Generation Identitær: Operationen lykkedes, men patienten bløder

Torsdag er Generation Identitær gæster på Christiansborg. Det sker på et tidspunkt, hvor de nyder omfattende opbakning på den brede højrefløj, men samtidig er i en aktivistisk bølgedal.

Publiceret den 25. februar 2020

333.692 kroner. Så meget indsamlede den nyfascistiske organisation Generation Identitær blandt sine støtter fra august 2018 og et år frem. Det høje beløb sætter et konkret tal på den brede opbakning, som organisationen har fået på både den parlamentariske og udenomsparlamentariske højrefløj de seneste år. En legitimeringsproces, der når sit foreløbige højdepunkt på torsdag, når organisationen skal tale på Christiansborg.

Men mens Generation Identitærs retorik om ‘repatriering’ har vundet fodfæste på store dele af højrefløjen, så er organisationen selv udfordret af, at en række centrale medlemmer har mødt voldsom modstand på grund af sine politiske aktiviteter. Den seneste tid er aktivitetsniveauet dalet betydeligt i moderafdelingen i København.

Bred politisk opbakning
Generation Identitær har eksisteret i tre år i Danmark og har politisk haft større succes end nogen anden udenomsparlamentarisk gruppe på den radikale højrefløj. Selvom talsperson Aurelija Aniulyte i Deadline på DR2 talte om ‘blodets bånd’ og gruppen rent ideologisk må placeres et pænt stykke til højre for den nationalkonservative bevægelse, så har der både fra medlemmer af Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs og de tre partiers sympatisører været massiv opbakning. Selvom Generation Identitær kom ud af ingenting, så har de formået at opbygge en politisk slagkraft som ingen anden ungdomsorganisation på højrefløjen før.

Og netop at der er tale om en ungdomsorganisation er nok en af forklaringerne på, at resten af højrefløjen har set Generation Identitær som allierede i stedet for konkurrenter. Godt nok er organisationens bagmand Daniel Beattie næsten 50 år gammel, men langt hovedparten af medlemmerne er gymnasieelever og universitetsstuderende. At den aldersgruppe, der ellers af højrefløjen normalt opfattes som værende meget venstreorienteret, orienterer sig mod en ultranationalistisk organisation som Generation Identitær tiljubles blandt ældre højrefløjsfolk fra Dansk Folkeparti og langt ud mod højre.

Støtten har ikke bare karakter af rosende kommentarer på Facebook. Hos mange højrefløjsfolk er Generation Identitærs primære budskab om ‘repatriering’, der i realiteten dækker over fordrivelser, gået rent ind. Så sent som i sidste uge tweetede Dansk Folkeparties integrationsordfører Marie Krarup: “(…) De integrationsmæssige problemer løses på en måde: hjemsendelser og repatriering! hjemsendelser og repatriering! hjemsendelser og repatriering! (..)”.

Besøg på Christiansborg
Torsdag i denne uge cementeres den rekordhurtige legitimeringsproces, som Generation Identitær har været igennem, når organisationen er hovedemne og deltager ved et debatarrangement på Christiansborg, hvor Trykkefrihedsselskabet er værter. Der er indkaldt til to moddemonstrationer.

Her skal Frederik Rye Skov, der har været aktiv i gruppen fra start, men først nu optræder som talsmand, debattere med blandt andet forfatteren Rasmus Dalland, der har skrevet en bog om den internationale Generation Identitær-bevægelse, Dansk Samlings formand Morten Uhrskov Jensen samt Nima Zamani, der tidligere har været vært på Radio 24syv. Debatarrangementet er udsolgt og foregår i Fællessalen på Christiansborg.

At en gruppe, hvis ideologiske ophav bedst kan karakteriseres som nyfascistisk, på den måde får adgang til Christiansborg ville for få år siden have vakt stor opsigt. Nu sker det kort tid efter at både Stram Kurs og Tommy Robinson har gæstet Christiansborg de seneste måneder. Arrangementet bliver i stedet blot yderligere et argument for påstanden om, at den offentlige debat er rykket markant til højre.

Modstand og mindre aktivitet
Men mens Generation Identitærs budskab vinder udbredelse, så er organisationen selv mere udfordrede end det var tilfældet for et år siden.

Flere medier har berettet om, at medlemmer af Generation Identitær er blevet overfaldet på Nørrebro, ifølge dem selv af antifascister fra det autonome miljø, ligesom nogle medlemmer er blevet hængt ud på plakater i deres lokalområde.

Samtidig har livssituationen for en række kernemedlemmer ændret sig: Jeppe Veibel Jensen er blevet ansat i Nye Borgerliges partisekretariat og har ikke figureret på billeder fra gruppens aktiviteter længe. Lederparret Daniel Beattie og Aurelija Aniulyte står midt i en familieforøgelse og både Christoffer Gerlach Skibild og Sigfred Agerbo Jensen aftjener pt. værnepligt i Livgarden.

Ser man over hele Generation Identitærs treårige levetid er antallet af aktioner i København faldet betragteligt det seneste halve år og hele uge 8 har gruppen da også kørt opslag på Facebook, hvor de efterlyste nye aktivister.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Også de to jyske afdelinger er gået ned i kadence. Den århusianske afdeling ligger godt nok i en intens klistermærkekrig med lokale antifascister hvor både det centrale Århus og området omkring universitetet hver dag er præget af nye klistermærker fra begge sider. Men hvor gruppen sidste år gennemførte otte større aktioner i alt, så har de i årets to første måneder ikke gennemført en eneste.

Ser man på den nordjyske afdeling, så blev det lidt af et one night stand. I midten af september rejste en delegation københavnske og østjyske aktivister til Aalborg for at aktionere mod blandt andet Socialdemokraternes kongres i byen og ved at hænge et stort banner op på Limfjordsbroen. I de fem måneder der er gået siden da har den nordjyske afdeling ikke gennemført en eneste offentlig aktion.

Frequent flyers
Det fremgår af Generation Identitærs regnskab, som du kan finde her, at organisationen brugte næsten 60.000 på transportudgifter i regnskabsperioden.

Det understøtter billedet af, at en af de helt centrale aktiviteter i Generation Identitær er rejser til storbyer for at demonstrere sammen med lokale afdelinger af bevægelsen.  I 2019 og de første måneder af 2020 har organisationen fem gange været i udlandet i større delegationer: To gange i Wien, en gang i Halle i Tyskland og to gange i Paris.

Træner kampsport
Selvom aktivitetsniveauet i den københavnske afdeling er faldet, så fortsætter medlemmerne med at træne kampsport. Generation Identitær har tidligere selv publiceret videoer og billeder, hvor de dyrker kampsport under en sommerhustur.

Ihvertfald tre medlemmer af Generation Identitær har siden da fortsat træningen i fællesskab. Frederik Rye Skov, Emil Naundrup Vester og Sigfred Agerbo Jensen træner alle kampsport i den store kampsportsklub CSA i Københavns nordvestkvarter. Alle tre optræder på offentlige billeder på klubbens Facebookside.

Generation Identitær har tidligere afvist at stille op til interview med Redox om deres politiske holdninger. De afviser at betegnelsen “nyfascister” er korrekt og siger, at de er tilhængere af demokrati og modstandere af fascisme og nazisme.