Krystalnatten markeres traditionelt med et fakkeloptog. Hvilket også skete i 2021 i København. Foto: Krystalnatten.dk

Højreradikale vil markere sig på årsdagen for Krystalnatten

Onsdag afholdes der traditionen tro antiracistiske Krystalnats-manifestationer over hele landet, men i år vil den højreradikale gruppe Patrioterne Går Live også markere sig. Det sker i København.

Publiceret den 8. november 2022

Den 9. november markeres årsdagen for Krystalnatten i 1938 traditionelt i hele landet med antiracistiske taler, fakkeloptog og fællessang. Krystalnatten er en vigtig mærkedag, fordi det er årsdagen for indledningen af de tyske nazisters omfattende angreb på den jødiske befolkning i Tyskland.

I år har den højreradikale gruppe Patrioterne Går Live tænkt sig at markere sig. Det annoncerede de søndag aften i et opslag på deres Facebookside. Her skrev de: “Vi deltager til Aldrig Mere En Krystalnat på Kultorvet i København kig med live kl 16.30 på onsdag”.
Det sker altså samme sted og samme tid som den traditionsrige Krystalnats-manifestation finder sted på Kultorvet i København. Arrangementet er indkaldt under parolen “Aldrig mere en Krystalnat” og afholdes af Krystalnatsinitiativet, der består af en række forskellige antiracistiske organisationer, fagforeninger og Det Jødiske Samfund i Danmark. Initiativet skriver på deres hjemmeside, at de er samlet om at markere “modstand mod racisme og diskrimination og for tolerance, dialog, ytringsfrihed og ligestilling”.

Den antiracistiske manifestation, der i år afholdes for 29. gang, har i år fokus på flygtninge og flygtningebørns forhold i Danmark. Årets arrangement er derfor indkaldt med underparolerne: “Ingen flygtninge er illegale – ingen flygter for sjov”, “Børn er konflikters første ofre” og “For en human flygtninge- og udlændingepolitik.” Parolerne ledsages af livemusik, fællessang og en lang række talere: Overrabbiner Jair Melchior, Mino Ung, Bedsteforældre for Asyl samt forfatteren Knud Lindholm Lau.

Den antiracistiske Krystalnat-manifestation starter på Kultorvet kl. 16.30 og hele programmet for arrangementet kan findes på hjemmesiden Krystalnatten.dk samt på Facebook.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, at højreradikale forsøger at markere sig på årsdagen for Krystalnatten. Op igennem 2010’erne forsøgte en række forskellige organisationer at markere sig, for eksempel den danske PEGIDA-bevægelse For Frihed – her blev en Redox-fotograf bl.a. blev overfaldet med en brændende fakkel. I 2019 var det Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan, der overdøvede en holocaust-overlevers tale med Wagners ”Ride of the Valkyries” fra et lydanlæg.

I 2019 markerede den nazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse sig også. Det skete natten til den 9. november, hvor de udøvede massivt hærværk mod en jødisk gravplads. Her gik det især udover gravstenene der blev overhældt med grøn maling, væltet og fik påklistret en gul davidsstjerne, magen til dem som tyske jøder i 1930’er blev beordret til at bære på deres påklædning. Under aktionen i 2019 blev også en række private hjem og foreningslokaler udsat for hærværk.

Hvordan Patrioterne Går Live vil markere sig under Krystalnats-manifestationen fremgår ikke af deres Facebook-opslag, men de har tidligere markeret sig med racistiske og homofobiske kampråb, samt voldstrusler og opfordring til etnisk udrensning.

John Lydeking Andersen (med megafon) i front og Philip Bagge i baggrunden ved søndagens demonstration på Blågård Plads. Yderst til højre ses Lars Theilade. Foto: Redox
En gruppe aktivister fra Patrioterne Går Live ses her under deres demonstration på Blågårds Plads maj 2021. Foto: Redox

I maj 2021 råbte en central PGL-aktivist således under en demonstration på Nørrebro: “Prøv at høre her, hvis politiet ikke var her, så ville jeg smadre dit fucking fjæs, så ville jeg tage dit kranié, så ville jeg trampe et hul i hovedet, så din hjerne flød ud over brostenene herinde, du ville blive splittet ad!”.

Den samme aktivist fortsatte sit råberi under demonstrationen: “Palæstina bliver snart udryddet af jøderne, og det glæder vi os til, vi glæder os til at de etnisk udrenser jer, fuldstændig dernede, det bliver dejligt”.

En anden deltager i demonstrationen tog også del i de voldsomme tilråb. Han råbte: “Bare vent på mig hvis du tør, Ali, gedeknepper, bare vent på mig til vi er færdige du, føj mand, sådan noget ulækkert muslimsnot i hovedet mand. Jeg håber ikke han fejlede noget, dét der ulækre svin derover, så man bliver smittet med et eller andet lort”.
Du kan læse mere om Patrioterne Går Live og deres tidligere demonstrationer her.

Tags: ,