I olivengrøn jakke ses det centrale DNF-medlem, René Duedam, til demonstration imod moskeer i København den 26. maj 2013 (Foto: Redox)

Retronazister i fremgang før demonstration i København

På lørdag planlægger den nazistiske organisation Danmarks Nationale Front (DNF) en demonstration på Christiansborg Slotsplads. Det sker efter et år, hvor organisationen er vokset.

Publiceret den 6. maj 2014

90’ernes berygtede naziuniform, bomber-jakken, de store støvler og army-bukserne, er på mode igen. Det sker mens grupper som Danish Defence League, Danskernes Parti og Vederfølner de seneste år har forsøgt at re-brande den yderste højrefløjs politiske projekt ved at nedtone raceretorikken til fordel for snak om etnicitet, kultur og religion. Det er dog ikke de nypolerede grupper, der har succes.

Ser man på hovedstadsområdet, så er det faktisk den gammeldags nazisme, der er i fremgang. Det seneste år er den nazistiske organisation Danmarks Nationale Front (DNF) nemlig vokset i takt med, at deres aktivitetsniveau er steget. Det har resulteret i flere overfald på venstreorienterede aktivister og en øget spredning af nazistisk propaganda i hovedstadsområdet.

Læs om DNF-demonstrationen den 10. maj her

Fra nazisme til nationalisme og tilbage igen

Danmarks Nationale Front blev stiftet i 2007 af resterne af det gamle Dansk Front, et racistisk netværk, der forsøgte at profilere sig som patrioter og nationalister. Dansk Front lukkede i sommeren 2007, og få måneder senere var DNF en realitet. En række af de centrale folk i Dansk Front på Sjælland havde, før netværket blev dannet i 2002, været involveret i den nazistiske organisation Blood & Honour. De samme folk spillede en vigtig rolle, da DNF blev dannet. Hvor Blood & Honour var en erklæret nazistisk organisation, der offentligt hyldede Hitler, optrådte med skydevåben og var åbenlyst antisemitiske, så var Dansk Front, især i sine sidste leveår, en organisation, der primært talte om at stoppe indvandringen og fratage indvandrere deres statsborgerskab. Hagekors og fascinationen af 30’ernes Tyskland var gemt væk. Dansk Fronts politiske linie blev taget med videre til DNF. Holdningen til nazisme er, at “DNF er ikke en partipolitisk organisation. Vi søger at analysere os frem til de grundlæggende problemer vi står overfor som folk, på tværs af partipolitik og ideologi, for derefter at tage hånd om disse problemer.” Sagt på en anden måde: Nazister er velkomne i organisationen, også selvom den ikke definerer sig som nazistisk. Det har dog ændret sig de seneste år. Kernen i DNF har nemlig taget den kultur, som halvfemsernes nazistiske skinheads havde, til sig, og de klassiske nationalsocialistiske holdninger er nu dem, der fylder mest i DNF. Det afspejler sig også i, at DNF det seneste år hyppigt har gæstet nazistpartiet DNSBs hovedkvarter i Hundige syd for København.

Læs også artiklen Ny alliance mellem forladte nazigrupper

På billedet ses de tre DNF’ere Jannik Alexander Gulddal, Stephanie Dige Boa og Mathias Larsen på vej til DNSB’s sommersolhvervsfest i juni 2013. (Foto: Redox)

I Dansk Fronts skygge

DNF har eksisteret længere end Dansk Front, men har aldrig opnået samme størrelse. I Dansk Fronts velmagtsdage i 2006 samlede møder på Sjælland op mod 60-80 deltagere og i juni samme år demonstrerede 150 medlemmer og sympatisører i Svendborg. Det var den på det tidspunkt største samling af danske højreradikale i mange år.

Så store er DNF langt fra. Deres aktiviteter på gadeplan tæller oftest 10-20 personer, der uddeler løbesedler på gågaderne i sjællandske provinsbyer. De sociale arrangementer, især festerne, tæller ofte op mod 30 deltagere, heriblandt kærester og uorganiserede venner. Generelt fylder de sociale arrangementer mere end de politiske. Hvor Dansk Front i sin storhedstid havde afdelinger i hele landet, så dækker DNF i dag kun Storkøbenhavn og Nordsjælland. Siden starten i 2007 har DNFs aktivitetsniveau bølget op og ned. Efter en længere nedadgående periode har organisationen det seneste år oplevet fremgang.

Tilbage til fremtiden

Genoplivningen af DNF er sket på en lidt utraditionel måde. Når hensygnende højrefløjsgrupper tidligere har oplevet revitaliseringer, så har det været fordi, at de har fået et flow af nye, unge medlemmer. I DNF’s tilfælde er det lige omvendt. En stor del af dem, der i dag udgør kernen i DNF, er nemlig gamle – set i forhold til resten af den yderste højrefløj.

I Københavnsområdet er en række af de personer, der i halvfemserne var aktive i det nazistiske skinheadmiljø nemlig vendt tilbage og har organiseret sig DNF. En af dem er Allan Birger Andersen, der i 1995 blev dømt for et brutalt overfald i S-toget på vej mod Hundige, da han sammen med en gruppe andre nazister skulle deltage i DNSB’s fejring af sommersolhverv. Nazisterne, der også talte en svensk gæst, overfaldt en lille gruppe indvandrere. Allan Andersen fik ni måneders fængsel for overfaldet. Tre måneder før overfaldet var han gæst, da den svenske nazigruppe NS Göteborg demonstrerede i Alingsås 50 kilometer nordøst for Göteborg.

DNF-medlemmerne Morten Mikael Holm (i blå trøje), Allan Birger Andersen (med hue) og ledelsesmedlemmet Oliver Cox (med solbriller og kasket) til demonstration imod moskeer på Københavns Rådhusoplads i maj 2013 (Foto: Redox)

Efter at have været væk i en årrække er Allan Birger Andersen nu aktiv i DNF. Han var med, da en gruppe skjoldudrustede nazister i december forsøgte at gennemføre en manifestation ved Sydhavnen Station ligesom han deltog, da DNF i januar måned demonstrerede imod salget af DONG ved Christiansborg Slotsplads.

På billedet ses medlemmer af DNF, DNSB m.fl. til demonstration imod salget af DONG i januar. I midten ses det unge DNF-medlem Carl Sørensen med højrearm i heilhilsen. Nummer to fra venstre er Morten Guldborg, der til demonstrationen den 10. maj skal være fotograf for DNF (Foto: Redox)

Sydhavnen og Nordsjælland

Allan Birger Andersen tilhører den del af DNF, der har hjemme i København SV, bedre kendt som Sydhavnen. Et arbejderkvarter, der i første halvdel af halvfemserne var plaget af voldsomme problemer med naziskinheads, men som de seneste mange år har været forskånet for den slags. Den situation er dog forandret. Det seneste år har DNF spredt store mængder nazistiske klistermærker i området, og en række af organisationens mest aktive medlemmer bor eller har deres faste gang i bydelen.

Til venstre i billedet ses Allan Birger Andersen (med sort kasket) og til højre Jesper Krogh Sørensen (i grå sweatshirt) på Mozarts Plads den 20. april 2014. (Foto: Redox)

En af de helt centrale her er Jesper Krogh Sørensen, der ligesom Allan Birger Andersen har været aktiv i nazistiske sammenhænge helt tilbage i halvfemserne. Jesper Krogh Sørensen, også kendt som ‘Kalle’, er en del af det miljø, der til hverdag opholder sig på Sydhavnens centrale torv: Mozarts Plads. Et miljø, der tæller en del stofmisbrugere og alkoholikere, og hvor en række DNF’ere og tidligere nazister har sin daglige gang.

DNF er dog ikke kun til stede i Sydhavnen. Resten af DNF er geografisk spredt ud over især Nordsjælland, men også de københavnske omegnskommuner. DNF har tidligere rådet over et mindre lokale i Humlebæk. Det gør de dog ikke længere.

Hovedparten af de nye medlemmer er gamle kendinge. F.eks. er Dansk Fronts tidligere talsmand Julius Børgesen taget til nåde, efter han blev ekskluderet fra Dansk Front. I 2009 omtalte DNF ham således: “Julius og X’ (navn fjernet, red.) afgang fra de nationale kredse er ikke et tab, tvært imod, og ingen af dem har haft noget med DNF at gøre, og ingen af dem havde noget med ledelsen af Dansk Front Sjælland at gøre” og i en anden artikel samme år: “Man taler i særdeleshed ikke med hverken Julius Børgesen eller X.”

På billedet ses en gruppe DNF’ere forlade Københavns Byret i september 2013. Forrest ses Michael Emil Larsen efterfulgt af den den tidligere Dansk Front-talsmand og nuværende DNF’er, Julius Axel Børgesen (Foto: Redox)

Enkelte unge har dog også fundet frem til DNF. I løbet af det seneste år er fire-fem unge mænd i teenage-alderen og op til starttyverne set i selskab med DNF. En af dem er Carl Sørensen, der blandt andet har været til fester med DNF i huset i Greve. Han blev tidligere i år indkaldt til bekymringssamtale hos politiet på grund af sine nazistiske aktiviteter.

Voldsberedte nazister

Mozarts Plads i Sydhavnen har været centrum for DNFs genopstandelse. To gange i år, i januar og marts, er personer med tilknytning til venstrefløjen blevet overfaldet af nazister på pladsen. I det ene tilfælde var der tale om en venstrefløjsaktivist, der pillede et nazistisk klistermærke ned. I det andet, var det en tilfældigt forbipasserende venstreorienteret, der blev overfaldet. Begge overfald skete ved højlys dag og uden indgriben fra omkringstående. I den sammenhæng er det i øvrigt værd at bemærke, at DNF så sent som i februar gennemførte intern kampsportstræning i Dyrehaven nord for København.

De to DNF-medlemmer Nadiya Vasylenko (med sort maskering) og Michael Brix til demonstration imod salget af Dong i januar 2014. (Foto: Redox)

Leder dømt for racisme

For nylig blev et af DNF’s ledelsesmedlemmer, Oliver Cox, dømt for overtrædelse af racismeparagraffen. Det skete i en opsigtsvækkende sag fra Vejle, hvor han kastede en banan efter en to-årig dreng med sydafrikansk baggrund og råbte til drengens adoptivmor; “den kan du jo give til din abekat”. I forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel gennemførte Redox et længere interview med Oliver Cox. Han bekræfter i interviewet, at han er nationalsocialist og at han sidder i ledelsen i DNF. Han fortæller også, at både hans kæreste Nadiya Vasylenko og Carl Sørensen er medlemmer i DNF, ligesom han bekræfter, at han er dømt for overtrædelse af racismeparagraffen i sagen fra Vejle.

Sky talsmand

Morten Guldborg, der tidligere var aktiv i DNSB, fortæller til Redox, at han er pressetalsmand for DNF op til demonstrationen den 10. maj. Da han under vores telefonsamtale med ham bliver spurgt, om han så vil udtale sig om DNF, er svaret nej, og han ændrer nu sin fortælling til, at han “kun er fotograf”. Og han har fortæller, at han er erklæret nationalsocialist. Om det faktum, at en række af DNF’s medlemmer er dømt for vold og racisme siger han, at “det har han det helt fint med, for det er hans venner”.

Her ses to DNF-medlemmer foran Københavns Byret i september 2013 (Foto: Redox)

Morten Guldborg vil ikke kommentere på, om der er et samarbejde med Danish Defence League op til demonstrationen den 10. maj, men fortæller, at hvis Danish Defence League dukker op med et israelsk flag, så vil de blive bortvist. Han fortæller også, at det ikke vil være tilladt at heile til demonstrationen, og at der vil “blive slået hårdt ned på det”. Hverken Jannik Gulddal, Allan Birger Andersen, Stephanie Dige Boa, Mathias Larsen, Henrik Rune Jacobsen, Michael Brix, Michael Emil Larsen, Nadiya Vasylenko, Jesper Krogh Sørensen, Morten Mikael Holm, Julius Axel Børgesen, René Duedam eller Carl Sørensen har ønsket at udtale sig til denne artikel. Efter at være blevet kontaktet af Redox har Carl Sørensen lukket sin Facebookprofil.

Tags: , , , , , , , , , , ,