Norrøn Tattoo ligger i det centrale Århus. (foto: Redox)

Højreradikal antisemit med rockerforbindelser bag vikingetattoo-studie

Når vikingeinteresserede østjyder vil tatoveres, så sker det ofte hos Norrøn Tattoo. Det er dog de færreste kunder der ved, at både ejer og lærling er en del af det højreradikale miljø i Århus.

Publiceret den 23. juli 2014

I det centrale Århus kan man få vikingeinspirerede tatoveringer i Norrøn Tattoo. Begge stedets tatovører har forbindelse til byens højreradikale miljø. Den ene er tidligere dømt for brutalt knivoverfald.

En sen oktobernat i 2008 dukkede Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard uinviteret op til en fest på bofællesskab i Århus-bydelen Risskov. Han overfaldt en beboer, der agerede bartender, og stak eller skar ham adskillige gange med kniv i skulderen, ansigtet, underarmen og halsen. Såret i halsen var blot tre milimeter fra halspulsåren. Da hans ankesag blev behandlet i Vestre Landsret den 20. april 2009 – på Hitlers fødselsdag – blev han mødt med heil-hilsner fra en række venner på forreste række. Både by- og landsret idømte ham to års fængsel.

Under sagen blev i 2009 blev Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard af politiet beskrevet som AK81-medlem. Om han stadig er det i dag er uvist, men på Facebook er han venner med en række personer fra miljøet omkring Hells Angels, AK 81 og Devils Choice i Østjylland.

I dag driver Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard tattoo-butikken Norrøn Tattoo blot et stenkast fra værtshusgaden Jægergårdsgade, der hyppigt frekventeres af det århusianske nazimiljø. Blandt dem er en række af Dalsgaards venner. På facebook tæller hans venneliste blandt andet centrale folk fra White Pride, Vederfølner og Dansk Front. Dalsgaard har i øvrigt flere gange – efter knivoverfaldet i 2008 – deltaget i Vederfølners arrangementer, ligesom han har tatoveret personer fra det højreradikale miljø i Århus.

Et af Øyvind Kristian Aksum Dalsgaards værker: En maskeret mand med en pistol. Logoet har siden 90’erne været brugt af den militante nazistiske organisation, Blood and Honour, her på forsiden af et magasin fra slut-90’erne.

Sidste år markede Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard sig som antisemit i debat med en række andre højreradikale. Efter et medlem af Vederfølner havde publiceret en reklame for foreningens ‘Stop volden’-kampagne, der blandt andet taler om at ‘stoppe volden mod jøder’, skrev Dalsgaard først “hvorfor skulle det ikke være iorden at banke en jøde?” og derefter: “hvorfor er der så meget hysteri over at nogle jøder får nogle tæsk pludselig?? det rør sgu ikke mig det mindste det er helt sikkert da..”

Hans lærling i Norrøn Tattoo er Anne Albøge Laursen, der også har været en del af byens højreradikale miljø i en årrække. Hun har deltaget i blandt andet Vederfølners grundlovsmøder og sociale sammenkomster, ligesom hun er blevet set på Århus Stadion i selskab med den ældre generation af tidligere White Pride-folk. Hun deltog også i Dansk Fronts demonstration i Svendborg i 2006.

Til venstre ses Anne Albøge Laursen ved Dansk Fronts demonstration i Svendborg i juni 2006. Til højre Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard ved Vederfølners sommerfest i Århus i juni 2011. (foto: Redox)

Hverken Øyvind Kristian Aksum Dalsgaard eller Anne Albøge Laursen har ønsket at udtale sig til denne artikel.

Tags: , , , ,