Redox-redaktør sagsøgt af Rasmus Paludan efter omtale af injuriesag

Simon Bünger, ansvarshavende redaktør på redox.dk, er blevet sagsøgt af Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan. Sagen er netop blevet berammet til januar 2024.

Publiceret den 19. april 2023

Den racismedømte Stram Kurs-leder Rasmus Paludan har sagsøgt den ansvarshavende redaktør på redox.dk, Simon Bünger, for injurier. Han kræver 100.000 kroner i erstatning efter redox.dk i februar sidste år bragte artiklen “Han beskyldte Paludan for drug rapes – nu er han blevet sagsøgt”. Paludan kræver desuden redaktøren idømt 40 dagbøder á 1.000 kroner.

Artiklen handler om, at Rasmus Paludan havde sagsøgt det tidligere Stram Kurs-medlem Dion Øland Hansen, fordi denne på facebook havde skrevet, at Rasmus Paludan har begået drug rapes. Foreholdt den påstand sagde Rasmus Paludan til Redox: “Det er pure opspind fra ende til anden, hvilket også bekræftes af, at det er andenhåndsoplysninger med en anonym kilde.“

I sagen mod Dion Øland Hansen krævede Rasmus Paludan 100.000 kroner i erstatning, men fik kun 25.000 tilkendt. Desuden blev Dion Øland Hansen idømt 30 dages betinget fængsel.

Redox omtalte Rasmus Paludans søgsmål mod Dion Øland Hansen, og det har nu ledt til injuriesagen og det store erstatningskrav.

“Op til folketingsvalget i 2019 havde flere medier fokus på Rasmus Paludans mange injuriesager. Det har selvfølgelig offentlighedens interesse, at en partileder sagsøger et tidligere ledende medlem af sit parti, og derfor omtalte vi sagen,” siger Simon Bünger.

Se & Hør har også tidligere omtalt Rasmus Paludans søgsmål mod Dion Øland Hansen. Redox er ikke bekendt med om også Se & Hør er blevet sagsøgt.

Ekspert: Medier må gerne referere og bringe andres krænkende udtalelser
Redox har forelagt sagen for Vibeke Borberg, der er medieretsadvokat, har en ph.d. i retsvidenskab og desuden har været forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

“På den ene side kan man sige, at I jo er med til at udbrede beskyldningerne ved at gentage dem. I viderebringer dem, selvom han siger de er usande.”

Men netop dét har en kendt sag fra 1994 fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol taget stilling til, siger hun. Det er den såkaldte Jersild-sag.

Vibeke Borberg forklarer:

“Domstolen slog fast, at medier gerne må referere og bringe andres krænkende udtalelser, når det sker som led i nyhedsdækningen og altså ikke er mediets egne udtalelser. Jens Olaf Jersild blev dømt for racisme ved de danske domstole, fordi han viderebragte stærkt racistiske udtalelser fra grønjakkerne om indvandrere i et tv-indslag. Han gik til menneskerettighedsdomstolen og fik medhold. Og den dom plejer vi at bruge til at sige, at medier godt kan dække og videregive andres krænkende udtalelser som led i nyhedsdækningen.”

Rasmus Paludans injuriesag mod Redox’ redaktør skal for retten i januar næste år.

Tags: ,