Folketingskandidat for Nye Borgerlige ville bringe nynazister til Christiansborg

Mens Pernille Vermund og partitoppen i Nye Borgerlige officielt tager afstand fra racisme og nazisme, er et tidligere medlem af det nynazistiske Danskernes Parti blevet opstillet som folketingskandidat for Nye Borgerlige.

Publiceret den 20. maj 2019

Thomas Bachmann, der i dag er Nye Borgerliges folketingskandidat i Ikast er tidligere medlem af det nynazistiske Danskernes parti. Han bliver profileret på Nye Borgerliges hjemmeside, hvor han under sit portrætfoto fortæller om sig selv:
”Har tidligere, i tiden med Pia støttet DF, men efter opstarten af Nye Borgerlige i 2015 var min formand Pernille og parti fundet.” 

Men det er kun det halve af sandheden. I 2016 var Thomas Bachmann nemlig optaget af at promovere det nynazistiske projekt Danskernes Parti.

Læs mere om Danskernes Parti her.

I perioden 16. februar – 31. marts 2016 har Thomas Bachmann lavet mindst fem opslag på Facebook, hvor han reklamerer for Danskernes Parti, og såkaldte ”arbejdsprogram” om ”Indvandring og hjemsendelser”, ligesom han opfordrer sympatisører af Danskernes Parti til at sende partiet vælgererklæringer, så det nu lukkede parti kunne blive opstillingsberettiget til folketingsvalg.

Etnonationalistisk suverænitet
At det måske kommende folketingsmedlem, Thomas Bachmann ville bringe nynazistiske idéer ind på Christiansborg, bliver tydeligt når hans Facebook-opslag gennemgås. Han skriver f.eks.på sin Facebook-profil den 16. februar 2016, med henvisning til Danskernes Parti, at ”vi” har brug for hjælp til at komme i Folketinget.
Opslaget var opreklamering for partiets hjemmeside og dets kampagne for at få stillere til partiet. Her lød opfordringen:
”Så har vi brug for jeres hjælp. Støt op om et parti der kun vil det bedste for Danmark. Det er simpelt og enkelt Dansk politik. Kig forbi og hjælp os til at opstille til næste folketingsvalg. Her tæller din stemme.”

Thomas Bachmann slog følgende op på sin Facebook profil den 16. februar 2016. Screenshot.
Thomas Bachmann slog følgende op på sin Facebook-profil den 16. februar 2016. Screenshot.

Det er dog langt fra den eneste gang, at denne Nye Borgerlige folketingskandidat offensivt opfordrer vennerne på Facebook til at støtte Danskerens Parti.
Opfordringen fra den 16. februar blev 11 dage efter fulgt op af endnu et Facebook-opslag fra Thomas Bachmann. Han skrev med henvisning til partiets hjemmeside og opstillingskampagne:
”Støt www.danskernesparti.dk giv os lov til at stille op. Du behøver ikke melde dig ind men giver os chancen for at gøre Danmark mere dansk igen. På forhånd mange tak 🙂    

Den 27. februar 2016 slog NBs folketingskandidat følgende op på Facebook. Screen.
Den 27. februar 2016 slog NB’s folketingskandidat følgende op på Facebook. Screenshot.

Den 13. marts 2016 kunne der desuden blive plads til en reklame for Danskernes Partis rabiate og racistiske ”arbejdsprogram” om ”Indvandring og hjemsendelser” på Thomas Bachmanns Facebook-profil.
Det rabiate arbejdsprogram ligger ikke skjul på Danskernes Partis intention om udsendelsen af alle ikke etnisk danske. Allerede i programmets indledning slås det ”etniske” element fast som en afgørende faktor i partiets verdensopfattelse: 
Vi kræver, at enhver nation eller international sammenslutning af nationer respekterer og anerkender enhver anden nations ret til påberåbelse af suverænitet og hævdelse af etnisk selvstændighed”, lød det fra Danskernes Parti. 

Danskernes Partis arbejdsprogram for "indvandring og hjemsendelser" præsenterede partiet på Folkemødet i 2016. Foto: Redox.
Danskernes Partis arbejdsprogram for “indvandring og hjemsendelser” præsenterede partiet på Folkemødet i 2015. Foto: Redox.

Arbejdsprogrammet slår desuden fast, at ”Ikke vestlige” ikke skulle kunne komme til Danmark og dem, der allerede er her skal systematisk ”repatrieres” med tvang.

 I Arbejdsprogrammet kan der også læses:
Danskernes Parti betragter integration som en legitimering af fremme af indvandreres tilstedeværelse i danskernes land, da formålet er, at indvandrere, der er danskerne fremmede såvel etnisk som kulturelt, skal passe ind i det danske samfund. Danskernes Parti mener ikke, at de ikke-vestlige skal integreres, men repatrieres, da den systematiske integration af disse på længere sigt vil føre til, at danskerne mister odelsretten til Danmark og bliver en minoritet i eget land.” 

Danskernes Parti ønskede også en tilføjelse til grundloven, med det formål, at det det skulle være muligt at fratage ”ikke-vestlige” deres statsborgerskab og umuligt for ”ikke vestlige” at blive danske statsborgere. Partiet skrev:
Statsborgerskaber fratages med samme systematik, som de er blevet tildelt, med det formål, at ingen ikke-vestlige skal være danske statsborgere, uanset om de er indvandrere eller efterkommere.”

Danmark for danskere
Thomas Bachmann har også slået sine folder i en Facebookgruppe, der hedder “Danmark for danskere”. Den 31. marts 2016 opdaterede Thomas Bachmann gruppens coverbillede til et propagandabillede fra Danskernes Parti, hvor partiets parole om ”Familie Folk Fædreland” kunne ses i den offentligt tilgængelige gruppe. Gruppen anvender stadig billedet som sit coverbillede.

Den 31. marts 2016 ændrede Thomas Bachmann Facebookgruppens coverbillede til propaganda fra Danskernes Parti. Screenshot.
Den 31. marts 2016 ændrede Thomas Bachmann Facebookgruppens coverbillede til propaganda fra Danskernes Parti. Screenshot.

Samme dag som coverbilledet blev opdateret følte Thomas Bachmann sig også kaldet til at skrive et indlæg i gruppen. Her opfordrede han gruppens følgere til at støtte Danskernes Partis opstillingskampagne ved at sætte partiets kampagne ind i facebook-opdateringer. Hele opslaget lød:
”Dagens opdatering. Så er de gale bander i fri fremrykning i Danmark og alle sidder selvfølgelig på deres hænder og ryster på hovedet. Hvor er politiet, kunne ikke lige forestille mig at disse personer ikke er tidl straffet, hvor er vores politikere som skulle sikre vores borgere, hvorved alle der burde gøre noget. Jeg føler mig fuldstændig magtesløs over denne endnu sygere optrapning af flygtninge krisen. Hvad skal vi gøre, hvem skal vi kontakte? Få delt opdateringen og budskabet til så mange som muligt. Husk at sætte www.stemdansk.dk på dine opdateringer.” 

Den 31. marts opfordrede Thomas Bachmann medlemmerne af Facebookgruppen "Danmark for danskere" til at støtte Danskernes Parti med en vælgererklæring. Screenshot.
Den 31. marts opfordrede Thomas Bachmann medlemmerne af Facebookgruppen “Danmark for danskere” til at støtte Danskernes Parti med en vælgererklæring. Screenshot.

Partitoppen tager afstand til Danskernes Parti
Samme år som Thomas Bachmann arbejdede på at få det nynazistiske parti i Folketinget, gjorde partitoppen hos Nye Borgerlige det klart, at partiet tager skarp afstand fra ”totalitære styreformer”. Det har partiformand, Pernille Vermund slået fast ved flere lejligheder. F.eks. udtalte hun til Berlingske i august 2016, at Nye Borgerlige ikke var som Danskernes Parti:    

Folketingsvalg 2019

Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.

“Når valget er udskrevet, er jeg ikke herre over, hvem der stemmer på Nye Borgerlige og af hvilke årsager. Men jeg tror, det kan være meget godt at få sat foden ned og gøre det tydeligt, at vi ikke er Danskernes Parti.”

Samme linje anlagde hun i september 2016, da hun overfor DR understregede, at Nye Borgerlige tog afstand fra Danskernes Parti. Dengang lød det fra Pernille Vermund:    

Jeg har samme foragt for nazisme og nynazisme, som jeg har for islamisme, kommunisme og andre totalitære Styreformer.”

Deltog i privat møde med nazileder
Redox har forelagt oplysningerne til Thomas Bachmann. Han skriver i en email til Redox, at han i dag ikke har tilknytning til partiet. Derefter lyder det:

“Det er helt korrekt, at jeg delte nogle af deres opslag i 2016. Jeg blev efterfølgende også inviteret til et privat møde med Daniel, som jeg også deltog i, i ren nysgerrighed. Jeg sagde dog straks efter dette, første, sidste og eneste møde på ca. en times tid, at jeg IKKE ville eller kunne støtte deres linje eller (politiske) arbejde fremadrettet, da deres metoder og bevæggrunde absolut ikke tiltalte mig og i bund og grund byggede på nazistiske toner og metoder, hvilket jeg foragter. Jeg har efter dette ene møde, ikke været til flere, ikke delt andet af deres materiale eller på nogen måde haft noget med deres foretagende at gøre siden,” skriver han.

Han fortæller samtidig, at partiledelsen i Nye Borgerlige var orienteret om hans fortid, da han blev opstillet.

Nye Borgerliges ledelse ønsker igen ikke at kommentere på Redox’ afsløring.

Tags: , , ,