renaissance (AmRen) afviklede en konference i juli. Det skriver FORSKERforum i dag.

The Guardian rapporterede fra konferencen og beskrev blandt andet at ”ved brug af farvekodede kort, grafer og billeder af menneskehjerner stræbte nogle af talerne efter at give racismen den videnskabelige anseelse, den ikke har haft siden Anden Verdenskrig.”

American Renaissance er ifølge Southern Poverty Law Center en organisation, der promoverer pseudovidenskabelige idéer om racehygiejne og eugenik. De kæmper for en white ethnostate, en stat i USA kun for folk af europæisk afstamning med hvid pigmentering. Ved konferencerne mødes racistiske ”intellektuelle” med nynazister, Ku Klux Klan-medlemmer og white supremacists (amerikansk betegnelse for folk, der bekender sig til idéen om hvidt overherredømme).

Helmuth Nyborg afviser overfor FORSKERforum, at AmRen er racistisk, og udtaler til mediet: ”Af deres (AmRen, red.) hjemmeside fremgår, at de respekterer alle racers ret til at have en særlig identitet, herunder hvides. Det ser jeg ikke noget galt i”

Det udsagn er dog ikke meget værd ifølge Joe Lowndes fra Oregon University, ekspert i den radikale højrefløj i USA, der udtaler sig til FORSKERforum: ”AmRen er en stærkt ideologisk organisation på den yderste højrefløj. Og som keynote-speaker bidrog Nyborg utvivlsomt til at legitimere organisationens racistiske ideologi. Og jeg kunne jo konstatere, at Nyborgs racistiske nonsensbegreb ’ecotype-teori’ blev mødt med begejstrede klapsalver fra konference­-deltagerne”.

American Renaissance var desuden anbefaler af Unite The Right-demonstrationen i Charlottesville den 12. august 2017. Ved demonstrationen blev en moddemonstrant dræbt og mange sårede, da en ung racist bevidst påkørte en stor gruppe antiracister med sin bil.

Helmuth Nyborg er også en stjerne hos danske nationalkonservative og nynazister, som han gentagne gange har holdt taler for og plejet omgang med. Senest holdt han tale ved Folkefest For Frihed den 24. juni 2017 med tilhørere fra blandt andre Dansk Folkeparti, Den Danske Forening, For Frihed, Dansk Kultur, Dansk Samling og Nye Borgerlige samt tidligere Dansk Front-medlemmer. Han har også poseret på billeder med den tidligere leder af Danskernes Parti, Daniel Carlsen.

Tags: , ,