I oktober 2020 protesterede Generation Identitær mod Hizb-ut Tahirs demonstration ved den franske ambasade på Kongens Nytorv i København. Foto: Redox.

Se dokumentationen:

Her er Generation Identitærs mange naziforbindelser

Udadtil tager Generation Identitær skarpt afstand fra vold og nazisme. Men en række medlemmer har både på nettet og i den virkelige verden plejet forbindelser til voldsberedte nazister.

Publiceret den 5. juli 2022

Det hedder sig, at Generation Identitær blot er bekymrede unge mennesker, der bekymrer sig for Danmarks fremtid. “Højtuddannede og veltalende unge mænd”, som netmediet POV.international kaldte dem for nylig.

Men en ting er hvordan organisationen forsøger at fremstå udadtil. Noget helt andet er hvordan medlemmerne agerer, når de tror at ingen ser det.

Redox har gennemført en omfattende kortlægning af Generation Identitærs medlemmers bånd til og sympati for nazistiske og voldsberedte organisationer. Det er især, men ikke kun, på det sociale medie Instagram, hvor de fleste af medlemmerne er aktive, at sympatitilkendegivelserne finder sted. Andre gange er de kommet til udtryk med fysiske besøg hos lokalafdelinger i andre lande. Lokalafdelinger, der for fleres vedkommende har været involveret i voldelige episoder.

Vi har allerede bragt historien om Sigfred Agerbo Jensen fra den københavnske afdeling, der liker Hitler- og Mussolini-citater, hooliganvold og støtte til Nazityskland. Vi har også fortalt om talspersonen Frederik Rye Skov, der har liket både jødehadere og nazihooligans på instagram.

I det følgende kan du læse en lang række nye eksempler på Generation Identitærs bånd til antisemitter, voldsmænd og nazister.

Jødehaderen
Flere Generation Identitær-medlemmer liker og følger Claus ‘Boatsinker’ Christensen på Instagram.

Claus Christensen var manden bag det aggressivt antisemitiske og racistiske website Dagens Blæser og den lige så antisemitiske podcast Radio § 266 b. Førstnævnte lukkede dog, da Redox afslørede Claus Christensens identitet.

Også efter afsløringen har flere Generation Identitær-medlemmer aktivt liket den antisemitiske bagmands opslag på instagram.

Bånd til voldelige tyskere
Generation Identitær er både i Danmark og i resten af Europa udtalt ikke-voldelige og beskriver på hjemmesider og i interviews, at deres aktivisme kun har til formål at skabe opmærksomhed og ændre holdninger.

Alligevel har flere afdelinger af Generation Identitær rundt i Europa en voldelig historik og har stået bag overfald af politiske modstandere, tilfældige minoritetspersoner og sågar politibetjente.

I byen Halle i Tyskland havde medlemmer af det tyske pendant til Generation Identitær, Identitäre Bewegung Deutschland (IBD) etableret et hus for den lokale bevægelse – et hus, der lukkede i 2019.

Den danske GI-aktivist Laurits Møllegaard Bjerre ses her i huset i Halle. Foto: Presse-Service.
Den danske GI-aktivist Laurits Møllegaard Bjerre ses her i huset i Halle. Foto: Presse-Service.

Huset, som blandt andet blev brugt til kamptræning, var et yndet mål for venstreorienteret graffiti og malerbomber. I 2017 forsøgte to medlemmer af IBD at gå til modangreb mod nogen, der kastede flasker mod huset. De blev forsøgt stoppet af to civilbetjente og valgte resolut at angribe betjentene med peberspray. Betjentene forsøgte at give sig til kende, men endte med at måtte trække deres våben for at stoppe de to højreradikale voldsmænd. I et svar fra delstatsregeringen om overfaldet kan man læse, at IBD-medlemmerne var i besiddelse af hjelme, skjolde, slagvåben, peberspray og baseballbat.

Den ene af de to overfaldsmænd var lederen af den lokale afdeling i Halle. Han er en toneangivende figur i den europæiske identitære bevægelse.

Flere danske medlemmer af Generation Identitær besøgte i sommeren 2019 Mario Müller og den lokale Generation Identitær-afdeling i Halle, da de deltog i en gadefest afholdt til støtte for huset i Halle. Her deltog blandt andre Laurits Møllegaard Bjerre.

Den østrigske forbindelse
I sommeren 2021 besøgte Generation Identitær deres østrigske søsterorganisation Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ). De deltog i en stort anlagt demonstration i Wien vendt mod de verserende retssager, hvor den østrigske stat har forsøgt at gøre hele den østrigske organisation ulovlig.

De østrigske afdelinger af Generation Identitær er måske de vigtigste for bevægelsen som helhed og tæller blandt andre Martin Sellner, der er en af de absolutte topfigurer i det europæiske identitære netværk. Blandt andre prominente medlemmer finder man også den nu tidligere kasserer i IBÖ.

En gruppe danske GI-aktivister deltager i en demonstration i Wien i 2019 arrangeret af deres samarbejdspartnere fra Identitäre Bewegung Österreich. Foto: Presse-service.net

Tilbage i 2016 begik kassereren og flere andre IBÖ-medlemmer et overfald på venstreorienterede aktivister i den østrigske by Graz. Ofrene forklarede til den østrigske avis Der Standard, at de deltog i en moddemonstration i protest mod blandt andet IBÖ, der samme dag demonstrerede mod at bruge byens kaserne til at huse flygtninge.

”De skriger ’Generation Identitaire’ og går til angreb på os med en slagvåben. Den ene havde et bælte, som han slynger for at ramme os med metalspændet,” forklarede et af ofrene i avisen.

”Det var et organiseret og et planlagt overfald,” fortsætter et af ofrene og forklarer hvordan de blev fotograferet og udpeget af IBÖ-medlemmer under deres moddemonstration. Da de blev angrebet på vej tilbage til deres bil nåede hun at fotografere gruppen, der angreb dem. På på billedet kan man genkende flere medlemmer af IBÖ, blandt andet kassereren.

Den tidligere kassér i IBÖ ses her gå til angreb på moddemonstranter i Graz 2016
Den tidligere kassér i IBÖ ses her gå til angreb på moddemonstranter i Graz 2016.

Ofrene for overfaldet fortalte desuden til avisen, at en af overfaldsmændene bar tandbeskytter.

Danske Generation Identitær har tidligere været på besøg hos netop den østrigske afdeling. I 2019 deltog danskerne i et fakkeloptog i Wien i Østrig til minde om slaget ved Kahlenberg i Wien i 1683. Netop i den demonstration var kassereren også med – iført samme gule regnjakker som resten af arrangørerne.

‘Liker’ schweiziske nynazister
De danske Generation Identitær-folks relationer til både tyske og østrigske voldsmænd er således dokumenteret af, at de er en del af den samme internationale identitære bevægelse og at danskerne har besøgt begge landes identitære afdelinger.

Lige så stærk er dokumentationen ikke når vi kigger på nabolandet Schweiz. Redox har ikke kendskab til, at danske Generation Identitær har besøgt højreradikale i Schweiz. Til gengæld kan vi her dokumentere, at adskillige meget aktive medlemmer af den danske afdeling på sociale medier gentagne gange har udtrykt støtte til en meget aktiv nynazistiske organisation i alpelandet.

I Schweiz findes bevægelsen Junge Tat, der kan oversættes til “ung handling” eller “ung aktion”. I nazibevægelsen omtales Junge Tat som værende ungdomsgruppe til den nynazistiske organisation Nationale Aktionsfront (NAF).
Logoet, en sort pil opad på grøn og hvid baggrund, vækker klare associationer til Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) i Skandinavien.

Junge Tat laver aktioner, der til forveksling kunne ligne de aktioner Generation Identitær laver i Danmark. Store bannerdrops, røgbomber, nødblus og et fokus på at filme flotte videoer til sociale medier. Men Junge Tat er i modsætning til Generation Identitær mindre påpasselige med offentligt at vise deres forbindelser til den nynazistiske højrefløj.

Junge Tat har i samarbejde med den nynazistiske gruppe Nationale Aktionsfront (NAF) afholdt demonstrationer med deltagere fra den nazistiske Blood & Honour-bevægelse og det tyske naziparti Der Dritte Weg. Researchere i Schweiz har beskrevet hvordan Junge Tat-medlemmer til sådan en demonstration fungerede som arrangører og aktivister.

I et tv-indslag hos det schweiziske medie SRF fulgte journalister medlemmer af Junge Tat. Medlemmerne citerede Adolf Hitler og har tidligere fået deres hjem ransaget af politiet, der fandt flere våben. Junge Tat har blandt andet chikaneret onlinemøder i jødiske organisationer med groteske antisemitiske billeder, Hitler-portrætter og militærmusik fra Nazityskland.

Den schweiziske ekstremismeforsker Damir Skenderovic har beskrevet, at Junge Tat bygger på “en voldsparat, antisemitisk og nynazistisk tradition”, og bevægelsen har også samarbejdet med italienske fascister fra Avanguardia Rivoluzionaria. Den italienske samarbejdspartner har flere medlemmer fængslet for at planlægge et bombeattentat.

Men selvom Junge Tat altså åbenlyst er en del af den nazistiske bevægelse, så bliver de på sociale medier fulgt og støttet af en lang række danske Generation Identitær-aktivister. Ihvertfald seks nøgleaktivister fra Danmark følger Junge Tats instagram-side og en række af dem har liket bevægelsens opslag. Flere af danskerne følger også individuelle medlemmer af bevægelsen på instagram.

Polske ultranationale
I Polen findes den højreekstreme strømning “autonome nationalister”, der er inspireret af de tyske nynazister af samme navn. De benytter blandt andet det keltiske kors, et symbol der knytter sig til nynazistiske bevægelser og af samme årsag er forbudt at bruge i Tyskland.

En af grupperne i bevægelsen er Autonomiczni Nacjonaliści Łódź, Autonome Nationalister i Lodz, Polens tredjestørste by. Flere fra Generation Identitær følger gruppen på instagram. Gruppen deltog, sammen med resten af den højreradikale bevægelse i Polen, i den årlige march i forbindelse med landets uafhængighetsdag. Her gik Autonomiczni Nacjonaliści Łódź i en blok sammen med den nynazistiske gruppe ONR og den fascistiske italienske gruppe Forza Nuova. Blokken protestede mod, at uafhængighedsmarchen var blevet ‘for mainstream’ og ønskede, at den skulle tilbage til sine ultranationalistiske rødder.

På instagram har medlemmer af Generation Identitær, der deltog i uafhængighedsmarchen i Polen, delt et billede af sig selv, der poserer i selvsamme ultranationalistiske blok.

GI vil ikke svare
Ovenstående eksempler handler hovedsagligt om Generation Identitær-medlemmernes aktiviteter på sociale medier. Det er dog langt fra de eneste eksempler på identitære bånd til nazister og fascister. Det er oplagt også at nævne den systematisk brug af såkaldt ‘fashwave’ – en musikgenre, hvis navn er en sammetrækning af ‘fascisme’ og ‘synthwave’ – som underlægning på deres aktionsvideoer. Den tendens kan du kan læse meget mere om her.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Selv insisterer Generation Identitær og den identitære bevægelse på ikke at være fascister.

“Hvis der er tale om strømninger, der er ikke-voldelige, anti-totalitære og demokratiske, har vi så ikke skrællet det af fascismen, som de fleste normalt forbinder ved fascismen?,” skrev den identitære ideolog og debattør Daniel Beattie i sin anmeldelse af journalist Mathias Hee Pedersens bog “Fascister i fåreklæder?”, der handler om den identitære bevægelse. Daniel Beattie kritiserede bogen for at kalde Generation Identitær for fascister i fåreklæder og mener, at Generation Identitær ikke lever op til definitionen af fascisme.

Men nu står vi så her, hvor Generation Identitærs medlemmer selv skaber bånd til og udviser sympati for voldelige, totalitære og antidemokratiske krafter.

Vi har forholdt informationerne i artiklen til Generation Identitær der ikke har besvaret Redox’ henvendelse. Vi har ligeledes forholdt GI’s talsperson Frederik Rye Skov oplysningerne, heller ikke han har reageret på vores henvedelse. Det gælder også for Sigfred Agerbo Jensen, Tobias Andreasen, Emil Naundrup Vester, Laurits Møllegaard Bjerre samt Claus Christensen

Tags: , , , , , ,