Nye Borgerlige-kandidat lovede at etnisk udrensning var længe siden – ville begrave Distortion-deltagere sidste år

Det er fem år siden, lød undskyldningen, da Ekstra Bladet afslørede en Nye Borgerlige-kandidats udtalelser om etnisk udrensning. Men de ophedede kommentarer på Facebook er fortsat mange gange side da. Det kan Redox nu afsløre.

Publiceret den 8. november 2017

“Vi skal have etniske udrensning hus til hus, det er fandme ved at være for meget.” Det skrev Johnny Boalth Lambertsen, Nye Borgerlige-kandidat i Esbjerg, i en lukket Facebookgruppe i 2012. Udtalelserne blev afsløret af Ekstra Bladet for nylig. I modsætning til mange andre Nye Borgerlige-medlemmer, der er blevet ekskluderet for lignende holdninger, slap han med skrækken.

Hans lokalformand udtalte i JyskeVestkysten: “Han går på ingen måder ind for etnisk udrensning, og jeg syntes ikke, at folk skal dømmes for alt, hvad de har ment, sagt og gjort. Man har et standpunkt, til man tager et nyt”.

Johnny Boalth Lambertsen ses her på et opslag fra Facebooksiden “Nye Borgerlige Esbjerg og omegn”. (Foto: screenshot fra Facebook)

Det var dog ikke kun på lokalt plan, at Nye Borgerlige støttede op om deres kandidat i Esbjerg. Også partileder Pernille Vermund støttede ham. I en besked rundsendt til partimedlemmer lød det blandt andet.

“I Esbjerg har vi en kandidat til kommunalvalget, som hedder Johnny Lambertsen. Han har sin lokalformand Maiken Pedersens opbakning, og han har min. Johnny skrev for fem år siden nogle dumme ting på Facebook, som overskred grænsen for, hvad man kan kalde ordentlighed. Han opfordrede til selvtægt og gav udtryk for accept af politisk vold.”

Hun fortsætter:

“Det er et år siden, Johnny meldte sig ind i Nye Borgerlige, og da han for nogle måneder siden aftalte med sin vælgerforeningsformand, at han gerne ville være kandidat til kommunalvalget, fortalte han selv om sine skriverier på Facebook i 2012. Han vidste godt, at det kunne blive en sag, som hvis den kom ud i offentligheden, ville kunne falde tilbage på partiet. Han fortalte, at han fortrød sine skriverier. Han fortalte, at han i dag var et helt andet sted i sit liv, og at han i dag bakker 100 procent op om Nye Borgerliges politik. Johnny sagde, at hvis hans vælgerformand mente, at det var et problem for partiet, så ville han ikke stille op. Maiken syntes dengang og synes i dag, at Johnny er en god mand for partiet og et ordentligt menneske. Maiken vendte sagen med os i ledelsen, og vi besluttede sammen, at Johnny kunne være kandidat for Nye Borgerlige. For mig handler det om at være tro mod sine principper. Og jeg vil ikke lade mine handlinger diktere af, hvad der diskes op med af beskyldninger, angreb og bagtalelse i medierne. Og jeg vil ikke undsige en politisk kammerat i vores parti for at redde os ud af en kommunikationsmæssig svær situation. Så tager vi én for holdet.”

Flere medlemmer af partiet skrev efterfølgende opdateringer på Facebook, hvor de brugte hashtagget #ViTagerÉnForHoldetNB.

Men Johnnys voldsforherligende udtalelser stoppede ikke i 2012. Redox kan her dokumentere, at han flere gange – senest for et halvt år siden – har skrevet facebookkommentarer, der truede med vold og drab.

I kronologisk rækkefølge:

 • “Fyr det røde lort og klyng dem op”
  (Kommentar i 2013 til artikel om daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Bragt på hans private facebookprofil.)

 • “Han havde fået så mange tæsk, at han aldrig vil gøre det mere”.
  (Kommentar på Johnny Boalth Lambertsens facebookprofil 9. juni 2015. Hvem kommentaren var møntet på fremgik dog ikke af opslaget.)

 • “De skulle fandeme have så mange tæsk. De skulle have så mange tæsk og graves ned på Amager fælle.”
  (Kommentar på kandidatens facebookprofil 1. juni 2016. Truslen var rettet mod en gruppe unge, der angiveligt havde danset på en parkeret bil under Distortion-gadefesten i København.)

 • “Skyd dem ned og lad dem ligge”.
  (Kommentar i maj 2017, der fik Facebook til at blokere Johnny Boalth Lambertsens profil. Truslen var rettet mod to personer, der angiveligt havde slået en buschauffør. Efterfølgende reagerede han på Facebook-karantænen med følgende ord: “Finder jeg ud af hvem du er, så losser jeg dig selv”.)

Johnny Boalth Lambertsen har ikke ønsket at udtale sig til Redox, men henviser til hans lokalformand.

Nye Borgerliges lokalafdelings formand i Esbjerg, Maiken Hugstad Pedersen, har ikke besvaret Redox’ gentagne henvendelser og forsøg på at få en interviewaftale.

Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund, ønsker slet ikke at udtale sig og udtaler følgende til Redox: “Ved du hvad, dig har jeg simpelthen ikke lyst til at tale med […] Jeg har slet ikke lyst til at tale med dig, for jeg synes, at jeres medie er et ganske forfærdeligt medie, så du må finde en anden at snakke med”.

Efterfølgende er Redox blevet kontaktet af partiets Pressechef, Lars Kaaber, der vil forelægge Redox’ oplysninger for partiets hovedbestyrelse.

Tags: , , , ,