Patrioterne Går Live ses her ved en tidligere demonstration i Vollsmose i februar 2023. Foto: Redox.

Antifascister blokerer bevæbnede koranafbrændere fra Copenhagen Pride

Lørdag forsøgte koranafbrændergruppen Patrioterne Går Live at infiltrere Copenhagen Pride. Det mislykkedes da en gruppe antifascister stillede sig i vejen.

Publiceret den 21. august 2023

Iført skudsikker vest, et regnbuefarvet udklædningsskæg og bevæbnet med lovlige pebersprays forsøgte koranafbrændergruppen Patrioterne Går Live (PGL) lørdag at deltage i Copenhagen Pride. Det mislykkedes dog, da en gruppe antifascistiske aktivister blokerede for gruppen, så de ikke kunne tilslutte sig priden ved Frederiksberg Rådhus.

PGL havde i forvejen annonceret deres deltagelse på Facebook, og det havde en gruppe antifascister tilsyneladende lagt mærke til, for da koranafbrænderne ankom til Frederiksberg Rådhusplads lidt efter klokken ét, stod antifascisterne klar med en lyserødt banner, der bar teksten “Queers against fascism“.

Antifascisterne stillede sig i vejen for den lille koranafbrændergruppe og på trods af ihærdige forsøg på at bryde den antifascistiske blokade lykkedes dette ikke. Efter flere forsøg fra PGL på at komme ind i priden valgte politiet at skride ind. De bad koranafbrændergruppen om at forlade stedet, hvilket de efterkom.

På vej til priden var to af koranafbrænderne blevet stoppet af politiet, hvor de blev sigtet for brud på våbenloven. Det skete efter de havde givet udtryk for at være bevæbnede. Politiet visiterede dem derfor, og dér viste to PGL-folk, at de var i besiddelse af pebersprays, men også at de havde tilladelse til at bære dem.

Patrioterne Går Live har den seneste tid gjort sig til genstand for meget medieopmærksomhed i forbindelse med deres afbrændinger af koranen foran blandt andet ambassader og moskeer.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Gruppen har tidligere tiltrukket sig opmærksomhed på baggrund af deres meget voldsomme sprog under demonstrationer, hvor de råber både racistiske og homofobiske trusler mod lokale beboere og moddemonstranter.

Lørdag eftermiddag, efter forsøget på at deltage i Copenhagen Pride, afholdte PGL en mini-demonstration på Nørrebro, hvor de afbrændte koranen samt et regnbueflag. Her råbte de blandt andet ‘flere racister i vores gader’ og ‘flere nazister i vores gader’. Det skete som modsvar til antifascister, der råbte ‘ingen racister i vores gader’.

I starten af sommerferien deltog PGL desuden i en demonstration mod normkritiske børnebøger, en demonstration der fandt sted foran Gentofte Bibliotek. Under demonstrationen blev en nyudgivet normkritisk børnebog ceremonielt afbrændt.

Det er ikke første gang at højreorienterede grupper forsøger at manifestere sig under Copenhagen Pride. Siden 2016 er forskellige højreradikale grupper som Stram Kurs, Generation Identitær, medlemmer af danske pegidabevægelse For Frihed og Nye Borgerlige samt enkeltpersoner fra den yderste højrefløj dukket op ved Pride-arrangementer. Det er sket ved både Nørrebro Pride, Copenhagen Pride samt i forbindelse med pride-ugen. Flere gange er de dog blevet konfronteret af antifascistiske aktivister og/eller politiet, hvilket har forpurret deres planer.

PGL har ikke besvaret Redox’ interviewhenvendelse.

Tags: ,