Sådan ser Feuerkreig Divisions flag ud.

Nyhedsanalyse: Dansk nazist dømt for rekruttering til terrorgruppe – og han er ikke alene

Nikolas Thomsen blev i dag idømt fem et halvt års fængsel for at have hvervet til og fremmet den nazistiske terrororganisation Feuerkrieg Division (FKD). Men han er langt fra den eneste nazist, der drømmer om terror mod politiske modstandere, minoritetsgrupper og andre fjender.

Publiceret den 11. maj 2023

Klokken 10 i dag blev der afsagt dom i retten i Holbæk. Den 16-årige Nikolas Thomsen, der under sagen har skiftet navn fra Nikolas Børge Dehn Thomsen, blev kendt skyldig i flere overtrædelser af terrorlovgivningen.

Anklageskriftet bestod i tre forhold under terrorparagraffen §114: Han var tiltalt for selv at tilslutte sig Feuerkrieg Division med henblik på at begå terrorhandlinger, hvilket han blev frifundet for. Han blev til gengæld dømt for forhold to, nemlig et forsøg på rekruttering af en klassekammerat til gruppen. Forhold tre handlede om at fremme terrororganisationen Feuerkrieg Divisions virke. Her var der tale om seks konkrete delforhold, og Nikolas Thomsen blev kendt skyldig i fem af dem.

Efter en gennemgang af skyldskendelsen og en pause blev retten sat igen klokken 11. Her procerede både anklager og forsvarer om strafudmålingen. Anklageren mente, at straffen skulle være ikke under fem år. Forsvareren mente, at tiltalte skulle have den ‘mildeste dom’ og at retten skulle se bort fra tidligere præcedens på området.

Retten fulgte anklagerens linje og fastsatte straffen til fængsel i fem år og seks måneder. Den nu dømte har hele vejen igennem sagen nægtet sig skyldig i overtrædelse af terrorparagraffen og har anket sagen til frifindelse eller mildere straf.

Sagen mod Nikolas Thomsen er den første af sin slags i Danmark. Men den kommer på baggrund af en udvikling, hvor unge højreradikale i lukkede chatgrupper på nettet deler og spreder terrorpropaganda og terrorforherligende materiale som fotos, videoer og memes.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Redox beskrev før retssagens start hvordan der især på Telegram bliver delt terrorambitioner, -manualer og -inspiration. Selvom det først og fremmest er teenagere, der er aktive på kanalerne, så fylder ældre og mere ideologisk skolede nazister en del. De spiller en vigtig rolle i at politisere og radikalisere de yngre chatdeltagere. Samtidig har vi de seneste fem år oplevet en bølge af nazistisk terror i blandt andet New Zealand, Tyskland og USA, men også i Skandinavien har højreradikale de senere år stået bag politisk motiverede drab og drabsforsøg.

Dagens dom er unik af sin art, men kommer ikke ud af det blå. Som det ser ud nu er det ikke et spørgsmål om hvorvidt, men hvornår den næste sag kommer.

Du kan læse hele Redox’ kortlægning af den nye bølge af terrorhyldest på den yderste højrefløj her.

Læs resumé af dagens dom på rettens hjemmeside.

Tags: , , ,