Michael Ellegaard ses her i forbindelse med en valgdebat i 2013, hvor han repræsenterede Frit Danmark. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Partiet Frit Danmark nedlægges – andre klargør våben

Michael Ellegaard, formanden for Frit Danmark, nedlægger partiet. Han påstår, at andre vil arbejde videre som undergrundsbevægelse, der kan gribe til våben.

Publiceret den 17. maj 2018

Frit Danmark har kun opnået ringe resultater ved de valg, hvor partiet har været opstillet. Partiet kan bedst kan betegnes som Michael Ellegaards enmandsprojekt, selvom han altid har italesat det som en bevægelse.

Men nu er det slut med Frit Danmark som parti. I en opdatering på partiets Facebook-side den 13. maj i år, fortæller højrefløjsveteranen, at han stopper projektets demokratiske arm, da han er skuffet over vælgeropbakningen. Han skriver følgende:

“Fakta er at hvad der førhen var en politisk modstandsbevægelse , går nu hen og bliver en ” underground “bevægelse , som afventer politikernes – og terroristernes forkerte træk !”

Michael Ellegaard bekræfter overfor Redox i et telefoninterview, at han lukker Frit Danmark, da han ikke længere har tid til det politiske projekt, efter at han er blevet selstændig erhvervsdrivende med egen pølsevogn.

En ny retning

Hvad visionen er for den påståede undergrundsbevægelse, bliver tydeligt længere henne i teksten fra Facebook.

“Om den fremtidigt har til hensigt at sælge svinekød til muhammeddanerne , – eller tvinge dem til lufthavnene med dertil sammensparere ” ordforråd ” – må tiden jo vise….” skriver Michael Ellegaard i opdateringen.

Han uddyber i kommentarfeltet, at det handler om at ramme muslimerne i Danmark. Han hentyder til, at den såkaldte bevægelse har skaffet våben. Ellegaard forklarer, at han ikke har haft noget med anskafffelsen at gøre, men at han ved, at de er godt kørende i forhold til bevæbningen og uddyber: “Det er ikke nogen man skal stille sig op og sige noget i mod”.

Endelig bekender han sig til effekten af at samle en terrorcelle, når han skriver:

“Ca. 3500 – 4000 mennesker batter ikke i en meningsmåling fra hele landet, når de kommer alle steder fra. Men de behøver ikke være end 12 stk. overalt i landet hvor de kommer hvis de har noget fuldautomatik i hænderne – så vil de til enhver tid sejre uanset hvem de konfronterer , da modstanderen er fuldstændig overrumplet – før de overhovedet ved hvad der sker !!!”

Michael Ellegaard fortæller Redox at bevægelsen er opbygget i celler, som ifølge Ellegaard, kan kaldes for “sovende celler” selvom han ikke bryder sig om udtrykket, da det associeres til terrorgrupper, hvilket han afviser at de er.

Han forklarer Redox videre, at de små celler arbejder efter militær taktikker. Han påstår, at de er blevet etableret gennem mange år, er spredt ud over hele landet og er bevæbnet med fuldautomatiske skydevåben. I følge Ellegaard er det en militærmand, der har organiseret undergrundsbevægelsen.

Skydegal højreradikal

Michael Ellegaard er tidligere idømt fængselsstraf for at have skudt en politiassistent i armen med et kraftigt luftgevær. Senest blev han i 2017 dømt ved landsretten for trusler mod en kommunal sagsbehandler. Det udløste seks måneders ubetinget fængsel, samt to måneders reststraf for skudepisoden.

Tilbage står billedet af en skydegal højreradikal med store ambitioner, der dog ikke er blevet indfriet de sidste 25 år. Han skriver også, at han personligt vil trække sig i baggrunden. Som nystartet med egen pølsevogn i Odense-bydelen Bolbro har Michael Ellegaard nok at se til.

At Michael Ellegaard selv besidder voldsparatheden er tydeligt, når man ser på hans straffeattest og udtalelser i medierne. Med Frit Danmarks lave aktivitetsniveau de seneste mange år tyder det dog på, at Ellegaard fremover kommer til at bruge mere tid på at sælge ristede pølser og kakaomælk, end på at stille sig i front for en væbnet undergrundskamp.

Ellegaard afviser også selv at være en del af den væbnede undergrundsbevægelse. Han fortæller, at alle hans våben er lovlige.

“Jeg har altid været et talerør udadtil, og nu har jeg fået andre ting at tænke på. Men hvis mit fædreland kræver mit nærvær i en situation, hvor landet er ude i en krise, så vil jeg da gerne gå på ølkassen igen.”

Tags: ,