Foto: Karsten Holt Larsen, der tidligere har demonstreret med Dansk Front, ved marchen i Haderslev mandag.

Danske højreradikale kopierer antimuslimske mandagsmarcher

Mandag eftermiddag gennemførte højreradikale aktivister en march i Haderslev. I disse uger forsøger fire forskellige initiativer at importere det tyske Pegida-koncept til Danmark.

Publiceret den 9. januar 2015

Højreradikale aktivister fra blandt andet Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) og Frit Danmark stod mandag eftermiddag bag en mindre demonstration igennem Haderslev i Sønderjylland. Marchen er den første af sin slags i hvad, der ligner en ny tendens herhjemme, nemlig forsøget på at kopiere de tyske antimuslimske Pegida-marcher. Marcherne, der gennemføres hver mandag i Tyskland, er hurtigt vokset, og mandag den 5. januar var mere end 20.000 på gaden i Pegida-demonstrationer rundt om i Tyskland.

Marchen i Haderslev talte ifølge politiet 20 personer, mens arrangørerne selv siger 100. Redox vurderer, at deltagerantallet var cirka 40 personer, hovedsagligt ældre og kun en håndfuld under 40. Til gengæld var antallet af organiserede højreradikale lavt. Repræsentanter fra SIAD og Frit Danmark var til stede, og det samme var Karsten Holt Larsen, der tidl. har demonstreret sammen med Dansk Front. Den tredje arrangør, Maj-Britt Krittenstein fra facebookgruppen “Nej til kriminelle indvandrere og islam” dukkede til gengæld ikke op.

Ved demonstrationen annoncerede Anders Gravers, at samme arrangørkreds vil marchere i Esbjerg den 19. januar. Herefter vil de demonstrere i andre byer hver anden uge indtil de til sidst vil gennemføre det, de selv kalder en ‘stor demonstration’ i København på indtil videre ikke fastlagt dato.

Samtidig med at de mere etablerede grupper forsøger sig med et fælles Pegida-lignende initiativ, er også tre andre lignende initiativer i gang.

Det ene kommer fra Carsten Thrane, der ellers ikke tidligere er set i højreradikale sammenhænge, men dog er venner med en række fremtrædende personer fra miljøet omkring Trykkefrihedsselskabet på Facebook. Han har oprettet facebooksiden ‘pegidadk’ og har indkaldt til demonstrationer i både Kgs. Have i København og Den Gamle By i Århus mandag den 19. januar.

Thrane bor selv i København, men har alligevel kaldt til demonstration i begge landsdele samtidig. Hvem, der evt. skal gennemføre demonstrationen i Århus, er uklart.

På den københavnske demonstrations event rejser en del folk kritiske røster mod, at demonstrationens grundlag er for ‘blødt’. Thrane skriver blandt andet: ‘Vi ønsker en fredelig og moderat demo, hvor alle almindelige borgere kan deltage’. Trods det, er personer fra bl.a. de voldsberedte grupper Danmarks Nationale Front og Danish Defence League at finde på tilmeldingslisten.

Det tredje Pegida-lignende initiativ kommer fra den anden side af sundet. Domænet “pegida.dk” er nemlig blevet købt af svenskeren Joakim Wiberg fra Halmstad. Selvom der intet indehold er på adressen pt., så hænger domænet sammen med Facebooksiden “Pegida Danmark”, der administreres af Henrik Rönnquist, der stod bag udstillingen af Dan Parks racistiske billeder i Malmö. De har desuden oprettet lignende sider for Pegida Norge og Sverige.

Wiberg er tidligere dømt for ulovlig våbenbesiddelse, da han gik rundt i Halmstad med en økse, ligesom han har andre smådomme bag sig.

Det fjerde og sidste projekt står Åse Clausen Bjerg bag. Hun har kaldt til demonstration i Odense lørdag den 7. februar. Bjerg har de seneste år været involveret i blandt andet Fremskridtspartiet-klonen Frihedspartiet samt en række mindre internetprojekter. Hun har tidligere arrangeret demonstrationer mod islam i netop Odense.

Henrik Rönnquist og Carsten Thrane har ikke besvaret Redox’ henvendelser. Maj-Britt Krittenstein bekræfter overfor Redox, at hun er initiativtager til facebookgruppen “Nej til kriminelle indvandrere og islam”. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Wiberg.

Tags: , , , , ,