Fire DNF'ere ankommer til fejring af Hitlers fødselsdag i DNSB's hovedkvarter i Greve. Fra venstre: Carl Sørensen, Niels Erik Clausen, Nadiya Vasylenko og Oliver Cox. (Foto: Redox)

Ny alliance mellem forladte nazigrupper

I løbet af det seneste år har de tidligere rivaler fra DNSB og Danmarks Nationale Front nærmet sig hinanden. I foråret kulminerede flirten i et fælles band. Det sker efter, at begge organisationer er blevet vraget af Daniel Carlsen og Danskernes Parti.

Publiceret den 1. september 2013

Siden 1994 har Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) holdt til på Hundige Strandvej 153 i Greve syd for København. De seneste år har partiet levet en stilfærdig tilværelse og øjensynligt gjort en dyd ud af ikke at provokere naboerne mere end højst nødvendigt. Det har blandt andet betydet, at området omkring naziborgen stort set har været frit for nazipropaganda på trods af, at der ofte færdes nazister.

Et nyt samarbejde mellem DNSB og Danmarks Nationale Front (DNF) har dog brudt idyllen i parcelhuskvarteret ved Hundige Strand. Lørdag den 22. juni ankom en gruppe på ni personer fra DNF til Hundige Station. På den små to kilometer lange strækning fra stationen og ned til naziborgen blev alle lygtepæle og vejskilte overklistret med DNF-klistermærker. Gruppen af DNF-medlemmer var på vej til DNSB’s sommersolhvervsfest, der markerede den foreløbige kulmination på mere end et års tilnærmelser mellem de to organisationer.

Morten Guldborg (t.v.) ankommer til DNSB’s solhvervsfejring, juni 2013. (Foto: Redox)
Michael Brix (yderst t.v.), Oliver Cox, Nadiya Vasylenko og to andre DNF’ere ankommer til DNSB’s solhvervsfejring, juni 2013. (Foto: Redox)

To års optakt

Det nye samarbejde mellem DNF og DNSB er afslutningen på flere års offentlig konflikt mellem de to organisationer. Konfliktens udgangspunkt var, at DNSB omkring 2008 mente, at DNF var en useriøs organisation, der hovedsageligt bestod af alkoholiserede Blood & Honour-medlemmer. Det var især folkene omkring Jonni Hansen og Daniel Carlsen, som stod for angrebene på DNF, der foregik på DNF’s internetforum såvel som DNSB’s eget.

Med Carlsen-fløjens exit fra DNSB blev muligheden for et tæt samarbejde mellem organisationerne forbedret markant. Et af de første arrangementer, hvor de to grupper blev set sammen, var den 11. juni 2011, hvor cirka 30 nazister var samlet på stranden ved Rungsted. Her havde DNF inviteret til grillfest. Blandt deltagerne var Henrik Jarsbo, der på det tidspunkt spillede en central rolle i DNSB, og som i tiden efter festen var et vigtigt bindeled i samarbejdet mellem de to organisationer. Året efter, i 2012, gennemførte DNF endnu en sommerfest. Her deltog en større delegation fra DNSB iført ens t-shirts fra nazipartiets daværende husorkester, Ravnebanner. To uger inden havde en gruppe DNF’ere deltaget i DNSB’s sommersolhvervsfest i Greve.

Forladt af Carlsen

Samarbejdet mellem DNF og DNSB kommer på et tidspunkt, hvor begge grupper gennem længere tid har været i defensiven rent organisatorisk. I april 2011 blev DNSB forladt, og efter nogens mening forrådt, af den unge Daniel Carlsen, da han forlod DNSB med en hård, offentlig kritik af partilederen Esben Rohde Kristensen. Daniel Carlsen stiftede kort tid efter Danskernes Parti, og med sig tog han hovedparten af de aktive medlemmer i DNSB. Nazipartiet stod handlingslammede tilbage med en inderkerne bestående af to håndfulde primært sjællandske medlemmer. DNSB fik dog en lille saltvandsindsprøjtning, da en håndfuld tidligere medlemmer af White Revolution Denmark gik ind i nazipartiet.

White Revolution Denmark var en lille nazistisk gruppe, der primært eksisterede på internettet. Gruppen, der nåede at eksistere mindre end et halvt år, nåede at holde et par arrangementer af social karakter i løbet af 2011 med fem-ti deltagere.

På samme tid var også Danmarks Nationale Front i krise. Organisationen, der i praksis var Dansk Fronts arvtager i København, oplevede, at talsmanden Lars Agerbak blev varetægtsfængslet for overtrædelse af den grove våbenparagraf. Kort tid efter sin løsladelse forlod han Danmark og flyttede til Rusland. DNF søgte derefter mod Danskernes Parti, men samarbejdet blev kortvarigt.

På et Danskernes Parti-møde i København i august 2012 blev et medlem af DNF irettesat af Daniel Carlsen, angiveligt på baggrund af vedkommendes tatoveringer og tøj, der ifølge Carlsen ikke var forenelige med Danskernes Parti. DNF’erne forlod mødet, og optrinnet resulterede i en åben konflikt mellem DNF og Danskernes Parti. En lille gruppe DNF’ere valgte dog at bakke op om Daniel Carlsen og forlod organisationen til fordel for Danskernes Parti.

I samme periode mistede DNF en anden lille, men central gruppe medlemmer til Danish Defence League. En af disse var Philip Traulsen, der blev talsmand for DDL i foråret 2012. Tilbage i DNF er nu kredsen omkring det centrale medlem Oliver Cox og en gruppe tidligere Blood & Honour-folk. De mere “moderate” kræfters exit fra DNF til fordel for Danskernes Parti og Danish Defence League har åbnet op for en mere rendyrket nazistisk linje. Det udmønter sig bl.a. i samarbejdet med DNSB, men også en nazificering af organisationens æstetik og retorik.

DNF på Rådhuspladsen under demonstration mod moskeer. Fra venstre ses Tim Nielsen (lyseblå trøje), Oliver Cox og Niels Erik Clausen (begge i bomberjakker, solbriller og kasket). Yderst til højre ses Jesper Krogh Sørensen. (Foto: Redox)
DNF på Rådhuspladsen. Oliver Cox ses i midten i sort bomberjakker, solbriller og kasket. I baggrunden, til højre for ham ses Nicolai Boesen fra Danskernes Parti. (Foto: Redox)

DNF genoplivet

I starten af 2013 genoptog DNF sin aktivisme med klistermærkeopsætning og uddeling af løbesedler. Organisationens aktivisme havde indtil da ligget stille i længere tid. Den 18. marts afholdt DNF en medlemsfest, hvor deltagerne havde mulighed for at anskaffe sig organisationens nyproducerede klistermærker og t-shirts med organisationens logo. Aktivismen fortsatte gennem foråret, hvor DNF bl.a. gennemførte flere løbeseddelsuddelinger og aktioner med grafittihærværk i Nordsjælland.

Den 20. april i år deltog en gruppe fra DNF i DNSB’s fejring af Adolf Hitlers fødselsdag i naziborgen i Greve, og halvanden måned senere blev det nye fælles bandprojekt, Legion Dänemark, præsenteret ved en DNF-fest på Amager den 1. juni. Bandet består af tre personer, nemlig de to DNSB-medlemmer Morten Guldborg og Martin Topp Juul Jensen på henholdsvis guitar og bas, samt det unge DNF-medlem Carl Sørensen, der også spiller guitar. En gruppe tyske nazister, der deltog i DNF-festen, omtalte på hjemmesiden Freie Netz Süd bandet på følgende måde: “De symboliserer det stadigt unge samarbejde mellem de to vigtigste nationale grupper i Danmark, DNF og DNSB.”

Hverken Daniel Carlsen eller Carl Sørensen har ønsket at udtale sig til artiklen. Trods gentagende forsøg er det ikke lykkedes at få kontakt til andre af de omtalte personer.

Tags: , , , , , , , , , , , ,