NMR-lederen Jacob Vullum Andersen ses her som fanebærer ved siden af NMRs øverste leder Simon Lindberg, under organisationens demonstration 1. maj 2019 i den svenske by Kungälv. Foto: Redox.

Kommentar: Vi står overfor en samlet højrefløjsoffensiv mod “LGBT-ideologi”

De seneste uger har en bred vifte af højrefløjsorganisationer fra Dansk Folkeparti til nazisterne i Den Nordiske Modstandsbevægelse iværksat omfattende kampagner mod det, de kalder “woke-ideologi” og “LGBT-ideologi”.

Publiceret den 29. juni 2022

Højrefløjen marcherer i fælles takt i disse dage. Fra nazisterne i NMR og nyfascisterne i Generation Identitær til Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige samt en række borgerlige debattører lanceres det ene politiske angreb efter det andet på dét, de omtaler som “LGBT-ideologi”.

Tirsdag morgen aktionerede den nyfascistiske organisation Generation Identitær plakater op ved fire partiers lokaler i København i protest mod, at borgerrepræsentantion i København støtter op om Normstormerne undervisningsarbejde, der handler om at give børn og unge et kritisk perspektiv på normer relateret til køn og seksualitet.

Aktionen er blot den seneste i den massive bølge vi har set den seneste måned.

Den nazistiske aktion Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) har igennem juni måned aktioneret adskillige gange imod dét, de kalder “homolobbyen”. Det er sket med blandt andet plakater, klistermærker og lignende materiale. Parolerne er blandt andet “Knus homolobbyen” og “Der er kun to køn”.

Bombemand kortlagde LGBTQIA-miljø

Da Jesper Rosendahl Gregersen, afdelingsleder i NMR, blev dømt for sit bombeværksted i 2020 kom det frem, at han havde kortlagt LGBTQIA-klubber og tilholdssteder. Det kan du læse mere om her.

Præcis samme parole brugte Generation Identitær også, da de i midten af juni opsatte plakater ved Sex & Samfunds lokaler på Amager i København. De store røde plakater med teksten “Der er kun to køn” blev ledsaget af teksten: “Stop vanviddet”.

Både Generation Identitær og Den Nordiske Modstandsbevægelse har igennem juni gennemført en lang række aktioner rettet mod det, som Generation Identitær kalder “LGBT-ideologien” og NMR kalder “homolobbyen”.

Men de to grupperinger er ikke de eneste, der har kastet sig ind i kampen mod normkritikken og de seneste års medvind til progressive stemmer i køns- og seksualitetsdebatten.

I midten af juni lancerede et presset Dansk Folkeparti en såkaldt “anti-woke” kampagne, der blandt andet kommer til udtryk med reklamer i det offentlige rum med titlen “Det er okay at være almindelig” med undertitlen “krænkelsessyge ekstremister skal ikke bestemme over os”.

Det er dog ikke det eneste tiltag med DF-fingeraftryk. Den nystiftede forening Dansk Regnbueråd med den transkønnede Marcus Dib Jensen i spidsen blev i et blogindlæg afsløret som havende meget tætte bånd til Dansk Folkeparti, og på twitter afviser talsmanden ikke at have en fortid i partiets ungdomsorganisation. Samme talsmand optræder iøvrigt på sociale medier jævnligt med tillidsvalgte fra Nye Borgerlige. Dansk Regnbueråd har fået brev opbakning fra en lang række borgerlige debattører og medier.

LGBTQIA+

LGBTQIA+ er en forkortelse for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex og Asexual. Betegnelsen bruges ofte som samlingsbetegnelse for mennesker, der ikke er ciskønnede og heteroseksuelle.

Samtidig med at den parlamentariske og udenomsparlamentariske højrefløj kører parløb om kampen mod LGBTQIA-rettigheder er der også individer på venstrefløjen, der de senere år er sprunget ud som TERFs, Trans-Exclusionary Radical Feminist. Også derfra bliver der kørt hårde kampagner mod især transkvinders eksistensberettigelse.

De seneste år er der sket mange små tiltag i den rigtige retning, når det kommer til normkritik og udvidelse af rettigheder for LGBTQIA-grupper. Men med fremskridtet følger ofte også tilbageslag. Det er dét, vi ser nu. Nazistiske voldsmænd, nyfascistiske konspirationsteoretikere, højrepopulistiske folketingsmedlemmer, borgerlige debattører og desværre også enkelte venstrefløjsaktivister driver lige nu en massiv kamp mod nogle af de mest udsatte minoritetsgrupper, der i forvejen kæmper mod markant ulighed i især sundhedsvæsnet. Racialiserede LGBTQIA-personer angribes dobbelt, når de samtidig – på grund af deres etniske eller religiøse baggrund – gøres til medansvarlige for den terrorist, der for nylig angreb i Oslo og dræbte to mennesker.

Lær og støt

Der findes en masse progressive grupper, der arbejder med området. Det er dem, der nu er under angreb. Vi har samlet en liste nedenfor, så du kan læse mere, blive klogere og støtte deres vigtige arbejde.

Til august er der igen Pride-uge i København, og allerede nu har den højreradikale minigruppe ‘Patrioterne går live’ annonceret, at de vil gå på gaden. Officielt for at protestere mod den “muslimske terrorhandling” i Oslo, men gruppen har tidligere gjort sig i voldsomt homofobiske og racistiske tilråb, som det er dokumenteret her.

Vi står overfor en massiv bølge af had og forsøg på indskrænkning af muligheder og rettigheder for minoritetsgrupper. Det er nu vi skal stå sammen – det er nu vi skal stå imod.

Redox følger selvfølgelig udviklingen tæt. Er der noget, som du synes vi bør vide, så skriv til os på Signal på 61 77 57 89 og redox@redox.dk. Skriv hellere en gang for meget end en gang for lidt.