Mosbjerg Folkefest blev senest afholdt i 2015, hvor gæsterne her ses ankomme. Foto: Redox.

Prominent nationalkonservativ arrangør: Nye Borgerlige blev stiftet blandt nationalkonservative og nynazister

Centrale dele af fortællingen om Nye Borgerliges dannelse er udeladt i Pernille Vermunds bog. Det siger en af arrangørerne af den nationalkonservative fest, Mosbjerg Folkefest, hvor partidannelsen angiveligt blev cementeret.

Publiceret den 30. april 2019

I efteråret udgav BT’s politiske redaktør Andreas Karker en portrætbog om Nye Borgerliges frontfigur Pernille Vermund. Bogen fortæller blandt andet historien om, hvordan Nye Borgerlige blev dannet i kølvandet på den såkaldte ‘flygtningekrise’ i efteråret 2015. Her var Pernille Vermund utilfreds med sit daværende parti, De Konservative. I hendes fortælling er partidannelsen et projekt, der drives af Peter Seier Christensen, Svend Pedersen og hende selv.

Men lytter man til en central stemme i den nationalkonservative bevægelse, så udelader Karkers bog vigtige aspekter af dannelsen af Nye Borgerlige. 

Ifølge Svend Flemming Andersen, der i en årrække har været central i organiseringen af den nationalkonservative bevægelses vigtigste samlingspunkt, Mosbjerg Folkefest, blev beslutningen om at danne Nye Borgerlige nemlig truffet netop dér i juli 2015. Her deltog Peter Seier Christensen, der også havde været en del af Pernille Vermunds valgkamp til Folketingsvalget for Det Konservative Folkeparti i de foregående måneder 

Læs mere om Mosbjerg Folkefest her.

Efterlyste nationalkonservativt parti

I Andreas Karkers bog ligger Pernille Vermund ikke skjul på, at hun igennem en tid havde været frustreret over Det Konservative Folkepartis linje på spørgsmål om indvandring og Islam. Men hun nævner ikke Mosbjerg Folkefest med et ord. I hendes fortælling er det alene hende selv, Peter Seier Christensen og Svend Pedersen, der er involveret i partiets stiftelse.

Folketingsvalg 2019

Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.

Ifølge Svend Flemming Andersen, så forholder det sig anderledes. I et facebookopslag i foråret 2018 forklarede han forløbet:

“Dannelsen af partiet Nye Borgerlige blev REELT besluttet på Mosbjerg Folkefest 4-5 juli 2015, hvor Peter Seier Christensen var deltager. Dette blev oplyst ved et møde med folkefestens sponsorer ved et møde i foråret 2016 (…) og det blev utvetydigt bekræftet af en fælles ven, som har været med i NB siden starten, og som er personlig nære venner med både PSC (Peter Seier Christensen, red.) og PV (Pernille Vermund, red.).”

Som Redox tidligere har dokumenteret, så samlede folkefesten i 2015 stort set alle bevægelsens topfigurer, men også en række kendte nynazister. Peter Seier Christensen poserede under festen til et billede med den svenske nazist Dan Park, et billede der senere blev publiceret på Facebook.

Svend Flemming Andersen skriver også i samme indlæg, at partiets dannelse også var udledt af Pernille Vermunds manglende politiske opbakning i De Konservative.

“Beslutningen blev altså taget 2 uger (siger og skriver TO UGER !!) efter at optællingen af personlige stemmer ved FT-valg2015 havde vist, at Pernille Vermund KUN var blevet 1. suppleant for De Konservative i Helsingør-kresen !! – og altså ikke som mange tror efter PSC’s rundrejse for at rapportere om invasionen af barbarer et par måneder senere.”

Hvis man skal tro på Svend Flemming Andersens fortælling, betyder det, at Nye Borgerlige ikke blot er et udbryderparti fra De Konservative, men at partiet er så tæt knyttet til den alleryderste højrefløj, at det var under den nationalkonservative bevægelses vigtigste arrangement, at partiets stiftelse blev vedtaget.

“Det er sidste udkald”

At Peter Seier Christensen også pønsede på idéen om et nyt parti, mens han stadig kæmpede for at få Vermund valgt for Det Konservative Folkeparti er der ingen tvivl om. Det har han selv skrevet på Facebook i foråret 2015. 

Den 14. marts delte han et link til en klumme på Jyllands-Postens hjemmeside, hvor den nationalkonservative debattør Rune Toftegaard Selsing under rubrikken “Tid til at rydde op hos De Konservative” skriver, at “det tætteste på en politisk retning, vi er kommet, er spage forsøg på anstændighedskonservatisme i udlændingedebatten. Kun en nærmest ufattelig ringe føling med tidsånden kan forklare et så indlysende idiotisk strategivalg.”

Med linket til klummen, som altså blev publiceret tre måneder før valget i juni, skrev Peter Seier Christensen en kort tekst. Heri lød det blandt andet: “Medmindre partiet (De Konservative, red.) strammer op i den næste valgperiode, kommer der et nyt nationalkonservativt parti ind ved næstfølgende valg, og så er partiets rolle udspillet. Det er sidste udkald.”

Han og Vermund gav dog ikke Søren Pape og co. lang tid til at ‘stramme op’. Tre måneder efter valget fortalte trekløveret offentligt, at de var i gang med at lancere det nye parti, der altså ifølge Svend Flemming Andersen udspringer af Mosbjerg Folkefest.

Svend Flemming Andersen har ikke ønsket at udtale sig til Redox, mens Nye Borgerliges næstformand Peter Seier Christensen ikke har besvaret vores gentagne henvendelser.

Dokumentation:

Svend Flemming Andersens Facebook-opslag fra den 5. marts 208. Screenshot.
Svend Flemming Andersens Facebook-opslag fra den 5. marts 2018. Screenshot.
Tags: , ,