Niels-Christian Herholdt Braad ses her i forbindelse med ORG's møde i Aarhus i august 2005. (Foto: Researchkollektivet Redox)

ORG-medlem kandidat for Nye Borgerlige

Ved byrådsvalget i Randers kan vælgerne stemme på et tidligere medlem af den hemmelige højreradikale loge ORG. Han er ikke den eneste ORG'er i partiet.

Publiceret den 18. november 2017

I sommeren 2011 afslørede Politiken, efter forarbejde af Redox, eksistensen af det hemmelige højreradikale netværk ORG, der i mere end tyve år havde domineret en række af den højreradikale bevægelses organisationer. Nu stiller et af ORG’s medlemmer op ved kommunalvalget, hvor han kan findes øverst på Nye Borgerliges kandidatliste i Randers Kommune.

ORG bedrev en række skjulte aktiviteter: De førte et omfattende ‘Landsforræderarkiv’, der blev kaldt ‘Den store hukommelse’. Heri blev personer, der havde talt positivt om indvandrere og flygtninge registreret. Medlemmer af organisationen stod også for både kampsport- og skydetræning.

Vigtigst af alt fungerede ORG som en skyggeledelse, der påvirkede en lang række højreradikale organisationer herhjemme: Den Danske Forening, Vederfølner, White Pride og Århus Mod Moskeen har alle været domineret eller ligefrem ledet af ORG-medlemmer. Men ORG’s folk var også aktive i f.eks. Trykkefrihedsselskabet og Danmarks Nationale Front, for blot at nævne nogle af de involverede grupper.

Nu er et af organisationens medlemmer så på valg. Der er tale om Niels-Christian Herholdt Braad, der i en ukendt periode, som minimum en årrække i løbet af nullerne, var medlem af ORG.

Ved Århus Mod Moskeens opstillingsmøde i september 2005 ses Niels-Christian Herholdt Braad her (yderst til venstre) sammen med en række centrale medlemmer af ORG, White Pride og Dansk Front. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Det er ikke første gang, at Niels-Christian Herholdt Braad stiller op til valg. I 2005 stillede han op for lokallisten Århus Mod Moskeen ved kommunalvalget i Århus Kommune. Herholdt Braad var næstformand for lokallisten, der var et projekt stiftet og drevet af personkredsen fra ORG.

Lokallisten beskrev sig selv som “en tværpolitisk forening, der uafhængigt af politiske, religiøse og økonomiske interesser arbejder mod etablering af en stormoské i Århus”, men i praksis var det blandt andet ledende medlemmer af den nynazistiske hooligangruppe White Pride, der stod for store dele af valgkampen.

Kort inden valget blev det dog afsløret i pressen, at Århus Mod Moskeen havde tætte forbindelser til den racistiske hooligangruppe og til det nynazistiske netværk Dansk Front.

Niels-Christian Herholdt Braad var tidligere medlem af Dansk Folkeparti, hvor han var lokalformand. Han har tidligere været folketingskandidat for partiet, men blev i 2005 ekskluderet på baggrund af sit engagement i Århus Mod Moskeen.

Kandidaten er dog ikke den eneste ORG’er, der er en del af Nye Borgerlige. Søren Lind Jensen, der var en del af den absolutte inderkerne i ORG, deltog ved Nye Borgerliges landsmøde i både 2016 og 2017. Han var i 2002 valgt som folketingskandidat for Dansk Folkeparti, indtil det kom frem at han tidligere havde kaldt en bestyrelseskollega for “perkerelsker” og derfor måtte trække sit kandidatur tilbage.

Søren Lind Jensen ses her (yderst til venstre) ved Nye Borgerliges årsmøde i 2016. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Niels-Christian Herholdt Braad har ikke besvaret Redox’ gentagne henvendelser. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund, eller Søren Lind Jensen. Nye Borgerliges pressechef, Lars Kaaber, oplyser til Redox at partlederen er ude og drive valgkamp og fortæller at han vil undersøge sagen.

Læs mere om ORG hos Politiken.

Opdatering: Nye Borgerliges pressechef, Lars Kaaber, har efter artiklens publicering skrevet til en sms til Redox med ordlyden: “Vi har ingen kommentarer”.

Tags: , , , ,