Da DNF senest afholdte demonstration i 2014 udbrød der større uroligheder i forbindelse med demonstrationen. Her var DNF-medlemmerne udstyret med både maskering og skjolde. Foto: Redox.

Nazister vil demonstrere i Viborg 9. april

På årsdagen for Nazitysklands besættelse af Danmark i 1940 vil nazister demonstrere foran byens domkirke.

Publiceret den 6. april 2022

Efter en årrække uden udadvendt aktivitet har naziorganisationen Danmarks Nationale Front (DNF) kaldt til demonstration. Det er annonceret til at foregå på lørdag den 9. april foran Viborg Domkirke.

Dagen er årsdag for den nazistiske besættelse af Danmark i 1940. Det er dog ikke temaet for demonstrationen. I stedet har nazisterne indkaldt til demonstration mod Putin.

DNF har igennem en årrække haft bånd til ukrainske nazister, og gruppens leder gift med en herboende ukrainsk nazist. Tidligere har gruppen ellers plejet tæt omgang med den nu forbudte russiske nazigruppe Slavisk Union.

Indkaldelsen på Facebook er bragt på både dansk og ukrainsk. Og noget kunne tyde på at DNF aktivt går efter at få herboende eller flygtende ukrainere til at deltage. Google translate-oversættelsen lyder sådan her:

“Ukrainians, we invite you to join the demonstration on Saturday, April 9, against Putin’s war for expansion in Ukraine. We meet at 14:00 in the Vyborg Cathedral. The demonstration is led by the Danish National Front. Glory to Ukraine!”

I den danske indkaldelsestekst er starttidspunktet sat til klokken 12, mens det i den ukrainske tekst og i selve facebookeventet er sat til klokken 14.

Eventuelle ukrainere med ønske om at protestere mod krigen i hjemlandet oplyses således ikke i demonstrationsindkaldelsen, at de kommer til at stå side om side med en nazistisk organisation. DNF har, efter eget udsagn, doneret penge til den fascistiske hær-enhed Azov i Ukraine i forbindelse med den russiske invasion.

Danmarks Nationale Front har eksisteret siden 2007, hvor de opstod af resterne af det store Dansk Front-netværks afdelinger på Sjælland. De har været involveret i en række racistisk motiverede chikanerier og overfald, blandt andet i Vejle og på Knud Strand.

Gruppen har haft flere lange perioder uden aktivitet, men er aldrig formelt blevet nedlagt.

Et DNF-medlem ses her heile under organisationens demonstration i København i 2014. Foto: Redox.

Sidst gruppen forsøgte at gennemføre en offentligt indkaldt demonstration blev de forhindret af et stort antal antifascister, der angreb dem, hvilket resulterede i, at politiet måtte redde nazisterne ud af det centrale København. Den dag kan du læse mere om her.

I 2017 ville DNF gennemføre en demonstration i Viborg, men endte med at aflyse i sidste øjeblik.

Henrik Rune Jakobsen, der sidder i DNF’s ledelse, fortæller til Redox, at det er ham, der står bag demonstrationen og at han selv forventer at holde tale ved arrangementet. Han vil ikke udtale sig om hvor mange deltagere han forventer, men adspurgt om hvorfor indkaldelsen også er skrevet på ukrainsk forklarer han, at det er for at ukrainere også kan læse den.

Henrik Rune Jakobsen mener ikke selv, at Danmarks Nationale Front er nazistisk, men ser organisationen som en “nationalistisk forening” og siger, at han anser sig selv for værende national-liberal. Han fortæller, at demonstrationen er anmeldt til politiet med start klokken 14.00.

Opdatering: Det antiracistiske netværk Viborg for mangfoldighed indkalder nu til moddemonstration mod nazisterne lørdag kl 13 i Sct. Mogens Gade. Det kan du læse om her.

 

Tags: , ,