I videoen optræder Paw Pinstrup Nielsen i en t-shirt fra terrororganisationen Combat 18 med en illustration af to pistoler og teksten "Ready for war". (Foto: Screenshot fra video)

Tidligere nazileder bag tremmer efter trusler mod folketingsmedlem

Paw Pinstrup Nielsen er blevet idømt ti måneders fængsel. Det sker efter trusler mod blandt andet en fremtrædende politiker samt en række indbrud og våbenlovsovertrædelser.

Publiceret den 1. februar 2019

23 punkter. Så langt var anklageskriftet mod Paw Pinstrup Nielsen og en yngre kvinde. Efter flere retsmøder blev der torsdag i sidste uge afsagt dom ved Retten i Viborg. Nazilederen Paw Pinstrup Nielsen fra Skive blev idømt ti måneders ubetinget fængsel.

Sagen startede som en trusselssag efter Paw Pinstrup Nielsen i en video på nettet havde truet blandt andet det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe, Redox’ redaktør Simon Bünger samt For Friheds tidligere talskvinde Tania Groth. Før sagen kom for retten blev Pinstrup dog varetægtsfængslet for en række indbrud. Trusselssagen, der ellers var berammet til november sidste år, blev derfor udskudt og de to sager lagt sammen. Nu er der faldet dom i det samlede sagskompleks.

Trusler mod politiker
”Her er noget I kan tænke lidt over, forbandede idioter.” Sådan startede videoen, hvor nazisten Paw Pinstrup Nielsen optrådte iført maskering og et flag fra organisationen Danmarks Nationale Front (DNF). Med et brændende papskilt i forgrunden fremsatte han trusler mod blandt andre Zenia Stampe, der sidder i Folketinget for De Radikale. Videoen blev publiceret på hans facebookprofil i sommeren 2017. Dengang var han den reelle leder af DNF’s afdeling på Skive-egnen.

”I er velkomne i Jylland, og så skal vi nok tage os kærligt af jer, når I kommer,” lød det også fra Paw Pinstrup Nielsen i videoen, hvor han blandt andet sætter ild til papskiltet, hvor de to har skrevet navne på en række politiske modstandere, både enkeltpersoner og organisationer. Papskiltet har overskrifterne ”Til Jer Røde Bøsser Kom Til Jylland” og ”Listen over undermennesker!”.

På listen er Zenia Stampe nævnt side om side med blandt andre Redox, ungdomsorganisationen Socialistisk Ungdomsfront (SUF) og internetbloggen P77. (Foto: Screenshot fra video)

Mens ilden brænder siger Paw Pinstrup Nielsen: “Og det vil være cirka lige så meget, der kommer til at være tilbage af jer og jeres lorteforeninger. Det eneste der kommer til at stå, det er DNF.”

Da skiltet er næsten udbrændt, tramper Paw Pinstrup Nielsen flere gange hårdt på resterne og siger: ”Vi glæder os til at se jer og stampe jer i hovedet”.

Videoen har nu medført en dom for trusler samt overtrædelse af paragraffen om vold og trusler mod embedsmænd, fordi Zenia Stampe sidder i Folketinget. Straffen blev skærpet, fordi ‘gerningen har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat’, som det lyder i straffelovens §81 stk. 7.

Du kan læse mere om sagen her.

Indbrud, våben og narkotika
Det blev dog ikke ved truslerne. Det alenlange anklageskrift tæller blandt andet syv indbrud, flere tyverier, et tilfælde af bedrageri, adskillige tilfælde af narkobesiddelse samt besiddelse af flere våben.

Indbrudene er både foregået i private villaer og hos virksomheder, men også hos Skive Idrætsklub. Her stjal nazilederen en Huawei-mobiltelefon samt en stor mængde slik. Det samlede udbytte opgjordes til en værdi af cirka 7.341 kroner. Flere af andre indbrud har været betydeligt mere indbringende. I en villa i Skive stjal duoen for næsten 130.000 kroner i september sidste år, mens de i en anden villa stjal for cirka 54.000 kroner.

Anklagemyndigheden havde krævet en række genstande konfiskeret, herunder to sabler, en machete, en halskniv, to bajonetter, to knive med klinge over 12 centimeter samt to push daggers (stikvåben, red.). Derudover blev der beslaglagt både heroin, amfetamin og ecstasy samt Ritalin-lignende tabletter hos de to dømte. Paw Pinstrup Nielsen blev desuden dømt for at have kørt knallert i spirituspåvirket tilstand, og fik derfor en betinget frakendelse af føreretten til knallert.

Ifølge anklageren blev Paw Pinstrup Nielsen dømt for samtlige forhold i anklageskriftet og skal således i fængsel i ti måneder. Han har siddet varetægtsfængslet siden efteråret.

I konflikt med DNF
Paw Pinstrup Nielsen var længe et vellidt ansigt i DNF, da han igennem flere år forsøgte at opbygge en lokalafdeling i Skive og omegn. Men i efteråret 2017 kom der kurrer på tråden. DNF havde nemlig planlagt en hemmelig march i Viborg. Planen blev dog afsløret af Redox og demonstrationen blev i stedet aflyst til den sjællandske DNF-ledelses store frustration.

Afdelingslederen Paw Pinstrup Nielsen blev efterfølgende hånet på sociale medier og i TV2-programmet Natholdet, fordi han i lokale medier lagde afstand til nazismen, samtidig med at hans SS-tatovering på halsen tydeligt var synlig.

Paw Pinstrup Nielsen ses her stående yderst til højre ved DNF’s sommerfest i 2016. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Under årets sommerfest i DNF, som du kan læse om her, var netop Paw Pinstrup Nielsen og hans adfærd da også et af de helt store samtaleemner, og det stod meget klart, at tilliden til den fængslede nazileder er helt væk. Han blev i stedet hånet og tilsvinet af de få fremmødte festdeltagere. Med Paw Pinstrup Nielsens deroute ser det ud til, at DNF’s tid på Skive-egnen foreløbigt er et afsluttet kapitel.

Tania Groth, der indtil 2018 var talskvinde for den højreradikale gruppe For Frihed, siger til Redox om sagen: “Trusler om vold fra fascister/nazister i DEN grad understreger at de skal bekæmpes hvis vores frihed skal bevares. De forsøger med trusler at indskrænke andre menneskers ret til at have en holdning de er uenige i.”

På Redox’ opfølgende spørgsmål om hvordan hun forholder sig til, at nazister fra blandt andet Danmarks Nationale Front og Danskernes Parti hyppigt har deltaget i For Friheds demonstrationer, siger hun: “Jeg ved da heller ikke hvordan jeg skal kunne se på folk at de er nazister, og at nogle bliver kaldt nazist, af Antifa eller andre, er som regel ikke nok til at vi ekskluderer dem fra vores demoer.”

Paw Pinstrup Nielsen er ikke den eneste nazist, der er kommet i juridiske problemet for at true Redox’ redaktør. Også Sandy Steen Kristensen, der arrangerede den mislykkede demonstration i Nyhavn i februar 2018, står overfor en tur i retten. Anklagemyndigheden oplyser til Redox, at der er blevet rejst tiltale mod ham for de dødstrusler mod Redox’ redaktør, som er omtalt i denne artikel.

OPDATERING 13/5-19: Paw Pinstrup Nielsen har den 12/5 kontaktet Redox og har oplyst at dommen er anket.

Tags: , ,