Her ses deltagere i For Friheds hemmeligholdte krystalnatsdemonstration i København 2017. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Højreradikale kupper mindedag – vil marchere på Krystalnatten

Sidste år begik højreradikal aktivist et overfald på Krystalnattens årsdag. I år vil hans organisation demonstrere i det centrale København.

Publiceret den 4. oktober 2018

I flere årtier har antiracistiske og antinazistiske grupper gennemført en demonstration den 9. november i København. Det er årsdagen for Krystalnatten, der fandt sted 9. november 1938 i Tyskland og blev et symbol på forfølgelsen af jøderne. Nazisterne angreb jødiske butikker og kirkegårde. Op mod 200 synagoger blev brændt ned.

I år er det 80 år siden at pogromerne startede. Den højreradikale organisation For Frihed bruger anledningen til at kuppe den årlige antinazistiske manifestation. De har nemlig booket Nytorv i det centrale København, hvor den antinazistiske demonstration har fundet sted igennem mange år, og indkaldt til deres egen demonstration. De bruger samme parole som den antinazistiske manifestation: “Aldrig mere Krystalnat”.

Det er tredje år i træk, at For Frihed går på gaden på årsdagen. I 2016 dukkede en håndfuld af deres medlemmer op og provokerede deltagere i den antinazistiske demonstration på Nytorv. I 2017 gennemførte de en uannonceret demonstration i det centrale København. I den forbindelse overfaldt et ledende medlem af For Frihed en fotograf fra Redox. Den historie kan du læse her.

Selvom For Frihed altså på papiret stiller sig solidarisk med det jødiske miljø, så er praksis en noget andet. Redox har igennem de seneste snart fire år dokumenteret hvordan der ved For Friheds demonstrationer er blevet heilet, blevet begået vold mod moddemonstranter og ikke mindst at kendte nazister og antisemitter tages imod med åbne arme ved For Friheds demonstrationer. Det kan du se eksempler på her, her og her.

Tags: , , ,