Johan Bergstrøm ses her i grøn polo-tshirt ved en demonstration til støtte for den engelske racist og højrefløjsorganisator Tommy Robinson den 29. maj 2018. Han ankom sammen med en større gruppe aktivister fra Generation Identitær. (foto: Researchkollektivet Redox)

Bygma lagde hus til fascisters bannermaling

Den landsdækkende byggekæde har inviteret fascistiske Generation Identitær indenfor. Det skete i Hårlev syd for Køge.

Publiceret den 22. december 2018

8. marts i år stod otte aktivister fra Generation Identitær på taget af en havnebygning i det centrale København. Fra taget flagede de med et stort banner med teksten “Stop vold mod kvinder! #120db Remigration nu! Identitær.”

Banneret, ca. to meter i højden og 20-30 meter langt, var hjemmelavet. I stedet for at få det trykt havde aktivisterne selv malet det. Det skete i en af byggekæden Bygmas butikker.

Redox kan nu afsløre, at Bygmas butik i Hårlev, cirka femten kilometer syd for Køge, lagde hus til bannermalingen. Og det er ikke et tilfælde. Filialchefen Johan Bergstrøm er nemlig tæt forbundet til Generation Identitær. Han har demonstreret sammen med dem, han deler bevægelsens propaganda på sociale medier, men reklamerer også for organisationen, når han træner kampsport iført tøj med bevægelsens Lambda-logo. Hans søn Emil Hasle Bergstrøm er desuden en af aktivisterne, der fast deltager i Generation Identitærs aktioner.

Optræder på video
Banneret, der blev brugt til aktionen 8. marts, blev malet i tiden op til, at det skulle bruges. Det skete i Bygmas butik i Hårlev. I en video, som Generation Identitær selv har offentliggjort, kan man se, at malearbejdet foregår på et lager. I et kort øjeblik kan man skimte et Bygma-logo på en reol. Under et kontrolbesøg i butikken i Hårlev kunne Redox ved selvsyn konstatere, at lokalet fra videoen er identisk med et hjørne af Bygma-butikken i Hårlev.

Bygmas centrale ledelse har trods gentagne henvendelser ikke ønsket at stille op til interview. (OPDATERET 23/12 kl. 16.00: Se svar fra Bygmas ledelse i bunden af artiklen)

Demonstrerede for Tommy Robinson
Johan Bergstrøm har ikke bare ladet Generation Identitær male banner i sin butik. I maj i år deltog han i en større demonstration for løsladelse af den tidligere English Defence League-leder Tommy Robinson. Johan Bergstrøm ankom med en gruppe aktivister fra Generation Identitær, blandt andet organisationens talskvinde Aurelija Aniulyte. På papiret er han dog for gammel til et egentligt medlemskab, da Generation Identitær har en øvre aldersgrænse på 30 år.

Johan Bergstrøm ses her til kampsportstræning iført en hættetrøje med Generation Identitærs logo. (Foto: Privat).

Når han træner i en lokal taekwondo-klub i Køge, så sker det jævnligt i tøj med bevægelsens logo. Og også online reklamerer han for Generation Identitær. Han deler og liker gladeligt opslag fra og om bevægelsen, ligesom han er Facebook-venner med stort set hele organisationens inderkerne. Han liker desuden Facebook-siden ‘Anti-antifa hools’. Anti-antifa er en forkortelse for anti-antifascisme og hools er en forkortelse for hooligans.

Generation Identitærs talsperson Aurelija Aniulyte oplyser i en email, at Generation Identitær efter hende opfattelse ikke er fascister. Hun skriver desuden, at Generation Identitær ikke har udgangspunkt i en biologisk raceforståelse. Hun siger at organisationen i stedet opererer med begrebet “etnokulturel identitet”.

Johan Bergstrøm siger til Redox, at han ikke er medlem af Generation Identitær, men ønsker derudover ikke at forholde sig til oplysningerne i denne artikel.

Opdatering 23/12 kl. 16.00:

Bygma: Vi tager afstand
Efter publiceringen af denne artikel er Bygmas øverste ledelse endelig vendt tilbage med en kommentar. I en email skriver administrerende direktør Klaus Hadsbjerg til Redox:

“Den omtalte episode i Bygma Hårlev, hvor private interesser er blevet blandet sammen med et ansættelsesforhold, er foregået uden tilladelse fra Bygma`s ledelse og er i strid med den måde vi ønsker at drive vores virksomhed på.

Bygma vil lære af den pågældende episode og optimere indsatserne for, at noget tilsvarende ikke kan finde sted i fremtiden.

Bygma er en socialt ansvarlig virksomhed, som siden 2009 har udarbejdet CSR regnskab og arbejdet seriøst med CSR initiativer, herunder bl.a FN Global Compact, menneskerettigheder og tilsvarende initiativer. ( se evt. Bygma`s hjemmeside)

Udover ovenstående , støtter Bygma, via Bygma fonden , svage grupperinger og individer i Danmark og udlandet, bl.a ved at være en af de store donatorer til Danmarks indsamlingen.

Bygma ønsker ikke at være en del af den politiske debat og tager således afstand fra alle yderligtgående politiske aktiviter.”

Tags: , , , ,