Her ses den tiltalte nazist med et hagekorsflag. Foto: Privat

Mistænkt brandstifter for retten: Udpeger nazileder som medskyldig

Torsdag kører sagen mod et medlem af DNSB, der er mistænkt for brandstiftelse mod et asylcenter ved Grenå. I intern kommunikation peger han på Esben Rohde Kristensen som medskyldig.

Publiceret den 16. december 2015

Natten mellem den 26. og 27. august blev asylcentret Lyngbygård udenfor Grenå på Djursland udsat for hærværk og brandstiftelse. Senere på dagen den 27. august blev et 26-årigt medlem af DNSB anholdt og senere varetægtsfængslet for angrebet.

I morgen torsdag starter retssagen mod den tiltalte nazist. Redox kan i den forbindelse afsløre, at han i intern kommunikation har taget ansvar for angrebet samt at han implicerer partiets leder Esben Rohde Kristensen som medskyldig.

Siden anholdelsen har Redox gravet i sagen og været i kontakt med en lang række nuværende og tidligere aktive i det nynazistiske miljø herhjemme. I den forbindelse har Redox også fået overdraget en større mængde intern kommunikation.

I en besked til en ven skriver den nu tiltalte nazist få timer før sin anholdelse således:

“Jeg har fået lov af Esben, til at lave en pressemeddelelse hvor jeg forklare hvorfor og hvilke grunde til at brænde det af. Underskrevet NationalSocialistisk Undergrund. Lyder der ikke meget godt, istedet for at folk tror det bare er drengestreger.”

Som det nok er de fleste bekendt kører der pt. en retssag i Tyskland mod en nazistisk terrorgruppe med samme navn  i daglig tale forkortet NSU.

I det interne materiale skriver den tiltalte allerede tilbage i marts i år: “Om jeg så skal brænde perkerne inde, jeg er ligeglad. Det går op i røg!” samt  “derfor skal Esben besøge os, han kan lave brandbomber” og “jeg blive en stjerne i nazi kredse”.

Den tiltalte nazist har således i to interne beskeder gjort nazipartiet DNSB’s formand Esben Rohde Kristensen til impliceret i brandattentatet.

Da Redox i forbindelse med anholdelsen i august kontaktede Esben Rohde Kristensen afviste han, at DNSB som organisation var involveret i angrebet, men ville ikke afvise, at et medlem fra DNSB kunne stå bag. Esben Rohde Kristensen ville i går ikke forholde sig til den tiltalte nazists påstande eller sagen generelt, men kalder det “fri fantasi”.

Det har ikke været muligt for Redox at få en udtalelse fra den tiltalte nazist, da han stadig sidder varetægtsfængslet, og da Redox kontakter hans forsvarsadvokat, Lars Henriksen, ønsker denne heller ikke at udtale sig vedrørende sagen.

Redox bringer senere en længere baggrundsartikel om den tiltalte nazist. Dette er dog ikke muligt nu, da der er nedlagt navneforbud i sagen. Dette forventes ophævet i forbindelse med retssagen torsdag.

Tags: , ,