Her ses Frederik Rye Skov sammen med Generation Identitær til demonstration i København i maj 2018 til støtte for den højreradikale engelske aktivist Tommy Robinson. Foto: Redox

Kortlægning: Generation Identitær-talsmandens sympati for vold og nazisme

I pressen tager Generation Identitærs talsperson Frederik Rye Skov afstand fra vold og totalitære ideologier, men på sociale medier deler han rundhåndet likes ud til nazister, jødehadere og hooligans.

Publiceret den 8. april 2022

I efteråret 2021 medvirkede Frederik Rye Skov i et interview med netmediet POV International som repræsentant for Generation Identitær (GI). I artiklen tog han klart afstand fra voldelige og totalitære bevægelser:

“Jeg har aldrig kunnet spejle mig selv i den slags grupper eller bevægelser,” lød det med reference til voldelige naziskinheads, der ofte har været brugt som billede på den yderste højrefløj. Frederik Rye Skov sagde i interviewet, at det ”både handler om volden og det, at det tit er antisociale typer, som engagerer sig. Og tit er de tilhængere af en totalitær ideologi, hvilket vi er kritiske overfor.”

Men mens Generation Identitær og talsmanden Frederik Rye Skov jævnligt har gentaget netop dét budskab i medierne, så forholder det sig ganske anderledes, når journalisterne er gået hjem. Redox har nemlig gennemgået talmandens Instagram-profil, og kan nu afsløre, at Frederik Rye Skov mange gange har liket billeder og opslag med nazistisk symbolik, heil-hilsner og voldeligt indhold.

Heil-hilsner, keltiske kors og hooligans
Redox har kortlagt hvilke profiler talsmanden følger på sin offentlige Instagram-profil og hvilke opslag han har liket på det sociale medie.

Keltisk kors

Det keltiske kors er, sammen med hagekorset, det mest anvendte symbol inden for de fascistiske bevægelser. Det er i modsætning til mange andre fascistiske symboler ikke direkte er hentet fra Nazityskland. Symbolet er udbredt blandt nynazister og andre højreekstremister i især USA og Europa. I Danmark bruges det især har været brugt den nazistiske hooligangruppe, White Pride.

Gennemgangen viser, at Frederik Rye Skov har liket en lang række opslag med direkte nazistisk, racistisk og voldsforherligende indhold. Den nyfascistiske organisations Generation Identitærs talsperson følger blandt andet en lang række profiler tilhørende europæiske højreradikale aktivister, bevægelser og hooligangrupper.

Blandt de opslag som Frederik Rye Skov liker er blandt andet adskillige fotos af både bannere og graffiti med det keltiske kors – et symbol, der de seneste årtier primært har været brugt af nynazistiske og fascistiske grupperinger.

Frederik Rye Skov har også liket flere historiske fotos af store folkemængder, der gennemfører fælles heil-hilsner. Et af billederne følges af et citat fra den rumænske fascistleder Corneliu Codreanu. Det lyder: “We will kill in ourselves a world in order to build another a higher one reaching to the heavens”.

Frederik Rye Skov fulgte også i en periode et tidligere ledende medlem af den nazistiske hooligangruppe White Pride fra Århus. Denne bragte på sin Instagram-profil en række historiske opslag om den nazistiske hooligangruppe – og adskillige af dem har kastet likes fra Generation Identitærs talsperson af sig.

Sidst, men ikke mindst, har Frederik Rye Skov jævnligt liket opslag fra Claus ‘Boatsinker’ Christensen, der er en nøglefigur i den danske alt-right bevægelse. Som Redox’ afslørede sidste sommer stod Claus ‘Boatsinker’ Christensen bag det antisemitiske website Dagens Blæser og podcasten Radio §266b. De rundhåndede likes er fortsat efter Redox afslørede den antisemitiske bagmands identitet.

Sympati med voldelig fransk fascist
Generation Identitærs talsmand udviser også sympati for europæiske fascister og deres voldelige aktiviteter.

I december 2021 blev den franske fascistleder Marc de Cacqueray-Valménier fra organisationen Zouaves Paris (ZVP) anholdt. Det skete i forbindelse med, at gruppen angreb en antiracistisk demonstration. Få dage senere annoncerede den franske indenrigsminister, at han ville arbejde for at forbyde gruppen, blandt andet på baggrund af det voldelige overfald.

I dagene efter overfaldet og anholdelsen lagde flere fascistiske grupper solidaritetserklæringer online, der udviste støtte til ZVP og gruppens leder. Det bakkede Frederik Rye Skov op om med et like på Instagram.

ZVP var i forvejen berygtet for at begå voldelige overfald på politiske modstandere. I sommeren 2021 stod gruppen bag et andet angreb. Det var rettet mod et værtshus, der er kendt som tilholdssted for antifascister. Under angrebet var fascistgruppen bevæbnet med blandt andet baseballbats og tåregas. Marc de Cacqueray-Valménier er efterfølgende blevet idømt ét års fængsel for sin deltagelse i angrebet på værtshuset.
I januar 2022 blev ZVP opløst og gjort forbudt af de franske myndigheder.

Græske nynazisters voldelige overfald
Frederik Rye Skov var også solidarisk, da græske højreekstremister i september 2021 gik til angreb på venstreorienterede i Thessaloniki. En gruppe græske venstrefløjsaktivister demonstrerede til støtte for universitetsansatte, der har en faglig konflikt. På videoer kan man se en gruppe sortklædte mænd storme ud af en universitetsbygning og under hujende kampråb gå til angreb på de venstreorienterede demonstranter.

Dagen efter det voldsomme angreb blev der afholdt endnu en venstreorienteret demonstration, denne gang for at vise sympati med ofrene for det højreradikale overfald. Endnu en gang gik sortklædte højreekstremister til angreb på demonstranterne, denne gang med køller og knive. De kastede desuden flasker og brandbomber efter venstrefløjsdemonstranterne. Seks angribere blev anholdt og flere af angriberne heilede, mens de blev filmet.

På instagram lagde profilen ‘Hellenic Resistance’ en video af det første angreb online, hvor man kan se de højreradikale overfalde venstrefløjsaktivisterne. Den video likede Frederik Rye Skov. Han har også liket en række andre opslag fra profilen, der er knyttet til Gyldent Daggry-bevægelsen.

Ingen kommentarer fra Generation Identitær
Redox har forelagt Frederik Rye Skovs mange likes på opslag om nazisme og vold for både ham selv og for organisationen Generation Identitær.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Ingen af parterne har reageret trods flere henvendelser.

Generation Identitær har tidligere overfor Redox udtalt, at de er tilhængere af demokrati og modstandere af fascisme og nazisme.

Tags: ,