Historisk nazidemonstration på vej i København

Lørdag den 10. maj lægger Christiansborg Slotsplads brosten til en historisk begivenhed. For første gang siden Anden Verdenskrig er der udsigt til, at organiserede nazister gennemfører en offentligt annonceret demonstration i det centrale København.

Publiceret den 18. april 2014

Det er første gang, så vidt Redox kan finde frem til, at en organiseret nazistisk gruppe gennemfører en offentligt annonceret demonstration i det centrale København.

Både i 1998 og 1999 anmeldte DNSB demonstrationer igennem det centrale København. Det skete for at markere årsdagen for topnazisten Rudolf Hess’ død. Begge gange gav politiet afslag på ruterne med henvisning til den forventede modstand, som en nazimarch ville møde. I 1999 tilbød politiet i stedet DNSB en alternativ rute ad Gl. Køge Landevej, hvilket DNSB afslog.

Siden da har grupper fra det antimuslimske og racistiske univers demonstreret i København, fx Stop Islamiseringen af Danmark, Danish Defence League og lignende grupper, men på intet tidspunkt har der været tale om decideret nazistiske grupper. De nazistiske grupper har i København kun stået bag uannoncerede småaktioner, hvor grupper på fem-ti-tyve nazister fx har uddelt løbesedler eller opsat klistermærker.

I forbindelse med nazidemonstrationen har netværket Racismefri By indkaldt til en demonstration, der starter klokken 12.30 på Halmtorvet og slutter klokken 14 på Christiansborg Slotsplads. En time senere starter DNF’s demonstration samme sted.

Det hele løber af stablen samtidig med at mange tusinde Melodi Grand Prix-tilskuere er på gaden i det centrale København.

Tags: ,