Valgservice: Her skal du holde øje med det yderste højre

I dag afgøres kommunalvalget. Vi har samlet en oversigt over det yderste højres kandidater, så du ved hvad du skal være opmærksom på, når du følger valget.

Publiceret den 16. november 2021

Ved lokale valg forsøger mange af de små grupper på højrefløjen at gribe deres chance for at få indflydelse. Sådan har det været siden firserne og dagens kommunalvalg er ingen undtagelse. Derfor har Redox foretaget en kortlægning af partier og kandidater på – eller med forbindelse til – den yderste højrefløj.

Nye Borgerlige
Nye Borgerlige opstiller i de fleste af landets kommuner. Ved valget i 2017 fik partiet blot én plads i byrådet, men siden har de fået yderligere syv på grund af partihoppere. Mens partitoppen har sat en ambition om at få ti byrådspladser i dag, er medlemsskaren betydeligt mere optimistisk, som du kan læse hos TV2. Hos Nye Borgerlige skal du lægge mærke til:

  • De tre kandidater med baggrund i Generation Identitær: Oliver Egelund Rose, Jonas Zuschke og Daniel Palsgaard. De opstiller i henholdsvis Frederikshavn, Aabenraa og Aalborg. Du kan læse mere om dem her.
  • ORG-manden Søren Lind Jensen, der er spidskandidat for Nye Borgerlige i Horsens. Ham kan du læse mere om her og her.
  • Jens Beck Madsen, der er kandidat i Tønder. Han har tidligere været folketingskandidat for partiet. Jens Beck Madsen har tidligere deltaget i både Pegida og Rasmus Paludans demonstrationer, og ved en af de sidstnævnte har han medbragt et såkaldt Kekistan-flag. Flaget er en nyfortolkning af et krigsflag fra Nazi-Tyskland, og det er flittigt brugt i alt-right bevægelsen. Præsenteret for de oplysninger udtalte Jens Beck Madsen tilbage i 2019 at flaget var en “joke”.
  • Tidligere lokalformand i Dansk Samling Kasper Mejlhede stiller op i Nyborg. Ham kan du læse mere om her.

Dansk Folkeparti
For Dansk Folkeparti er det relevant at se om René Danielsson gentager sit kanonvalg. Som Redox beskrev i en artikel op til kommunalvalget i 2017 har han en fortid i Dansk Front.

Stram Kurs
Stram Kurs mistede de fleste aktive medlemmer, da Patrioterne går live (nu “Danske Patrioter”), Kronborgpartiet og Frie Danske brød ud. Alligevel har Rasmus Paludan fået samlet et par kandidater sammen, der dog kun stiller op til regionsrådsvalget.

  • Regionsrådet i Nordjylland: Christian Tindal
  • Regionsrådet i Syddanmark: Lars M. Erichsen og O. Simonsen
  • Regionsrådet i Hovedstaen: Rasmus Paludan, Rolf Larsen-Jensen og Klaus Pabst Rosenlund.

Stram Kurs-udbrydere
Stram Kurs-udbryderne ‘Frie Danske’ stiller op i tre kommuner. Det er henholdsvis i Fredericia, Horsens og Norddjurs kommune. Partiet har ikke gjort det store væsen af sig under valgkampen og det er svært at se, at de har chance for at komme ind.

Resten
I Vejle opstiller den racismedømte Karsten Holt Larsen. Han har været aktiv på højrefløjen i to årtier og driver sin egen liste Vejle Først. Du kan læse mere om ham her.

Også Dansk Folkeparti-udbryderne “De lokalNationale” stiller op til kommunalvalget. Her er det især Odense, der er værd at holde øje med, da to tidligere DF-topfolk, Christell Gall og Pernille Bendixen, stiller op for den nye liste.

Sidst men ikke mindst er det er værd at holde øje med coronaskeptikerne Frihedslisten, der stiller op i en lang række kommuner. På Frederiksberg opstiller Lone Nørgaard, der tidligere har kandideret for Dansk Samling og desuden sidder i Trykkefrihedsselskabets bestyrelse. På kandidatlisten i Ringsted Kent Ivan Nielsen, der har en fortid i Stram Kurs. Ham kan du læse om her.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,