Danmarks Nationale Fronts sommerfest samlede kun tolv deltagere i august 2018. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Naziorganisation i knæ – se billederne fra fiaskofesten

Danmarks Nationale Front er kørt trætte. Aktivitetsniveauet er i bund og dette års traditionelle sommerfest blev en våd fuser.

Publiceret den 13. september 2018

12. juli 2014. På naturskønne Multebjerg Shelterplads i Nordsjælland samles omkring 40 nazister. De fleste er fra organisationen Danmarks Nationale Front (DNF), der står bag sommerfesten, enkelte er gæster fra Sverige og Tyskland.

Festen kommer kort tid efter, at DNF har forsøgt at gennemføre sin første offentligt annoncerede demonstration. Demonstrationen blev dog alt andet end en succes. Efter en antifascistisk moddemonstration brød gennem politiets afspærringer og angreb nazisterne med kasteskyts, blev nazisterne i al hast kørt ud af byen i politiets sikrede mandskabsvogne. Den mislykkede demonstration blev starten på en nedtur, der har nået sit hidtige lavpunkt for et par uger siden.

Indtil demonstrationen og sommerfesten i 2014 var DNF i en opadgående udvikling og havde fået fat i flere nye unge medlemmer fra Nordsjælland, ligesom organisationen også havde etableret sig i det jyske. Den opbakning var stadig intakt ved sommerfesten i 2014.

Her ses nazisterne i røgen fra bålet, der ihærdigt blev holdt i gang på trods af de mange regnbyger. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Fast forward til i år. Lørdag den 25. august gennemførte DNF igen sin årlige sommerfest på shelterpladsen. Men stemningen er en anden. Trods udenlandske gæster er der kun 12 personer til stede. Regnen pisser ned store dele af aftenen. Selvom organisationens traditionsrige sommerfester har været et sted, hvor både ledelse, aktive medlemmer og mere perifære sympatisører har deltaget, så omtaler DNF efterfølgende gæsterne som “en del af den hårde kerne”.

På sin vis er det en rigtig beskrivelse, for siden demonstrationen og festen i 2014 er mange medlemmer og sympatisører forsvundet. DNF er en organisation i knæ.

Flere af de personer, der har drevet organisationen de seneste år, var end ikke til stede ved årets sommerfest. (Foto: Researchkollektivet Redox)
Der blev også tid til at skyde til måls med luftgevær ved nazisternes sommerfest, men ellers blev det mest ved øldrikning og brændehugning. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Omfattende inaktivitet

Danmarks Nationale Front blev dannet i 2007 efter Dansk Fronts lukning og er således en organisation med en del år på bagen. I perioder har de været meget aktive med spredning af nazistisk propaganda. De seneste år er det dog gået ned ad bakke. Antallet af udadvendte aktiviteter som løbeseddelsuddelinger og klistermærkeopsætninger er nærmest lig nul og har været det længe.

Samtidig er også de interne sociale arrangementer blevet færre og mindre, selvom de i en årrække har været organisationens primære aktivitet. Antallet af fællesture til nazikoncerter og -demonstrationer i udlandet er også faldet markant. Det inaktive debatforum på DNF’s hjemmeside er også for længst blevet fjernet.

Allerede i 2016 var DNFs opbakning nedadgående, da kun omkring 30 personer deltog i sommerfesten. Her foretager de en rituel afbrænding af livsrunen, der blev benyttet i Nazityskland som symbol på sundhed, fødsel og familielivet. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Flere i inderkernen har stiftet familie og derefter blevet inaktive, ligesom skilsmisser og stofmisbrug også har påvirket medlemssammensætningen.

Skibonit i retten

Lokalafdelingen i Skive er også stort set gået i sig selv igen efter sidste efterår, hvor DNF havde planlagt en hemmelig march i Viborg. Planen blev dog afsløret af Redox og demonstrationen blev i stedet aflyst.

Afdelingslederen Paw Pinstrup Nielsen blev efterfølgende hånet på sociale medier og i TV2-programmet Natholdet, fordi han i lokale medier lagde afstand til nazismen, samtidig med at hans SS-tatovering på halsen tydeligt var synlig.

Paw Pinstrup Nielsen er sidenhen blevet tiltalt for trusler, efter han i en video på Facebook havde truet blandt andet Zenia Stampe og Redox’ redaktør. Skive-afdelingen blev yderligere svækket, da et mere perifært medlem for nylig døde.

Sydhavnen er nærmest det eneste sted, hvor DNF stadig er synlige. En lille gruppe DNF-relaterede nazister har deres daglige gang på Mozarts Plads, hvor ihvertfald en af dem, ifølge Redox’ oplysninger, står for salg af hash.

Konkurrenterne har taget over

Med de seneste års passivitet kigger DNF’erne i stedet misundeligt til Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMB). NMB etablerede sig i Danmark sidste år og tiltrækker nu de personer, der gerne vil organisere sig i en åbenlys antisemitisk og nazistisk organisation.

NMB har tre aktive lokalafdelinger, et højt aktivitetsniveau i flere landsdele og deltager jævnligt i udenlandske demonstrationer. Det har betydet, at flowet af nye medlemmer af DNF for længst er stoppet, og at interesserede i stedet søger mod NMB, der er langt mere synlige både på gaden og online. I det perspektiv er det svært at se, at DNF lige foreløbigt kommer ud af krisen.

Tags: , , , ,