Pär Öberg marcherer her i front for Den Nordiske Modstandsbevægelses demonstration i Ludvika 1. maj 2018. Foto: Redox.

Svensk topnazist skal vidne for Breiviks løsladelse

I næste uge begynder Anders Behring Breiviks retssag om prøveløsladelse. Den svenske topnazist Pär Öberg skal vidne for den norske terrorist.

Publiceret den 15. januar 2022

På tirsdag bliver retten i Telemark sat. De almindelige retssale er dog skiftet ud med gymnastiksalen i Skien fængsel, hvor Anders Behring Breivik de sidste otte år har siddet fængslet for det terrorangreb han gennemførte i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011, hvor han dræbte 77 personer.

Anders Behring Breivik har søgt om prøveløsladelse efter mindstetiden for hans forvaringsdom udløb i sommers, ti år efter terrorangrebene. Det er retten i Telemark vest for Oslo, der skal behandle sagen.

I retssagen har Anders Behring Breiviks forsvarer indkaldt den svenske topnazist Pär Öberg som vidne. Forsvarsadvokaten, Øystein Storrvik, siger til TV2 Norge:

“Jeg kan sige, at han er ønsket som vidne, og at han har givet udtryk for at være villig til at vidne. Det vil komme frem under retssagen hvorfor han er der. Jeg ønsker ikke at foregribe spørgsmålene han får eller tematikken omkring ham.”

Forsvareren vil overfor TV2 Norge ikke kommentere på om Breivik og Öberg har haft kontakt tidligere.

Pär Öberg er indkaldt som andet vidne i sagen og skal i vidnestolen onsdag morgen, umiddelbart efter at Anders Behring Breivik selv har afgivet forklaring.

Topnazist gennem årtier

Pär Öberg er vigtig figur i den skandinaviske nazibevægelse. Han har igennem mange år spillet en yderst central rolle i naziorganisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse, hvor han er chef for den parlamentariske gren, og siden slutningen af 00’erne har han siddet i organisationens ledelse.

Fra 2014 til 2018 repræsenterede han organisationen i Ludvika byråd, hvor han havde udnyttet et hul i det svenske valgsystem og kuppet sig til et af Sverigedemokraternas mandater.

I 2017 talte Pär Öberg på Almedalsveckan, den svenske pendant til Folkemødet, hvor Den Nordiske Modstandsbevægelse deltog. Han blev efterfølgende dømt for brud på den svenske racisme paragraf, hetz mot folkgrupp, for talens indhold.

I anledningen af Pär Öbergs 50 års-fødselsdag i 2021 udgav NMRs norske hjemmeside Frihetskamp et interview med ham, hvor han blandt andet fortalte, at han ved et tilfælde blev født i Danmark, da hans forældre var besøg på den anden side af Øresund. Han voksede efterfølgende op i Malmø i 70’erne.

Han blev ifølge interviewet nazist i teenageårene, men erkendte det først for sig selv, da han var fyldt 20. Op igennem halvfemserne var han aktiv i den nazistiske organisation Riksfronten og drog Sverige rundt for at gå til nazikoncerter.

Der er afsat fire retsdage ved Telemark Tingsret til behandlingen af Anders Behring Breiviks begæring om prøveløsladelse.

Pär Öberg har ikke besvaret Redox’ henvendelser.

Tags: , ,