Pernille Vermund ved partiets årsmøde i 2016, flankeret af pressechef Lars Kaaber. Foto: Redox.

Fjorten folketingskandidater fra Nye Borgerlige samler ulovligt ind

Selvom det er ulovligt, har en lang række af Nye Borgerliges spidskandidater ikke anmeldt deres indsamlinger til Indsamlingsnævnet.

Publiceret den 3. marts 2019

Lørdag var Liberal Alliances Laura Lindahl i vælten, fordi hun ikke har anmeldt sin indsamling af donationer til sin valgkamp til Indsamlingsnævnet. Det skal man ellers, hvis man vil overholde loven.

Nu kan Redox afsløre, at hele 14 folketingskandidater fra Nye Borgerlige i strid med indsamlingsloven i disse måneder indsamler penge til deres personlige valgkampe. Det sker først og fremmest på Facebook, hvor kandidaterne anmoder venner, bekendte og følgere om at donere penge til deres valgkamp. Men ingen af de 14 har anmeldt deres indsamlinger til Indsamlingsnævnet, hvilket altså er ulovligt. Det er alene lovligt at indsamle til politiske partier, ikke individuelle valgkampe.

På Indsamlingsnævnets hjemmeside lyder det:

“Undtagelsen vedrørende indsamlinger til politiske partier gælder ikke indsamlinger til fordel for enkeltpersoner, der stiller op til valg. Sådanne indsamlinger skal derfor anmeldes til Indsamlingsnævnet på samme måde som andre indsamlinger. F.eks. kan en indsamling til fordel for en navngiven politikers valgkampagne efter nævnets opfattelse ikke umiddelbart sidestilles med en indsamling til et politisk parti.”

Seks af de fjorten kandidater samler ind ved at bruge en Mobilepay-konto, der er registreret i deres eget navn. De resterende otte samler ind via deres lokalafdelings Mobilepay-konto, men skriver specifikt i deres facebookopslag, at man skal mærke overførslen med deres navn eller initialer, så pengene kan gå til deres personlige valgkamp.

Redox’ kortlægning viser, at hovedparten af de 14 har lanceret deres indsamlinger i 2019, mens enkelte af dem gik igang allerede sidste sommer.

Overtrædelser af indsamlingsloven kan straffes med bøde. Oversigten over lovligt anmeldte indsamlinger kan findes på nævnets hjemmeside.

Hverken Pernille Vermund eller Peter Seier Christensen har besvaret Redox’ gentagne henvendelser i dag. Istedet har Nye Borgerliges pressechef Lars Kaaber kontaktet Redox.

Kaaber afviser at indsamlingerne er ulovlige, da de efter hans opfattelse foregår via lokalforeningerne. Han siger til Redox:

“Nu siger jeg det til dig, det må du meget gerne citere mig for: Du skal ikke skrive på dit site, at vores kandidater indsamler ulovligt, fordi det er løgn. Nu kan jeg ikke sige det mere klart, vel? Så hvis du skriver det alligevel, så er det mod bedrevidende og så indklager jeg dig for Pressenævnet”.

 

 

Tags: , ,