Nye Borgerliges spidskandidat i Østjylland, Lars Boje Mathiesen, ses her tale ved partiets årsmøde i 2016. Foto: Redox.

Nye Borgerlige-profiler: Muslimer i Danmark er en større trussel end Rusland

Mens andre vestlige politikere frygter russisk våbenmagt og indblanding i valghandlinger, er det en helt anden frygt, der hersker hos flere folketingskandidater fra Nye Borgerlige. Her er frygten for muslimer langt større end frygten for Rusland.

Publiceret den 15. maj 2019

”For mig ser det mere sandsynligt ud, at vi får borgerkrig end krig med russerne. Det bliver europæere mod muslimer…spørgsmålet er så bare hvem vil vores regeringer give våben til???!”

Så kontant var meldingen fra Nye Borgerliges folketingskandidat i Aarhus Øst, Inger-Marie Tryde Martensen, da hun den 11. juli 2018 postede et opslag på Facebook om den europæiske energipolitiks tilknytning til Rusland. Hele opslaget lød:

”Det er mærkeligt, at man knytter sin energiforsyning op på Rusland hvis man samtidig mener Rusland er fjenden….det er ikke bare mærkeligt, det er vel dumt?! For i krigstid kan de jo så bare lukke for energiforsyningen…..Det er tragisk, men for mig ser det mere sandsynligt ud, at vi får borgerkrig end krig med russerne. Det bliver europæere mod muslimer…spørgsmålet er så bare hvem vil vores regeringer give våben til???!”.

Inger-Marie Tryde Martensen uddyber ikke i sit opslag, hvorfor en borgerkrig med muslimerne skulle opstå, eller hvordan regeringerne i så fald skulle uddele våben. Det første uddyber hun til gengæld i kommentarerne til opslaget, hvor ”ansvarsløse væsner”, som med ”gruppevoldtægter, drab og terror” angiveligt skulle være den gnist, der antænder en eventuel borgerkrig. 

Her ses Inger Marie Tryde Martensen opslag fra den 11. juli 2018. Screenshot.
Her ses Inger Marie Tryde Martensen opslag fra den 11. juli 2018. Screenshot.

I debatten udfordrede en debattør hendes opslag og betonede, at en konflikt i Europa ville opstå mellem ”almindelige mennesker” og ”den økonomiske elite”. Et synspunkt som Inger-Marie TrydeMartensen ikke var enig i. Hun uddybede:

Det der kan bringe opstand, er de muslimske immigranters behandling af de lande de er kommet til og dennes befolkning+naturligvis politikernes laden stå til og deres hetz mod det frie ord! Det vil på et tidspunkt antænde den ulmende utilfredshed der er. Der skal ikke mange flere gruppevoldtægter, drab og terror til før den ellers fredelige befolkning har fået nok.” 

Her ses Inger-Marie Tryde Martensens uddybende kommentar fra juli 2018. Screenshot.
Her ses Inger-Marie Tryde Martensens uddybende kommentar fra juli 2018. Screenshot.

Inger-Marie Tryde Martensen er en erfaren politiker og har tidligere stillet op til Europaparlamentsvalg for både Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU. I dag har hun fundet sig til rette i Nye Borgerlige, hvor hun er en profileret folketingskandidat for partiet i Aarhus Øst. Hun bliver blandt andet fremhævet på partiets hjemmeside og er venner på Facebook med alle partiets centrale medlemmer.

Udbredt opfattelse i Nye Borgerlige

Inger-Marie Tryde Martensen er dog langt fra et den eneste i Nye Borgerlige med denne holdning. Flere folketingskandidater fra partiet giver udtryk for samme verdensopfattelse.

Et andet eksempel er partiets spidskandidat i Østjylland, Lars Boje Mathiesen. Allerede mens han stadig var medlem af Liberal Alliance postede han den 3. august 2016 et opslag på Facebook, hvor han skrev om den daværende justitsminister Søren Pinds vurdering af den russiske efterretningstjeneste. Søren Pind mente, at den russiske efterretningstjeneste var årsag til ”splid og spektakel”i Europa. Et synspunkt Lars Boje Mathiesen ikke delte. I stedet mente han danskerne burde være ”bekymret” for Søren Pind, der ifølge Lars Boje Mathiesen udviste ”ligegyldighed overfor befolkningen”. Lars Boje Mathiesen skrev i sit opslag:

”Jamen, det er da Rusland der står bag voldtægterne på Langelands festivalen. Det er da Rusland, som står bag de mange krænkelser af piger og kvinder. Ja, Rusland er en magtfuld storpolitisk spiller, men stop nu dig selv!”

Og som afslutning på hans indlæg fik Søren Pind følgende bemærkning med på vejen:
Så tænk du bare videre. Og mens du tænker, så er der så endnu flere piger, som bliver ofre for jeres inkompetence.”

Folketingsvalg 2019

Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.

Opslaget fra spidskandidaten i Østjylland vakte da også genlyd hos de kommende partifæller i Nye Borgerlige. Således har prominente partimedlemmer som bl.a. partiformand, Pernille Vermund og pressechef Lars Kaaber, tilkendegivet deres støtte til synspunktet med et ´like’.

Lars Boje Mathiesen er ligesom Inger-Marie Tryde Martensen en dreven politiker. Han har siddet i Aarhus Byråd for Liberal Alliance. I september 2016 fik han dog nok af partiets linje og meldte sig ud. Samme måned meldte han sig ind i Nye Borgerlige, som han repræsenterede i Aarhus Byråd indtil kommunalvalget i november 2017. En af årsagerne til hans beslutning var ifølge ham selv, at Liberal Alliance ikke leverede på udlændingepolitikken, som han sagde til TV2 Østjylland den 9. februar 2018 i forbindelse med annoncering af ham som Nye Borgerliges spidskandidat i Østjylland.

De to folketingskandidater fra Østjylland er dog ikke de eneste, der deler forståelsen af islam og muslimer som værende en større trussel end Rusland.

Partiets spidskandidat i Nordjylland, Poul Højlund, er ligeledes ikke imponeret over det vurderede trusselsbillede fra Rusland og mener, i samme boldgade som hans partifæller, at islam og herboende muslimer udgør en større trussel end Rusland.

Den 1. november 2017 bragte Jyllands-Posten nyheden om at statsminister, Lars Løkke Rasmussen, efter et møde i Nordisk Råd, vurderede truslen fra Rusland som: ”… det værste trusselsbillede siden Den Kolde Krig”. Den konklusion var Poul Højlund uenig i og valgte samme dag som nyheden, at give udtryk for hans vurdering af situationen på Facebook. Han skrev blandt andet:

Islam er en trussel mod et frit Danmark

”Det ville være rart, hvis vores statsminister i stedet havde sagt: “Islam er en trussel mod et frit Danmark. Derfor lukkes grænsen, asylretten fjernes, muslimske særkrav afvises ubetinget, kriminelle udlændinge udvises, asylanter skal hjem i samme sekund, forholdene bare nogenlunde tillader det, administration efter bogstavet og nultolerance fra nu af”. Men det tør han ikke. Eller måske mener han det ikke.”

Flere prominente folk fra Nye Borgerlige var enige i hans vurdering. Således har partiformand Pernille Vermund samt folketingskandidaterne, Gitte Keller og Inger-Marie Tryde Martensen givet opslaget et like.

Poul Højlunds Facebook opslag fra den 1. november 2017. Screenshot.
Poul Højlunds Facebook opslag fra den 1. november 2017. Screenshot.

 

Borgerkrig mellem sekulære og religiøse

Inger-Marie Tryde Martensen skriver til Redox, at hendes udtalelser om Rusland kom i forlængelse af debatten om Nordstream 2, der er den rørledning til gas, som det russiske energiselskab Gasprom planlægger i samarbejde med vestlige energiselskaber. Det var dermed konteksten for, at hun ikke syntes, at det giver mening at se Rusland som en fjende i sammenligning med muslimer.

Til spørgsmålet om en borgerkrig skriver hun:

“Ingen kan jo spå om fremtiden, men hvis det kommer til uroligheder og krig, tror jeg det vil blive til en borgerkrig (uroligheder) ml. dem der ønsker sekulære samfund overfor dem der ønsker samfund bundet op på religiøse regler. Jeg synes vi ser det spire i Frankrig – desværre!! Jeg tror ikke det bliver ml. Rusland og Europa.”

Inger-Marie Tryde Martensen kommenterer også på hendes kommentarer om våben og stiller igen spørgsmålet:

“Bliver det de nationale hære, bliver det en EU-hær ….eller? Jeg ved det ikke.”

Den anden folketingskandidat fra Østjylland, Lars Boje Mathiesen skriver til Redox:

“Ej… Simon Come on…. Du må kunne finde noget bedre… jeg kommer til at se så provinsiel ud i forhold til de andre, og bliver til grin til julefrokosten.. Kan du ikke grave lidt mere…. ?”.

Hverken Nye Borgerliges pressechef, Lars Kaaber eller Poul Højlund vil udtale sig om sagen til Redox.

Tags: , , , ,