Sandy Steen Kristensen (til venstre) ses her i selskab med Paw Pinstrup Nielsen. Pinstrup blev også selv fornylig dømt for trusler mod et folketingsmedlem og Redox' redaktør. (Foto: Privat)

Nazister vil marchere i København til minde om Frikorps Danmark

En lille gruppe nazister har planlagt en demonstration i København, hvor de blandt andet vil ære de danskere, der kæmpede for Hitler under Anden Verdenskrig. Samtidig ligger de i konflikt med resten af det københavnske nazimiljø.

Publiceret den 25. januar 2018

Søndag den 4. februar har miniorganisationen ‘Det Nordiske Broderskab’ (DNB) planlagt en demonstration på Rådhuspladsen i København. Den skal starte klokken 12, og bevæger sig ifølge DNB til Mindelunden ved Ryvangen, hvor de vil hædre de østfrontsfrivillige fra Frikorps Danmark. Det er til trods for, at Mindelunden mindes de modstandsfolk, der kæmpede mod den nazistiske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

DNB er en nazistisk organisation, der har eksisteret på nettet et par år. De har aldrig gennemført aktiviteter i det offentlige rum. Den ledende figur er Sandy Steen Kristensen, der bor i Nordjylland. Hans nærmeste samarbejdspartnere er Jørgen Grønhøj i København, der tidligere har været aktiv i miljøet omkring Danmarks Nationale Front (DNF), samt den tidligere DNSB’er Martin Grønmark fra Odense. Sidstnævnte omtaler sig selv som “oberstløjtnant i DNB”.

Jørgen Grønhøj er en del af en lille gruppe københavnske nazister, primært fra Sydhavnsområdet og Amager, der ikke er velkomne i DNF længere. Det har fået dem til at engagere sig med Sandy Steen Kristensen og DNB.

Jørgen Grønhøj ved en For Frihed-demonstration i januar 2016. (Foto: Researchkollektivet Redox)

I konflikt med DNF

I det hele taget er relationen mellem DNB og DNF ganske speciel. Sandy Steen Kristensen har et godt forhold til Paw Pinstrup Nielsen, der er leder af DNF’s afdeling i Skive. Det var den lokalafdeling, der stod bag en planlagt demonstration i Viborg i efteråret.

Demonstrationen endte med at blive aflyst, fordi DNF’s planer blev afsløret, og de efterfølgende ikke kunne samle folk nok. Aflysningen skete i pressen med henvisning til, at “mere yderligtgående” personer ville deltage – det var en henvisning til Sandy Steen Kristensen og DNB. Ifølge Redox’ oplysninger var det DNF’s leder, Oliver Cox, der pressede Skive-afdelingen til at aflyse demonstrationen.

Aflysningen af demonstrationen gav ikke bare kurer på tråden mellem sjællænderne og jyderne i DNF. Den forårsagede også, at DNB blev rasende på Oliver Cox og resten af DNF’s sjællandske ledelse. Nazisterne i DNB anså nazisterne i DNF som kujoner, og i interne snakke i DNB truede Sandy Steen Kristensen med at tæske DNF-lederen Oliver Cox, ligesom han omtalte DNF’s medlemmer som ‘tabere’.

Blandt de fleste DNF’ere anses DNB som en meget lille og ubetydelig organisation, der ikke er værd at bruge tid på. Enkelte DNF’ere har dog stadig sociale bånd til DNB-medlemmerne.

Trusler mod DNSB-leder

Forholdet til DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, er også noget rodet. DNB har forsøgt at få DNSB til at deltage ved demonstrationen den 4. februar, men har ikke fået nogen reaktion. Det fik Sandy Steen Kristensen til at skrive følgende om DNSB’s leder Esben Rohde Kristensen og partiets hovedkvarter i Greve syd for København:

“Jeg regner med Martin (Martin Grønmark, tidligere DNSB’er, red.) og jeg kommer over om fredagen (2. februar, red.) og så bruger vi lørdagen på og samle tropperne og så tager vi ud til Esben når manden ikke svarer så må vi jo ud vi greve:-) Men kender vejen.”

Han fortsætter: “Enten er han med os. Ellers må jeg hellere fortælle ham på en pæn måde at vis han føler sig truet af taberne fra DNF så skal Führer ss her sku få ham til og ryste når jeg sætter min 6er (revolver, red.) op i hovedet på ham og siger at huset nu tilhører DNB! Så ham der støtter ham må hellere finde porten og resten kan blive vis de gør som Führeren på sjælland.”

“Führeren på Sjælland”, der bliver henvist til, er Jørgen Grønhøj.

Da Redox ringer til Sandy Steen Kristensen, fortæller han dog, at det ikke er ham der har truet Esben. Det er derimod DNF, der har truet DNSB for at overtage deres hus i Greve, hvilket har medført en masse ballade. Han siger, at DNB intet vil have med huset at gøre.

Han fortæller videre, at han skal mødes med Esben sammen med tre andre fra DNB for at lægge fælles planer for demonstrationen den 4. februar.

“Så skal vi snakke om […] hvad hans problem er med DNF. Fordi så er den letteste løsning […] så sætter vi os ned og snakker med dem (DNF, red.), og får det løst sådan, at de måske kunne få deres eget hus.”

Hvis konflikten med DNF derefter ikke kan løses, har Sandy Steen Kristensen dog andre metoder.

“Hvis de så ikke vil makke ret, så må ni-millimeteren (9mm pistol, red.) jo frem, så er den jo ikke længere, kort og kontant. Jeg ved ikke hvordan de er vant til at gøre alle andre steder. Jeg er sådan en type der, hvis det er sådan at jeg ikke kan få det som jeg vil have det, så må jeg jo handle” siger han til Redox.

Martin Grønmark, DNB’s mand på Fyn, heiler ved nazikoncert i DNSB’s hus i Greve i 2010. (Foto: Researchkollektivet Redox)

SS-hyldest

DNB skriver på sin hjemmeside, at demonstrationen sker for at “demonstrere imod den stigende indvandring/invasion i Danmark og den stigende ligegyldighed der er for national stolthed. Danmark er ikke et stykke jord, det er vores hjem og vi mener at døren skal låses nu.”

Internt skriver DNB-lederen Sandy Steen Kristensen, at demonstrationen slutter ved Mindelunden, hvor de “lægger en krans for de faldne Frikorps danmark soldater som faldt under krigen”. Frikorps Danmark var et korps af frivillige danskere, der kæmpede på Hitlers side på Østfronten under Anden Verdenskrig.

Og netop fascinationen af Hitlertyskland og den historiske nazisme fylder meget i DNB og især for leder Sandy Steen Kristensen. Han poster jævnligt billeder af SS-symboler, bruger nazistiske talkoder som 14-88 og skriver åbenlyst antisemitiske holdninger.

Et offentlig facebookopslag fra november sidste år lyder f.eks.: “Ja til nationalisme! Død over de røde! Meine Ehre Heißt loyaliteten für Meine Familien! 46! 88 Alles!!!”

DNB siger selv, at deres demonstration er lovligt anmeldt. Det har ikke været muligt for Redox at få bekræftet.

Tags: , , ,