10. maj 2014 havde DNF indkaldt til demonstration imod moskeer i Danmark. Til demonstrationen deltog også tyske og svenske nazister der bl.a. havde "Blood & Honour" broderet med rødt på deres sorte bomberjakker.

DNF – fra gaden til festen

Siden Danmarks Nationale Front i 2014 forsøgte at demonstrere foran Christiansborg, har der været stille om gruppen udadtil. I stedet for at gå på gaden har fester og koncerter været hovedaktiviteten for den nazistiske organisation.

Publiceret den 8. december 2016

Den 10. maj 2014 havde Danmarks Nationale Front (DNF) indkaldt til demonstration på Christiansborg Slotsplads under parolen “Nej til moskeer i Danmark”.
Det var første gang siden Anden Verdenskrig, at nazister fik demonstrationstilladelse i hjertet af København. I tiden op til demonstrationen havde DNF rekrutteret flere nye medlemmer, øget aktivitetsniveauet og stået bag flere voldelige overfald på venstreorienterede aktivister i København.

Demonstrationen blev kulminationen på en ny bølge af naziaktivitet i hovedstadsområdet, men blev ikke den succés som ledelsen i DNF havde håbet på.

Først og fremmest samlede demonstrationen kun 30-40 deltagere selvom der var gæstende nynazister fra både Sverige og Tyskland.

Samtidig betød en massiv antifascistisk modstand, at DNF blot 13 minutter efter det annoncerede starttidspunkt måtte eskorteres ud af området i politiets sikrede mandskabsvogne, fordi store grupper af antifascister trængte igennem politiets kæder.

DNF skød skylden for fiaskoen på politiet og annoncerede, at de senere på året ville indkalde til en ny demonstration i København. Det skete dog aldrig, og artiklen med løftet om en ny demonstration blev senere fjernet fra DNF’s hjemmeside.

Siden demonstrationen er det næsten kun gået ned ad bakke for DNF. Mange medlemmer er enten blevet inaktive eller har helt forladt organisationen og aktivitetsniveauet er faldet til et nyt lavpunkt. Siden maj 2014 har DNF gennemført følgende større udadvendte aktiviteter:

  • En koordineret løbeseddelsuddeling på samme dag i flere jyske og sjællandske byer.
  • To små torvemøder: Et i Hillerød og et i Skive.
  • Haft en lille delegation afsted til en svensk nazistdemonstration.

De fleste medlemmer i ledelsesgruppen har i dag travlt med at slå sig ned og stifte famillie. De har købt huse, er blevet gift og nogle venter børn. Det har lagt en dæmper på organisationens aktiviteter.

DNF’eren René Lysbo Duedam ses her til demonstration i Stockholm i november. Demonstrationen var arrangeret af den nationalsocialistiske organisation Nordiska Motstandsrörelsen.

Fokus på fester og famillie

Mens de udadvendte politiske aktiviteter er skrumpet gevaldigt ind, er antallet af fester og sociale arrangementer uforandret. Foruden organisationens faste interne arrangementer som julefrokoster, bowlingture og sommerfester, har DNF de senere år været faste deltagere ved det gendannede Blood & Honour Scandinavias (B&H) koncerter og fester i Sydsverige. Medlemmer af DNF har medvirket som både musikere, talere og vagter under Blood & Honour-festerne.

Kristian Mølgaard Larsen (t.h.) fra DNF’s ledelse og det menige DNF-medlem Morten Mikael Holm (t.v.), begge iført security t-shirts, ved Blood & Honour Scandinavias koncert med det amerikanske naziband Blue Eyed Devils i Sverige i november 2015.

Blood & Honour Scandinavia blev genopstartet i 2013 og favner formelt hele Skandinavien, men består reelt kun af en svensk gruppe og nogle enkelte medlemmer i Danmark.

Blood & Honour er i dag DNF’s tætteste samarbejdspartner. Udover at deltage i hinandens fester og demonstrationer, tager de også på ture til naziarrangementer i andre dele af Europa sammen. En af årsagerne til det tætte samarbejde er, at tre ud af de fire medlemmer i DNF’s ledelse ifølge Redox’ oplysninger er nuværende eller tidligere medlemmer af Blood & Honour.

DNF-ledelsesmedlemmet René Lysbo Duedam ses her med blå trøje ved B&H Scandinavias sommerfest i Skåne i august 2016, til venstre ses DNF’eren Morten Mikael Holm i ført en B&H t-shirt. Ved festen deltog også det tidligere ledelsesmedlem Thomas Lundgreen Pedersen.

Den jyske aflægger

Det eneste sted, hvor DNF ikke er gået tilbage, er i Jylland. Organisationen har fået en lille gruppe aktivister i Skive-området. De har bl.a. delt løbesedler ud og overklistret den lokale moske med DNF-klistermærker flere gange. I marts måned rejste en større gruppe sjællandske medlemmer til Skive, hvor organisationen gennemførte et torvemøde med 10-15 deltagere. DNF-gruppen i Skive-området tæller dog ikke mere end en håndfuld.

DNF’s julefrokost i 2015 blev afholdt i Gladsaxe. På billedet ses bl.a. ledelsesmedlem Oliver Cox (yderst t.v.), den centrale Skive-aktivist Paw Pinstrup Nielsen (nummer to fra venstre), samt den sjællandske aktivist Nicklas Krog Andersen (nummer to fra højre).

Det er dog ikke første gang, at DNF er aktive i Skive-området. I 2011 åbnede de en lokalafdeling i Skive, hvilket dog blev en kort fornøjelse. Da et lokalt DNF-medlem afholdte en fest for DNF’ere fra resten af landet – med deltagelse af en gruppe tyske nazister – angreb festdeltagerne en famillie på den lokale strand med stenkast, samtidig med at de heilede og kom med racistiske tilråb. Efterfølgende oplevede flere af deltagerne i DNF-festen en del opmærksomhed fra pressen, den antifascistiske bevægelse og politiet på baggrund af episoden.
Det lokale DNF-medlem, der afholdte festen blev efterfølgende sigtet for brud på racismeparagraffen samt for at have kastet sten efter famillien, hvilket han tilstod. Kort tid efter stoppede DNF’s aktiviteter i området og den nyoprettede lokalafdeling blev inaktiv.

Læs mere om episoden her.

Fra højre ses ledelsesmedlemmet Oliver Cox, den sjællandske aktivist Nicklas Krog Andersen, ledelsesmedlem Henrik Rune Jakobsen og et af de nye jyske medlemmer, Uffe Aarup, under en udflugt i 2015 til en gammel tysk bunker.

Den eneste fra DNF’s ledelse, der har ønsket at udtale sig til Redox, er Henrik Rune Jakobsen. Han forklarer, at han anser sig selv som nationalliberal. Adspurgt om han synes, at det er, problematisk, at der til DNF’s interne arrangementer er en åbenlys dyrkelse af nationalsocialismen og Adolf Hitler svarer han: “Jeg synes sommetider det er lidt vulgært, men jeg har egentligt ikke noget større problem med det, jeg kan sagtens være sammen med alle ligegyldigt med hvad deres politiske overbevisning er.”

Da Redox spørger ham om, hvorfor DNF’s aktivitetsnivau siden 2014 er faldet drastisk, afviser han at svare. Han siger, at det er noget der skal håndteres på de indre linjer: “Det tror jeg er et internt emne”. Han ønsker generelt ikke at snakke om Danmarks Nationale Fronts aktiviteter.

De resterende ledelsesmedlemmer René Lysbo Duedam, Kristian Mølgaard Larsen og Oliver Cox har enten ikke ønsket at udtale sig eller har ikke besvaret Redox’ henvendelser. Paw Pinstrup Nielsen, Uffe Aarup og Nicklas Krog Andersen har ligeledes ikke besvaret Redox’ henvendelser.

Tags: , , , , , , , , ,