John Lydeking Andersen på talerstolen ved Stram Kurs' rigskongres på Christiansborg i november 2019.

Stram Kurs-leder bevæbnet med baseballbat i Malmø

Rasmus Paludan blev afvist på grænsen, men en række andre Stram Kurs-folk nåede frem til Malmø. En nøglefigur optrådte bevæbnet med slagvåben på åben gade.

Publiceret den 7. september 2020

Forrige fredag havde Stram Kurs’ partileder annonceret endnu en koranafbrænding. Denne gang var destinationen Malmø. Men svensk politi ville ikke give ham demonstrationstilladelse og endte med at forhindre ham i at rejse ind i landet. I stedet blev han udstyret med et to-årigt indrejseforbud. Han klagede over indrejseforbuddet på stedet.

Selvom Paludan ikke selv nåede frem tog en række af hans nærmeste folk turen over broen. De kørte til Malmø-bydelen Rosengård, hvor de på en cykelsti brændte en koran.

Bevæbnet med bat
Det højreorienterede netmedie Samhällsnytt, der har tætte bånd til Sverigedemokraterna, har offentliggjort en video fra hændelsen. I videoen ser man John Lydeking Andersen, der sidder i Stram Kurs’ rigsledelse, være bevæbnet med et baseball-bat. Det er John Lydeking Andersen, der er hovedperson i videoen og sætter ild til koranen.

John Lydeking Andersen står bag registreringen af Stram Kurs’ søsterparti Hard Line, der pt. samler vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede, når Stram Kurs’ opstillingsberettigelse udløber i slutningen af oktober. Indtil videre har ‘det nye’ parti indsamlet 2.201 af de krævede 20.182 vælgererklæringer.

John Lydeking Andersen erkender overfor Redox, at han var bevæbnet med et baseball-bat, men siger, at han først tog det frem fra sin bil, da en forbipasserende truede ham og de andre Stram Kurs-medlemmer med en lægte. I dagene efter hændelsen florerede der rygter på sociale medier om, at Stram Kurs-folkene var bevæbnede med en pistol. Det afviser John Lydeking pure.

“Vi er trods alt ikke kommet til væbnet krig endnu,” siger han til Redox. Han forudser, at det kan ske om 20-50 år.

På twitter deler en svensk fotograf et screenshot fra hændelsen, hvor battet kan ses.

Flere anholdte
Efter afbrændingen af koranen kørte Stram Kurs-folkene videre til Stortorget i det centrale Malmø. Her gennemførte de en mindre demonstration, selvom de havde fået afslag på demonstrationstilladelse. De spillede blandt andet bold med koranen.

Det resulterede i, at flere Stram Kurs-folk blev anholdt. Ifølge Redox’ oplysninger er tre af personerne sigtet for ‘hets mot folkgrupp’, den svenske pendant til racismeparagraffen i Danmark.

Stram Kurs har annonceret at de lørdag den 12. september vil afbrænde koranen i en række forstader til Stockholm.

Tags: , ,