Snigmordskufferten der blev fundet hjemme hos Peter Holm under politiets ransagning, passer til en af hans pistoler. (Foto: Polisen)

Svensk nazist tiltalt for mordplaner på journalister

Torsdag starter retssagen mod et medlem af Nordiska Motståndsrörelsen. Han er tiltalt for at ville skyde to journalister, der har skrevet kritisk om nazibevægelsen.

Publiceret den 21. august 2018

8. maj i år gennemførte politiet en ransagning hjemme hos nazisten Peter Holm i Sundsvall cirka 400 kilometer nord for Stockholm. Den 49-årige mand er en af de centrale krafter i Nordiska Motståndsrörelsens lokale afdeling, ligesom han frem til anholdelsen var skribent på organisationens hjemmeside.

Under ransagningen blev der fundet adskillige ulovlige våben og ammunition. Centralt for sagen er en snigmordskuffert, der var lavet, så en lyddæmpet pistol ved hjælp af en aftrækker i kuffertens håndtag kunne affyres igennem et lille hul. Der blev også fundet et haglgevær på adressen.

Peter Holm har ved flere lejligheder ageret fotograf ved bevægelsens demonstrationer. Dét, kombineret med hans skribentvirksomhed på hjemmesiden, blev brugt som argument, da bevægelsen forsøgte at forhindre politiets efterforskning. Redaktøren for organisationens hjemmeside Martin Saxlind gik nemlig til domstolene med påstand om, at de harddiske, der var beslaglagt i Holms hjem, indeholdt kildebeskyttet materiale og derfor ikke måtte undersøges af politiet. Det afviste domstolene dog.

Peter Holm ses her med orange kasket under Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Falun 1. maj 2017. (Foto: Researchkollektivet Redox).

På de eksterne harddiske blev der bl.a. fundet en lang række guides og bøger om snigmord og fremstilling af hjemmelavede våben og lyddæmpere. Der lå også to mapper, “Listan” og “Sundvalls Tidning”, hvori der lå personfølsomme oplysninger om to lokale journalister, blandt andet deres adresser. Begge journalister har tidligere skrevet kritisk om Nordiska Motståndsrörelsen og politiet mener, at de var Holms planlagt ofre. Udover tiltalen for to planlagte mord er han også tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse.

I et kommuniké på sin hjemmeside har Nordiska Motståndsrörelsen erklæret, at Peter Holm er udsat for et justitsmord, at han ikke har haft planer om at begå mord og at sagen er politisk forfølgelse af organisatione. De skriver blandt andet: “Den Nordiske Modstandsbevægelse vil aldrig lade folkefjendtlige kræfter sætte dagsordenen for vores forhold til vores medlemmer. I stedet laver vi vores egen undersøgelse af alle sådanne tilfælde. I denne undersøgelse er der ikke fundet noget forkert ved medlemmets gøren og laden, og vi står således helt bag det pågældende medlem.”

Sidste år blev en række medlemmer i Nordiska Motståndsrörelsens afdeling i Göteborg dømt for tre bombeattentater rettet mod blandt andet et flygtningecenter og en venstrefløjsbogcafé. Ved et af attentaterne blev en rengøringsmedarbejder alvorligt såret.

Sagen afvikles i byretten i Sundsvall torsdag og fredag i denne uge. Lørdag marcherer Nordiska Motståndsrörelsen igennem Stockholm i en forhåndsannonceret demonstration, hvor også organisationens danske afdeling har meldt sin ankomst.

Tags: ,