Carsten Thrane foran L.A.TINO på Nørrebrogade.

Pegida-stifter om Nye Borgerlige-kandidats bar på Nørrebro: “Vi opretter et frivilligt vagtkorps”

For en måned siden åbnede den tidligere Nye Borgerlige-profil Anahita Malakians en bar på Nørrebro. Det fik dansk Pegida-stifter til at love at etablere et vagtværn i bydelen.

Publiceret den 23. juni 2020

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.

Som Redox tidligere har beskrevet, er Anahita Malakians en af folkene bag baren L.A.TINO på Nørrebrogade, der åbnede for nylig. Stedet fik fra start omtale, fordi den tidligere Nye Borgerlige-folketingskandidat i forbindelse med åbningen endte i konflikt med Stram Kurs’ Uwe Max Jensen.

I forbindelsen med åbningen understregede Anahita Malakians flere gange, at der er “intet politisk i mine motiver” og omtalte baren som en “upolitisk passion”. Hun har med egne ord meldt sig ud af Nye Borgerlige.

Alligevel har hendes bar fået tilbud om et selvbestaltet vagtværn fra en kendt figur på den yderste højrefløj: Carsten Thrane. Igennem juni er han flere gange ugentligt set på og omkring L.A.TINO.

Carsten Thrane i Fælledparken 1. maj, hvor han deltog i Stram Kurs' arrangement.
Carsten Thrane i Fælledparken 1. maj, hvor han deltog i Stram Kurs’ arrangement.

Vagtværn på Nørrebro
Carsten Thrane har fingrene med i spillet mange steder på højrefløjen. Han er lokalbestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti i Gladsaxe og var med til at stifte Pegida. Han deltager jævnligt i Pegida-afløseren For Friheds arrangementer og tidligere i år deltog han i Stram Kurs’ 1. maj-arrangement i Fælledparken.

Den seneste tid har han vist sig meget hyppigt på indre Nørrebro. Det skete efter et opslag på Facebook den 19. maj, hvor L.A.TINO-chefen Anahita Malakians fortalte, at nogen med en sprittusch havde skrevet ‘racist’ på et skilt udenfor L.A.TINO.

Som et svar på opslaget skrev Thrane:

“Vi opretter et frivilligt vagtkorps.”

Anahita Malakians likede kommentaren og der gik ikke længe før Carsten Thrane begyndte at dukke op på Nørrebro ganske ofte. De seneste uger er han flere gange om ugen blevet set, primært på cykel, på Indre Nørrebro omkring Blågårds Plads. Typisk cykler han alene rundt i området.

Ofte ses han på en stol på det lille fortovsstykke på Nørrebrogade, som L.A.TINO har taget i brug.

Stiftede Pegida
I februar 2017 var Thrane, ifølge ham selv, medlem af Socialdemokratiet. På trods af det havde han allerede ved folketingsvalget i 2015 opfordret sine venner på Facebook til at stemme på DF-formanden Kristian Thulesen Dahl.

I januar 2015 stiftede han det højreradikale Pegida-netværk i Danmark. Planen var at bevægelsen hver mandag skulle marchere i København efter inspiration fra den tyske Pegida-bevægelse, der med stor succes havde demonstreret fast hver mandag i den tyske by Dresden.

Budskabet var anti-muslimsk og marcherne i Dresden kunne på sit højeste samle mange tusinde deltagere. Den form for aktivisme skulle overføres til Danmark.

Carsten Thrane (bagerst) under For Frihed-demonstration i 2015. På billedet ses to daværende medlemmer af Danskernes Parti, Jakob Rolandsen (i hvid kasket) og Nicolai Boesen (stribet trøje længst til højre). Foto: Redox
Carsten Thrane (bagerst) under For Frihed-demonstration i 2015. På billedet ses to daværende medlemmer af Danskernes Parti, Jakob Rolandsen (i hvid kasket) og Nicolai Boesen (stribet trøje længst til højre). Foto: Redox

Carsten Thrane overlod dog allerede inden den første demonstration i januar 2015 roret i den nystartede bevægelse til den tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Nicolai Sennels.

Marcherne var i starten en relativt stor succes hvis man sammenligner deltagerantallet med andre højreradikale demonstrationer eller begivenheder, men hurtigt ebbede gejsten omkring fænomenet ud og deltagerantallet faldt betragteligt.

I marts 2015 skiftede Pegida navn til ”For Frihed”, der stadig findes, men har et betydeligt lavere aktivitetsniveau.

Mandagsmarcher med nazister
For Frihed forsøgte udadtil at fremstå som en bred folkebevægelse, der ville samle såkaldte ‘islamkritikere’ under en paraply af moderate paroler og et forsvar for ytringsfriheden. På trods af det har Redox gentagne gange dokumenteret, hvordan voldsparate organiserede racister og nazister også fandt vej til først Pegidas og senere For Friheds demonstrationer. I starten hævdede bevægelsen at racister og nazister ikke var velkomne, men opgav hurtigt at få dem fjernet og accepterede deres tilstedeværelse.

Udover at gå ugentlige mandagsmarcher med store dele af det højreradikale spektrum i Danmark har Carsten Thrane også gjort sig bemærket i en facebook-gruppe ved navn ”Støttegruppe for de 4 danske drenge fra Ry”.

Gruppen havde som formål at støtte op omkring fire drenge, der i februar 2017 havde kastet en brandbombe på en afghansk flygtningedreng i Ry.

Carsten Thrane skrev blandt andet dengang:

”De 4 leverpostejsfarvede drenge fra det bedre borgerskab begår jo nok ikke drabsforsøg uden, at der er en grund til det…” og mente desuden, at ”… man skal løslade de 4 drenge…”.

I samme opslag blev ofret desuden pålagt ansvaret for handlingen, da Carsten Thrane mente at ofret chikanerede de lokale og var en ”problemmager”.

Dengang udtalte Thrane til Redox:

“Da jeg er medlem af Socialdemokratiet, anser jeg ikke mig selv som højreorienteret. Jeg tager naturligvis afstand fra en hver form for racisme, vold og brandattentater, men når det så er sagt, synes jeg at det er synd for de fire danske drenge, der får ødelagt deres skolegang og eksamener, at de er blevet varetægtsfængslet og at man bør løslade dem nu.”

Midt i marts 2020 kunne Gladsaxe Bladet berette, at der havde været generalforsamling i Dansk Folkepartis lokale forening i Gladsaxe. I den anledning kunne bladet bringe et foto af den nye lokalbestyrelse, hvor Carsten Thrane poserede sammen med resten af den nyvalgte bestyrelse.

Bar-ejer: Thrane er her som gæst
Redox har været i kontakt med Anahita Malakians. Hun siger til Redox, at Carsten Thrane ikke har oprettet et vagtværn, men kommer på L.A.TINO som gæst.

Screenshot fra Facebook.
Screenshot fra Facebook.

Forelagt at hun selv har liket Thranes facebookkommentar om at oprette et frivilligt vagtværn siger hun: “Carsten han skriver mange ting.. jeg har ikke noget med det at gøre.. jeg gider faktisk ikke kommentere på det.”

Derefter afbrød hun samtalen og afviste Redox’ opfølgende opkald.

Redox ringede efterfølgende til Carsten Thrane, der i første omgang afviste at have oprettet et vagtværn. Han siger til Redox, at han er kommet på Nørrebro i mange år og at han kommer meget på L.A.TINO, fordi han godt kan lide stedet.

Kort tid efter den første samtale, der varede mere end 20 minutter, ringede Carsten Thrane tilbage til Redox. Han sagde, at bevogtning “er en politiopgave.”

Adspurgt hvorfor han så foreslog at lave et vagtværn siger han: “Det var for at skærme L.A.TINO.”

Tags: ,