En skuffet arrangør, Frodi Midjord, foran KFUM-lokalerne. Foto: Redox.

Konference blokeret: Alt-right afsløret på Amager

Det gik ikke stille for sig, da den nazistiske konference Scandza Forum i går blev forsøgt gennemført i København. Moddemonstranter stod i mange timer i vejen for indgangen og lykkedes med at begrænse deltagerskaren.

Publiceret den 13. oktober 2019

“Antifa finder ikke stedet.. Det har de aldrig gjort nogen andre steder før..”

Sådan skrev en af de faste kommentatorer på det antisemitiske alt-right website Dagens Blæser for et par dage siden. Anledningen var en nyhed om at en række antifascistiske organisationer havde kaldt til protest mod Scandza Forum, en nazistisk konference, der blev afholdt i København i går.

Konferencen har været afholdt flere gange i de skandinaviske hovedstæder de seneste år. De fleste gange er det lykkedes for arrangørerne at holde lokaliteten hemmelig for alle andre end deltagerne og derfor skortede det heller ikke på selvtilliden hos alt-right-folkene.

Det gik dog ikke helt som de havde håbet.

Afsløret på Amager
45 minutter før konferencen skulle starte gik der besked ud via sociale medier om at den antifascistiske bevægelse havde fundet stedet. Kort tid efter rullede en busfuld aktivister ind på Frankrigsgade, hvorfra aktivisterne gik det sidste stykke vej til Oliebladsgade. Her har KFUM et fireplanshus med konferencesal, hvor Scandza Forum skulle afvikles.

Afviklet blev det da også, men i en haltende og decimeret udgave. For tyve minutter før dørerne åbnede var en stor skare antifascister på plads foran huset til stor overraskelse for både nazister og politi.

Politiet fremstod meget overraskede, da over hundrede antifascister pludselig troppede op på Amager lørdag formiddag.
Politiet fremstod meget overraskede, da over hundrede antifascister pludselig troppede op på Amager lørdag formiddag. Foto: Redox.

De følgende fem-seks timer opretholdt antifascisterne ret effektivt en blokade i begge ender af Oliebladsgade. Det betød, at en stor del af konferencedeltagerne måtte vende om og tage hjem, da de ankom til stedet, der ligger et stenkast fra Amagerbro metro-station. Nogle konferencedeltagere fik dog smyget sig hen til politiet og blev lukket ind under tilråb og protester.

Arrangøren af Scandza Forum sagde i sin velkomst, der blev livestreamet på nettet, at en række deltagere ikke var dukket op og at han håbede de ville komme senere på dagen. Han fortalte også, at der var opstået flere andre udfordringen med organiseringen af dagen på grund af protesterne.

Mange forhindret
På sociale medier har man både i går og i dag kunnet læse højreekstremister fra blandt andet Stram Kurs og det tidligere Danskernes Parti beklage sig over, at det var svært eller umuligt at komme frem. En tidligere nøglefigur i Stram Kurs siger i en video, at halvdelen af konferencedeltagerne ikke kunne komme frem og at flere talere også var blevet forhindrede i at møde op. En af højreekstremisterne blev i stedet sigtet for at svine en politimand til foran konferencelokalet.

Den antifascistiske blokade betød blandt andet, at Rasmus Paludan aldrig kom frem, ifølge en konferencedeltager fordi PET havde givet ham forbud.

Sidst på eftermiddagen pakkede nazisterne sammen og forlod Amager i mindre grupper. Det skete på tomme maver, da blokaden også betød, at en bil med mad til deltagerne var blevet forhindret i at aflevere denne.

Ifølge TV2Lorry kan konferencen få et juridisk efterspil for Scandza-folkene. KFUM har nemlig ifølge tv-stationen politianmeldt Scandza Forum for at leje lokalerne på falsk grundlag.

Tags: ,