Stram Kurs samlede op mod 100 deltagere til deres rigkongres på Christiansborg i 2019.

Fra Stram Kurs til slap line

Corona, kriminalitet og konflikter har knust de mange udbrydergrupper fra Stram Kurs.

Publiceret den 16. marts 2022

I efteråret 2019 gennemførte Stram Kurs sit årsmøde på Christiansborg. Partiet havde et halvt år tidligere været milimeter fra at komme i Folketinget, men snublede på målstregen og fik 1,8 procent – lige under spærregrænsen på to procent. Men trods det mislykkede valg var partiet i hastig vækst. Heltedyrkelsen af Rasmus Paludan var på sit højeste og partiets såkaldte rigskongres – dét andre partier kalder årsmøder – samlede 100 deltagere i den lånte mødesal på Christiansborg.

100 deltagere er – set med højreradikale briller – rigtigt mange i en dansk kontekst. I efteråret 2019 var partiet således på sit absolut højeste med et fungerende landskontor og aktive afdelinger i de fleste landsdele.

I dag er partiet reduceret til ingenting. Henover de sidste to år har udbrydergruppe efter udbrydergruppe forladt Rasmus Paludan og forsøgt sig på egen hånd. Ingen af dem med synderlig succes. Vi giver her en kort status på de vigtigste.

DK-patriots

DK-patriots drives af den tidligere nordjyske Stram Kurs-leder Dion Øland Hansen, som Redox tidligere har omtalt her. Gruppen har været medarrangør af et par demonstrationer ved udrejsecentret Kærshovedgård nær Ikast, men har ikke haft selvstændige aktiviteter længe.

I efteråret 2021 blev Dion Øland Hansen sagsøgt af Rasmus Paludan som følge af hans offentlige påstande om, at Rasmus Paludan har begået seksuelle overgreb på unge drenge. Påstande, som Rasmus Paludan har afvist, og nu altså har fået Stram Kurs-lederen til at lægge sag an mod Dion Øland Hansen.

PGL og Danske Patrioter

Det hidtil mest aktive udbryderprojekt er minigruppen Danske Patrioter, der startede som Patrioterne går Live (PGL). Den lille håndfuld aktivister har forsøgt at videreføre Rasmus Paludans koranafbrændinger og tilsvininger af forbipasserende med minoritetsetnisk baggrund. Gruppen har været ramt af interne konflikter mellem nogle af de faste deltagere, og desuden fik nøglefiguren Toke Utzen Lorenzen for nylig en fængselsstraf for grov vold, hærværk indbrud hos sin far. Han har desuden en række andre verserende straffesager.

Lars Theilade ses her under hans tale sammen med Toke Lorenzen i rød trøje ved Patrioterne Går Lives demonstration på Nørrebro søndag. Foto: Redox.
Lars Theilade ses her under hans tale sammen med Toke Lorenzen i rød trøje ved Patrioterne Går Lives demonstration på Nørrebro i maj 2021. Foto: Redox.

Trods den svækkede situation har PGL indkaldt til to demonstrationer på lørdag den 19. marts. Om formiddagen vil de demonstrere på Sankt Hans Torv på Nørrebro, hvilket har fået antifascister til at indkalde til moddemonstration. Om eftermiddagen vil de lave en moddemonstration på Den Røde Plads på ydre Nørrebro, hvor en koalition af antiracistiske organisationer går på gaden i anledning af FN’s internationale dag mod racisme.

Ugen efter har partiet indkaldt til demonstration i Vollsmose og søndag den 27. marts vil de så demonstrere på Frederiksundsvej i København i samarbejde med Lars Theilade, som du kan læse mere om her.

De allermindste

Yderligere to minipartier er værd at nævne. Det ene er Frie Danske, der består af jyske udbrydere fra Stram Kurs. De stillede op ved kommunalvalget i november, men blev ikke valgt ind, og har siden da ikke givet lyd fra sig.

Det andet er Kronborg-listen, der drives af Hanne Kronborg. Hun var også en del af Stram Kurs, og samarbejdede en overgang med Patrioterne går live, men valgte at danne sit eget miniparti. Hun havde oprindeligt planlagt at stille op til kommunalvalget, men endte med at droppe det til fordel for at indsamle vælgererklæringer til Folketinget.

Paludans svenske valg

I 2020 afgjorde Valgnævnet, at Stram Kurs ikke måtte indsamle vælgererklæringer i to år. Det fik Paludan til at lancere et nyt partinavn – Hard Line – som John Lydeking Andersen står som ejer af. Da de to ragede uklar mistede Rasmus Paludan for anden gang sit partinavn og de indsamlede underskrifter. Derfor gik han i gang med et tredje navn, nemlig Nej til Islam i Danmark.

Samtidig annoncerede Paludan, at han vil stille op til det svenske riksdagsvalg, der finder sted i september i år. Han har flere gange annonceret demonstrationsturnéer i Sverige. Den seneste blev dog aflyst, da Rasmus Paludan ifølge eget udsagn var styrtet på cykel i København.

Vælgererklæringerne

Der er pt. en lang række Stram Kurs-relaterede projekter i gang med at indsamle vælgererklæringer til Folketinget. Det kræver lidt over 20.000 underskrifter at blive opstillingsberettiget. I skrivende stund ser fordelingen således ud:

  • Hard Line (ejes af John Lydeking Andersen): 1568
  • Frie Danske: 9 (ni)
  • Nej til Islam i Danmark (Rasmus Paludans nye liste): 461
  • Danske Patrioter: 118
  • Partiet Kronborg: 176
Tags: , , , ,