I grå hættetrøje ses Lars Grønbæk Larsen unden en tilbageholdelse i København efter han og en gruppe højreradikale aktivister havde forsøgt at angribe en antiracistisk moddemonstration. Foto: Redox.

Nye Borgerlige-kandidater poserede med ledende højreradikal

De to københavnske folketingskandidater for Nye Borgerlige poserede stillede fornyligt op til foto sammen med den ledende højreradikale aktivist, Lars Grønbæk.

Publiceret den 31. maj 2019

De to Nye Borgerlige-kandidater Anahita Malakiens og Tom Andkjær var i begyndelsen af maj på tour i Danmark for at møde vælgerne. 

Da deres vej kom forbi Kolding den 2. maj, skrev Anahita Malakiens: “Sidste dag på tour de Danmark. Vi hænger ud i Kolding sammen med Tom Camargo Andkjær i dag indtil kl. 12.00 Hvis du har tid og lust til at kigge forbi og hilse på i Kolding, så skriv endelig”. 

En af de interesserede var den ledende højreradikale aktivist Lars Grønbæk Larsen, som de to folketingskandidater lod sig fotografere sammen med.

Samme dag opdaterede Lars Grønbæk Larsen således sit profilbillede på Facebook til det billede, hvor han poserer sammen med folketingskandidaterne.

Den 2. maj opdaterede Lars Grønbæk Larsen sit profilbillede på Facebook til et billede han tidligere samme dag havde fået taget sammen med NBs folketingskandidater Anahita Malakiens og Tom Andkjær. Screenshot.

Flaskekast, nazidemonstrationer og slagsmål

Lars Grønbæk Larsen er ikke hvem som helst på højrefløjen. Han har igennem mere end de sidste 10 år været en central og ledende skikkelse på den yderste højrefløj.

Han var aktiv i Fremskridtspartiets Ungdom på Fyn og stiftede sidenhen ”De National-Liberale”, der i 2006 var den formelle arrangør af Dansk Fronts to demonstrationer i Svendborg på Fyn. I den periode brugte han meget tid sammen med Dansk Front-folk på Fyn. 

I 2007 lukkede Dansk Front og blev erstattet af Vederfølner, hvor Lars Grønbæk Larsen var formand frem til marts 2013.

Efter Vederfølners lukning blev han talsperson for for den højreradikale organisation Righwings, der flere gange angreb antiracistiske manifestationer. Lars Grønbæk Larsen deltog selv i et af disse angreb i juni 2012, hvor han blev anholdt og senere dømt for, sammen med folk fra bl.a. Rightwings og Danish Defence League at have angrebet en antifascistisk manifestation på Odense Banegårds Center. Under angrebet blev der også kastet med flasker fra den højreradikale gruppe. Hele gruppen af højreradikale aktivister blev eftefølgende anholdt og dømt for brud på ordensbekendtgørelsen.

Folketingsvalg 2019

Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.

Lars Grønbæk Larsen har ved flere andre lejligheder deltaget i angreb på politiske modstandere, bl.a. i den københavnske Sydhavn, men også i centrum af hovedstaden.

I januar 2015 overtog han posten som formand for organisationen Danish Defence League, hvis aktivitetsniveau efterfølgende faldt markant.

I oktober 2016 afslørede Berlingske, at Lars Grønbæk Larsen var medlem af Nye Borgerlige, hvilket fik ham til selv at melde sig ud af partiet. På Facebook har Lars Grønbæk Larsen dog efterfølgende givet udtryk for, at han alligevel ser en fremtid i partiet.

Ligeglad med, hvad fans laver i deres fritid  

Lars Grønbæk Larsen har ikke besvaret Redox’ henvendelser, og har derforikke ønsket at oplyse til Redox, hvorvidt han i dag igen er blevet medlem af Nye Borgerlige.

Tom Andkjær forklarer i en række mails til Redox, at han ikke kendte Lars Grønbæk Larsen, og ikke ved, hvorvidt han er medlem af Nye Borgerlige. 

Ifølge folketingskandidaten opstod mødet, fordi Anahita Malakiens havde lavet en aftale med den voldsparate højreradikale.

Han forklarer om sit møde med Anahita den 1.-2. maj: “vi spiste så frokost på en cafe i Kolding, hvor hun havde en aftale med den omtalte person. Jeg kendte ikke Lars, men vidste blot at Anahita skulle mødes med en.”

Og tilføjer “Jeg tager altid afstand fra racisme, nazisme og lign holdninger… ligesom jeg tager afstand fra det ekstreme venstre og ekstrem religiøse.”

Ifølge Anahita Malakiens var det en ren tilfældighed, at Lars Grønbæk Larsen dukkede op, og hun vil ikke forholde sig til, hvem Lars Grønbæk Larsen er, eller hvad han tidligere har lavet. 

Anahita Malakians skriver i en Facebookbesked  til Redox:

“Jeg har på min Danmarkstur, hvor jeg hilste på fans og NB støttere, været forbi Kolding, hvor vi offentligt gjorde opmærksom på, at folk kunne møde os på en cafe i byen. Her dukkede forskellige mennesker op på eget initiativ, herunder Lars. Hvilke aktiviteter mine fans er involverede i og laver i deres fritid er ikke noget, som jeg blander mig i.  Jeg har er en offentlig person, og alle har adgang til min profil og få taget billeder, hvis de lyster uden at jeg krydsforhører dem. Det er en præmis, som man er nødt til at acceptere som offentlig person…Jeg har ikke yderligere kommentarer end at Lars såmænd bare sikrede sig at vi ikke var gået inden han kom forbi. Jeg har knap 5000 “venner” på Facebook og jeg svarer altid folk der tagger mig så vidt jeg kan. Det er god pli i mine øjne.”

Tags: , , , ,