10. juni 2006 gennemførte Dansk Front den største højreradikale demonstration i mange år. Lige over 150 danske nynazister og racister samledes i Svendborg. Jacob Christiansen Senholt ses her yderst til venstre i sort hættetrøje. (Foto:Redox)

Den ekstreme ekstremismeforsker

Igennem de seneste år har han deltaget som ekspert i ekstremismedebatten i medierne. Samtidig har han selv været aktiv i nynazistiske og højreradikale kredse og senest i den nationalkonservative bevægelse. Han forsøger at stoppe enhver omtale af hans politiske virke.

Publiceret den 14. marts 2016

Pressenævnet har givet Jacob Christiansen Senholt ret til genmæle

De seneste år har Jacob Christiansen Senholt ved en række lejligheder fungeret som ekspertkilde i medier, der beskrev den yderste højrefløj.

Forskeren har udtalt sig i blandt andet Information, Jyllands-Posten, DR’s kanaler, Kristeligt Dagblad, Radio 24syv, TV2 og Berlingske om f.eks. English Defence League, Pegida og Danskernes Parti. Han har desuden forelæst på Folkeuniversitetet i Århus om samme emne.

Men samtidig har han igennem ti år selv været en del af den alleryderste højrefløj herhjemme, noget han har forsøgt at skjule med både hættetrøjer og juridiske trusler. Her er historien om den ekstreme ekstremismeforsker.

“Vor race”
Jacob Christiansen Senholt startede sine aktiviteter på højrefløjen i den lille gruppe Dansk Hedensk Front, der primært eksisterede på nettet i første halvdel af nullerne. Gruppen var datterorganisation til Allgermanische Heidnische Front, der udsprang af Norsk Udemokratisk Hedensk Front. Den norske gruppe blev kendt i offentligheden, da stifteren Varg Vikernes, blev dømt for mord på en metalmusiker samt brandstiftelse på flere kirker.

10. juni 2006 gennemførte Dansk Front den største højreradikale demonstration i mange år. Lige over 150 danske nynazister og racister samledes i Svendborg. Jacob Christiansen Senholt ses her yderst til venstre i sort hættetrøje. (Foto:Redox)

Redox kan afsløre Jacob Christiansen Senholts aktiviteter på baggrund af internt materiale fra blandt andet det nynazistiske netværk Dansk Front, som han havde berøring med. Heri fortæller Senholt til et ledende medlem af Dansk Front, at han var med til at starte Dansk Hedensk Front.

På sin hjemmeside beskrev Dansk Hedensk Front blandt andet det politiske udgangspunkt således: “Vi værner om VOR race, andre racers velstand eller undergang interesserer os ikke.” Fremhævningen af ordet ‘vor’ er Dansk Hedensk Fronts egen.

Den århusianske højborg
Efter Dansk Hedensk Front, der blev nedlagt i midten af nullerne, nærmede Jacob Christiansen Senholt sig i 2006 i stedet det nynazistiske Dansk Front, der på det tidspunkt var den ubestridt største og stærkeste organisation på den yderste højrefløj. Senholt forsøgte i flere omgange at blive clearet, den interne betegnelse for organisationens sikkerhedsgodkendelse.

Han dukkede også op, da Dansk Front demonstrerede i Svendborg i både april og juni 2006. Ved den første demonstration var han blot passiv tilskuer, da en stor gruppe venstreradikale havde besat Dansk Fronts mødeplads. Ved juni-demonstrationen, der endte med at være den største samling af danske højreradikale demonstranter siden Anden Verdenskrig, deltog han i manifestationen side om side med voldsdømte hooligans fra White Pride, terrorhyldende Blood & Honour-støtter og medlemmer af nazipartiet DNSB. Han holdt sig under hele demonstrationen i baggrunden og skjulte sig trods den bagende varme i en mørk hættetrøje.

Året efter, i juni 2007, deltog han i Den Danske Forenings grundlovsmøde ved Borum Eshøj lidt udenfor Århus. Her bar han en trøje med livsrunen, også kaldet algiz-runen, der hyppigt bruges i nazistiske kredse. Livsrunen bruges dog også blandt ikke racistiske asetro.

Jacob Christiansen Senholt (med sort hættetrøje og korslagte arme) ved Den Danske Forenings grundlovsmøde udenfor Århus i 2007. Han er flankeret af Den Danske Forenings Tomas Kierstein (ternet skjorte) og Mads Andersen fra Dansk Front (mørkeblå trøje og korslagte arme). (Foto: Redox)

Den svenske forbindelse
Samtidig med at han havde berøring med Dansk Front blev Jacob Christiansen Senholt en del af den grynende ‘identitære’ højreradikale bevægelse, der i midten af nullerne voksede sig stærk i Sverige. Med udgangspunkt i forlaget Nordiska Förlaget opbyggede intellektuelle nyfascister og højreradikale en ‘parallel’ bevægelse i Sverige. På den tid var det nemlig de klassiske nynazister omkring netværket Info14, der dominerede den svenske scene, blandt andet ved hjælp af de store Salem-marcher.

Miljøet omkring Nordiska Förlaget var domineret af mere belæste personer, og fik hurtigt succes. Med blog-portalen Motpol og det store debatforum Nordisk.nu skabte de en digital infrastruktur, der i de kommende år kom til at rumme aktivister fra alle dele af den skandinaviske højrefløj.

Jacob Christiansen Senholt var aktiv under brugernavnet ‘NordiskFrihed’ fra start og havde via forummet kontakt med en lang række personer fra den yderste højrefløj. Det afslører lækket materiale fra forummet. Han havde på grund af sit nære forhold til folkene bag Nordisk.nu rolle som ‘supermoderator’ på siden.

I 2005 var han med til at starte forlaget Integral Tradition Publishing, der udgav bøger af centrale forfattere fra den ‘identitære’ strømning. I 2010 blev forlaget indlemmet under Arktos, der er arvtageren til Nordiska Förlaget. Trods navneskiftet står de samme ledende svenske fascister bag. Senholt sad i Arktos’ bestyrelse frem til december 2011.

Forskerexit
Jacob Christiansen Senholt i offentlighedens søgelys, da han var en af de forskere, der skulle hjælpe SFI med deres omfattende forsøg på at kortlægge ‘ekstremisme’ i Danmark. Projektet blev kritiseret fra flere sider, og det samme gjorde Senholts involvering. Det endte med, at han trak sig.

SFI har siden da nægtet at udtale sig om involveringen af Jacob Christiansen Senholt.

Sagen blev omtalt af både Modkraft og Projekt Antifa. Begge medier er efterfølgende blevet truet med juridiske repressalier af Jacob Christiansen Senholt, hvis de ikke fjernede historierne.

Fra Hedensk Front til folkefest
Senest Redox’ har dokumenteret ekstremismeforskerens tilstedeværelse på den yderste højrefløj var ved Mosbjerg Folkefest i juli 2014. Her deltog han i den nationalkonservative pendant til Folkemødet lidt udenfor Skanderborg.

Jacob Christiansen Senholt ankommer til Mosbjerg Folkefest i 2014. (Foto: Redox)

Udover bloggere og kommentatorer fra den nationalkonservative bevægelse deltog også kendte ansigtet fra Den Danske Forening, Dansk Front, White Pride og ORG.

Flere kilder på både Aarhus Universitet og andre dele af forskningsverdenen oplyser til Redox, at ved flere lejligheder har været intern uro på Aarhus Universitet, når Jacob Senholts engagement på den yderste højrefløj har været til diskussion.

Jacob Christiansen Senholt har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

#antimuslimerne
Igennem de senere år har den nationalkonservative bevægelse omkring blogge som Uriasposten og Snaphanen vokset sig stærk. Følgerskaren bliver større mens bevægelsen vinder legitimitet og opbakning i bredere kredse. Samtidig er den ved at tage skridtet fra nettet til den virkelige verden. Over de næste måneder sætter Redox fokus på den brogede bevægelse, der først og fremmest samles om modstanden mod islam og muslimer.

 

Tags: ,