Viktor Stefan Sture Melin er 23 år gammel, og har været aktiv i NMR siden 2015. I 2016 var han leder af lokalafdelingen i Göteborg. Han er tidligere dømt fire gange for vold, samt for røveri og flere andre forhold. Politiet har fundet hans DNA på flere vitale dele af bomben, der sprang ved Syndikalistisk Forum samt på en cykel på gerningsstedet. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Svenske nazister tiltalt for bombeattentater

Medlemmer af den nazistiske organisation Nordiska Motståndsrörelsen er blevet tiltalt for tre bombeangreb rettet mod flygtninge og venstreorienterede.

Publiceret den 9. juni 2017

Siden januar har flere svenske nazister siddet fængslet, mistænkt for at stå bag en række bombesprængninger i Göteborg-området. Attentaterne var rettet mod en venstrefløjscafé og flere flygtningeboliger. Nu tiltales tre mænd på henholdsvis 20, 23 og 50 år for bomberne.

Natten til den 12. november detonerede den første af bomberne ved den venstreorienterede bogcafé Syndikalistisk Forum. Det skete natten inden den største nazistiske organisation i Skandinavien, Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), gennemførte en stort opslået demonstration i Stockholm. Alle de nu tiltalte deltog i demonstrationen, ligesom de alle er tilknyttet organisationen.

Den 5. januar eksploderede den anden bombe. Det skete ved et flygtningecenter i Göteborg. Her blev en rengøringsassistent alvorligt såret.

20-årige Anton Tulin (midtfor til venstre i sort jakke med lyst hår) er den yngste tiltalte i sagen. Han blev aktiv i NMR i starten af 2015 og er tidligere ustraffet. Den 31. december 2016 blev han anholdt for brud på knivloven udenfor Lilleby Camping i Torslanda - samme sted som den sidste bombe blev placeret. (Foto: Researchkollektivet Redox)
20-årige Anton Thulin (midtfor til venstre i sort jakke med lyst hår) er den yngste tiltalte i sagen. Han blev aktiv i NMR i starten af 2015 og er tidligere ustraffet. Den 31. december 2016 blev han anholdt for brud på knivloven udenfor Lilleby Camping i Torslanda – samme sted som den sidste bombe blev placeret. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Den tredje bombe blev fundet før den eksploderede. Det skete tre uger senere, den 25. januar, ved nogle flygtningeboliger på Lilleby Camping.

I dag rejste anklagemyndigheden så formelt tiltale mod de tre nazister. De tiltales på kryds og tværs for medvirken til et eller flere af bombeattentaterne. To af nazisterne tiltales for drabsforsøg i attentatet, hvor rengøringsassistenten blev såret. De to andre forhold har alene udløst tiltale for paragraffen “almenfarlig ødelæggelse”, der som minimum udløser et års fængsel og højst livstid.

Nordiska Motståndsrörelsen er en erklæret nationalsocialistisk organisation, der har eksisteret i 20 år. De er i dag den største naziorganisation i Skandinavien, hvor de har aktive afdelinger i både Sverige, Norge og Finland. Deres medlemmer har gentagne gange stået bag voldelig overfald og drab på politiske modstandere og minoritetsgrupper.

De har den seneste tid været i offensiven og har annonceret flere offentlige aktiviteter denne sommer. Når den svenske udgave af Folkemødet, Almedalsveckan i Visby, løber af stablen fra den 2. til 9. juli, så bliver det med deltagelse af NMR. Det har fået politiet til at flytte en Pride-parade på øen, da de ellers ikke kan garantere for Pride-deltagernes sikkerhed.

Senere på sommeren, den 29. juli, har det norske ben i organisationen indkaldt til demonstration mod “homo-lobbyen” i den norske by Fredrikstad, der ligger tæt ved den svenske grænse. Det er første gang at organisationen annoncerer en demonstration i Norge

Den tredje tiltalte er 50-årige Jimmy Jonasson (til højre med sort hue og fane i hånden) , der er bosat i en lille by udenfor Kinna i Nordsverige. Han dukkede op i NMR-sammenhænge i slutningen af 2015 og har siden deltaget i flere af organisationens demonstrationer og aktioner, hvilket hans datter også har. Han er tidligere ustraffet. Under en ransagning af hans hjem fandt politiet et lager af sprængstof og bombemanualer, der ifølge efterforskerne svarer til dét, der blev brugt i bomberne. Foto: Redox.
Den tredje tiltalte er 50-årige Jimmy Jonasson (til højre med sort hue og fane i hånden) , der er bosat i en lille by udenfor Kinna i Nordsverige. Han dukkede op i NMR-sammenhænge i slutningen af 2015 og har siden deltaget i flere af organisationens demonstrationer og aktioner, hvilket hans datter også har. Han er tidligere ustraffet. Under en ransagning af hans hjem fandt politiet et lager af sprængstof og bombemanualer, der ifølge efterforskerne svarer til dét, der blev brugt i bomberne. Foto: Redox.

Nordiska Motstandsrörelsen har skrevet flere artikler om bomberne, hvor de giver udtryk for, at de tiltalte er uskyldige samt at organisationen ikke har noget med bomberne at gøre. Ifølge dem var en af de anholdte angiveligt var på vej til at forlade organisationen, men de bakker ham op alligevel: “Uanset om manden stadig er medlem af Modstandsbevægelsen eller ej, så anser vi ham for at være en god person, som altid har stillet op for organisationen”.

Alle de tiltalte nægter sig skyldige.

Læs med senere på sommeren, hvor Redox tegner et portræt af Nordiska Motstandsrörelsen og deres historie.

Tags: , , ,