Screenshot fra den ene drabsdømte Facebook-profil.

Kommentar: Hvad fanden foregår der hos Gadejuristen?

Der er noget helt galt på Vesterbro. Lederen af Gadejuristen har forsøgt at smæde en myrdet afrodansk mand og nu har organisationen fået en tidligere Dansk Front’er i bestyrelsen

Publiceret den 16. maj 2023

I mere end 20 år har Gadejuristen på Vesterbro givet juridisk og praktisk assistance til nogle af de mest udsatte grupper på gaden, for eksempel stofbrugere, gadesexarbejdere og hjemløse.

Organisationen har gjort en imponerende indsats og har på mange måder taget over hvor et beskåret velfærdssamfund gang på gang har vist sine mange mangler. Der er al mulig grund til at rose Gadejuristens virke, og det har mange da også gjort.

Men de seneste år er der gået noget helt galt. I 2021 skred stort set hele medarbejdergruppen i protest mod lederen Nanna W. Gotfredsen. En af årsagerne til protesten kom frem i Radio4 i sidste uge: Gotfredsen havde brugt organisationens penge og resourcer på at få lavet en hårstråsanalyse af moderen til de to mænd, Mads Møller og Magnus Møller, der i 2021 blev idømt 15 års fængsel for det brutale drab på afrodanskeren Phillip Mbuji Johansen, der blev myrdet i Nordskovenskoven på Bornholm i juni 2020.

At Gotfredsen kaster sig ind på gerningsmændenes side er mildest talt opsigtsvækkende. Vi har at gøre med et drab, hvor to hvide brødre myrder og lemlæster en sort mand. Den ene bror har en tatovering med teksten ‘White Power’ og to hagekors, og deltog kort før drabet i et Stram Kurs-arrangement på Bornholm. Han har desuden givet udtryk for støtte til Rasmus Paludan på Facebook, ligesom han har vist sin modstand mod Black Lives Matter-bevægelsen samme sted.

Sympatien i den sag må for alle rimelige og retfærdige mennesker ligge ét, og kun ét sted: Med den dræbte og hans pårørende.

Hvide folkemængder har ofte brugt tvivlsomme beskyldninger for at legitimere lynchninger.

Men Nanna W. Gotfredsen har, uvist af hvilket motiv, i stedet valgte at forsøge at understøtte de to nu dømte drabsmænds strategi: En påstand om at drabsofret havde voldtaget deres mor. En påstand af præcis samme type, som gang på gang er set, når sorte mænd er blevet lynchet eller myrdet i USA. Som organisationen NAACP skriver i en tekst om lynchingen som fænomen:
“Hvide folkemængder har ofte brugt tvivlsomme beskyldninger for at legitimere lynchninger. En normal begrundelse for at lynche sorte mænd var opfattede seksuelt grænseoverskridende adfærd over for hvide kvinder. Beskyldninger om voldtægt blev jævnligt fabrikeret. Den slags påstande blev brugt til at håndhæve segregation og sprede fordomme om sorte mænd som voldelige, hyperseksuelle aggressorer.”

Man behøver hverken være historiker eller USA-ekspert for at kende til ovenstående fænomen. Tværtimod er det et rimelig velkendt fænomen, også i Nordeuropa, at racister begrunder sine overgreb med påståede overgreb begået af ofrene. At Nanna W. Gotfredsen i spidsen for Gadejuristen har brugt organisationens midler og navn på at forsøge at hjælpe to dømte drabsmænd, hvoraf ihvertfald den ene åbenlyst og uden blussel har skiltet med racistiske og nazistiske synspunkter, er komplet uforståeligt og dybt forkasteligt.

I dag sidder Nanna W. Gotfredsen i Folketinget for Moderaterne. Hun optræder ikke længere på Gadejuristens medarbejderliste på hjemmesiden. Hun har ikke ønsket at kommentere på afsløringen fra Radio4, men skriver i en sms: “Om en specifik sag skulle have været håndteret i Gadejuristen eller ej, endsige hvordan, har jeg – selvfølgelig – ingen kommentarer til”.

Jeg var frustreret på et tidspunkt og følte, at Dansk Front trods alt var nogle af dem, der tager kampen op og ikke bare sidder og nulrer sig i navlen derhjemme.

I mellemtiden er et andet specielt navn dukket op på NGO’ens hjemmeside: Mads Christian Friis. I offentligheden er han mest kendt for at være en af folkene bag ReKom, der driver en lang række kendte barer rundt om i landet. Nu er han trådt ind i bestyrelsen i Gadejuristen.

Men tilbage i 2006 afslørede Nyhedsavisen, at Mads Christian Friis, der på det tidspunkt havde en bestyrelsespost i Dansk Folkepartis Ungdoms afdeling i København. Men bag kulisserne var han også aktiv på det nynazistiske netværk Dansk Fronts debatforum, der var samlingssted for de mest voldsberedte nazister i Danmark op igennem midten af nullerne. Nyhedsavisens gamle afsløringsartikel er desværre ikke online længere, men DR beskrev sagen i en citathistorie. Den kan du læse her.

Du kan læse mere om Mads Christian Friis’ baggrund i Dansk Front her.

Dengang sagde han til Nyhedsavisen: “Jeg var frustreret på et tidspunkt og følte, at Dansk Front trods alt var nogle af dem, der tager kampen op og ikke bare sidder og nulrer sig i navlen derhjemme.”

Den nynazistiske organisation Dansk Front formåede i en håndfuld år i midten af nullerne at samle racistiske hooligans fra alle de store superligaklubber, en del tidligere medlemmer af naziorganisationernes DNSB og Blood & Honour samt enkeltpersoner med fortid i Den Danske Forening, Fremskridtspartiet og en række andre organisationer på den yderste højrefløj. Dansk Fronts medlemmer var gang på gang involveret i voldsomme overfald på minoritetsgrupper og venstrefløjsaktivister.

Dansk Front lukkede i sommeren 2007 og Mads Christian Friis sidder nu i bestyrelsen for Gadejuristen.

Først tager Gadejuristens leder altså parti for en drabsmand med en nazitatovering og derefter hiver man en person, der tidligere har været aktiv på Dansk Fronts debatforum ind i bestyrelsen.

Man må spørge sig selv: Hvad fanden foregår der hos Gadejuristen?

Tags: ,