En dansk nazist ses her i en Thor Steinar trøje ved en PEGIDA-demonstration i København i 2015. Foto: Redox.

Paludan poserer i nazitøj

Rasmus Paludan har den seneste tid både poseret i og organiseret fællesindkøb af det tyske nazistiske tøjmærke Thor Steinar.

Publiceret den 18. februar 2022

Tirsdag i sidste uge lavede Rasmus Paludan, leder af Stram Kurs, et opslag på forskellige sociale medier, der ved første øjekast kunne opfattes som at han var blevet dyrerettighedsaktivist. Men så lige til var det ikke.

I opslaget, som Paludan både delte på Facebook og Instagram, skrev han:

“En t-shirt til forsvar for isbjørnen! 300 kr. Jeg vil selv bestille en. Skal jeg bestille en med til dig også? Så skriv…. Som alle ved, så er jeg en stor dyreelsker! Jeg finder, at det er helt urimeligt, at isbjørnen (muligvis) bliver diskrimineret af andre bjørne bare, fordi den er hvid!”.

Sammen med teksten delte han et billede af en t-shirt, hvor en isbjørn er afbilledet med teksten “It’s okay to be white”.

Rasmus Paludans opslag om Thor Steinar trøjen på Facebook. Screenshot.
Rasmus Paludans opslag om Thor Steinar trøjen på Facebook. Screenshot.

Med mindre skrift står der også “TS#99” og “The legendary Nordic Brand”. TS er en forkortelse for det tyske nazistiske tøjmærke Thor Steinar og t-shirten forhandles i Thor Steinars webshop.

Rasmus Paludan var dog ikke færdig med at promovere det nazistiske tøjmærke. Dagen efter, onsdag den 9. februar, delte han et billede af sig selv på Instagram og Facebook, hvor han er iklædt en hvid t-shirt med Thor Steinars logo på brystet.

Nazisternes mest populære tøjmærke

Thor Steinar blev startet i 2002 i Berlin af Axel Kopelke. Siden da har det været det mest populære tøjmærke i den internationale nazistiske bevægelse. Tøjmærket har været en vigtig del af at modernisere nazibevægelsen og ændre bevægelsens image væk fra skinheadlooket, der var udbredt i 90’erne.

Thor Steinar er i hele Europa kendt som et højreekstremt tøjmærke og er i dag forbudt at bære på flere tyske fodboldstadioner samt i det tyske parlament, Bundesdagen.

I 2004 blev Thor Steinars logo gjort ulovligt ved de tyske domstole. Det skete på baggrund af den slående lighed med symboler brugt af SS-officerer i Nazityskland. Thor Steinar fik derfor nyt logo og forsøgte at rebrande sig selv.

I Skandinavien har Thor Steinar siden 00’erne været meget brugt i nazibevægelsen. Både Svenska Motstandsrörelsen, der i dag hedder Den Nordiske Modstandsbevægelse, og Blood & Honour-pladeselskabet Nordwind Records har stået for salget af tøjet.

Redox har tidligere udgivet bogen Postboks 38, der dokumenterer forbindelserne mellem Thor Steinar og nazibevægelsen.Du kan læse Postboks 38 her.

Paludan: Forbud er idiotisk

Redox har søgt Rasmus Paludan for en kommentar. Han skriver i en email:

“Jeg synes, det er tåbeligt at forbyde tøjmærker, fordi visse personer, som man ikke bryder sig om, går i det pågældende tøjmærke. Guilt by association er i det hele taget et latterligt koncept. Thor Steinar laver nogle gange sjove t-shirts, og jeg har gået med deres tøj siden 2015, udover, at jeg går med et hav af andre tøjmærker, fx Calvin Klein, Ralph Lauren og Levi’s.

Jeg blev opmærksom på Thor Steinar, fordi det er forbudt at bære visse steder i Tyskland, hvilket er totalt idiotisk.”

Tags: ,