NMR-folkene er dømt for at stå bag graffitimaling og plakater på bogcaféen Spartakus.

Nazister planlagde angreb på venstrefløjsaktivists hjem

Under andet retsmøde i hærværkssagen mod to nazister fra Den Nordiske Modstandsbevægelse kom det frem, at de sidste efterår planlagde at angribe århusiansk venstrefløjsaktivists bopæl.

Publiceret den 14. oktober 2020

Tirsdag blev det andet retsmøde i sagen mod to nazister fra Den Nordiske Modstandsbevægelse afholdt ved Retten i Randers. De to nazister står tiltalt for en række hærværksepisoder, blandt andet rettet mod den jødiske gravplads i Randers, en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Aarhus samt den kommunistiske bogcafé Spartakus, der ligeledes ligger i Aarhus.

Retsmødet bestod primært af vidneafhøringer af blandt andet de personer, der anmeldte de forskellige hærværksepisoder til politiet. Også to politiansatte blev afhørt.

I løbet af dagen fremlagde anklageren en korrespondance mellem en række centrale medlemmer Den Nordiske Modstandsbevægelse i Østjylland.

Krypteret planlægning
Korrespondancen, der fandt sted via den krypterede chat-app Signal, foregik i en gruppechat med navnet “Kampgruppe Aarhus”.

Her skrev den ene af de tiltalte, redelederen Jacob Vullum Andersen, den 11. september 2019:

“Gennemført gammel kommunist bosat i Aarhus” hvor efter han linkede til venstrefløjsaktivistens Facebook-profil og efterfølgende skrev hans adresse.

Redelederen fulgte hurtigt op med endnu en besked:

“Det kunne være fedt at lade vores autonome nationalsocialister tage ind og klistre huset til med klistermærker og plakater. Jeg kan lave stencil. Med autonome nationalsocialister mener jeg jer.”

Autonome nationalsocialister
Efterfølgende uddybede redelederen konceptet “autonome nationalsocialister”. Han forklarede, at det drejer sig om medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse, der aktionerer uden at efterlade materiale fra organisationen, men efterfølgende sender billeder af aktionerne til bevægelsens medieplatform Nordfront.

Flere medlemmer af chattråden bakkede op om aktionen mod venstrefløjsaktivistens bopæl. Det var kun fordi brugeren “Else” gjorde opmærksom på, at der i Aarhus findes en kommunistisk bogcafé ved navn Spartakus, at den aktionen mod aktivistens hjem blev afblæst og energien i stedet rettet mod denne bogcafé, da det blev anset som et bedre mål.

Natten til den 25. september sidste år blev bogcaféen Spartakus så udsat for hærværk med plakater og klistermærker fra Den Nordiske Modstandsbevægelse, ligesom organisationens Tyrrune-symbol blev malet på facaden. Den Nordiske Modstandsbevægelse tog efterfølgende ansvaret for aktionen på deres hjemmeside.

Ikke kontaktet af politiet
Redox har været i kontakt med den århusianske venstrefløjsaktivist, hvis hjem blev udset som mål for nazisternes hærværksaktion. Han siger til Redox:

“Det synes jeg er skræmmende.”

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Han fortsætter:

“Jeg vil have lov til at lave mit politiske arbejde i fred uden at blive chikaneret. Så kan man være enig med mig eller ej. En ting er at jeg føler mig angrebet, en anden ting er det er vores demokratiske frihedsrettigheder der bliver angrebet når man begynder på sådan noget her.”

Aktivisten, der har været en del af venstrefløjen i mange år, fortæller til Redox, at han ikke er blevet orienteret om truslen mod hans bopæl af Østjyllands Politi, og at han nu vil gå videre med sagen.

Tags: ,