Den Nordiske Modstandsbevægelse har det seneste år etableret sig i Danmark. I begyndelsen af december blev dette gruppebillede taget og efterfølgende delt på det sociale medie VK. Fra venstre ses Jacob Vullum Andersen, Kristian Hougaard og Diana Lykke Glargard. Fra højre ses: Søren Straarup Schmidt, Kristian Niss, Martin Hermansen og Martin Tillebæk Durvad. (Foto: Privat)

Så rabiate er NMB-medlemmerne: voldsfantasier og jødehad

Den Nordiske Modstandsbevægelse er erklærede nationalsocialister. Det afspejler sig i især på de sociale medier, hvor de jævnligt poster dødsfantasier om dem, der ikke passer ind i deres verdensbillede.

Publiceret den 14. maj 2018

Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMB) betegner sig selv som en “revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation”. NMB ser det som en af sine vigtigste opgaver at sprede propaganda, for at skabe et positivt billede af bevægelsen og nationalsocialismen. Dette sker blandt andet gennem løbeseddelsuddeling, klistermærke- og plakatopsætning, samt gennem deres hjemmeside Nordfront. For eksempel opsatte bevægelsen hyldestplakater til Adolf Hitler mange steder i landet i forbindelse med den nazistiske førers fødselsdato i april.

Internettet som slagmark

Bevægelsens medlemmer er dog også særdeles aktive propagandister på diverse sociale medier og her fylder især volds- og drabfantasierne meget. Gennemgående er også en fascination af tysk nazistisk symbolik. Her følger et udpluk.

Den centrale københavnske aktivist Martin Tillebæk Durvad skriver her på det sociale medie VK, hvor han bl.a. også hylder Adolf Hitler. Han var aktiv i det nynazistiske netværk Dansk Front tilbage i 00’erne. (Foto: screenshot fra vk.com)

 

Her gør danske nazister sig morsomme over Anders Breiviks terrorangreb på Facebook. (Foto: screenshot Facebook)

Få dage efter Anders Breiviks terrorangreb i Norge i 2011 jokede en række danske nazister med begivenheden. En af dem var René Lysbo Duedam, der under dæknavnet “René Murer” gav sit besyv med. Duedam er  en gammel kending i den danske nazibevægelse. Han har været aktiv og har haft ledende roller i Dansk Front, Danmarks Nationale Front og Blood & Honour. I dag spiller han en ledende rolle i NMR’s afdeling i København.

Under dæknavnet Else-beth Karlsen delte det sydøstjyske NMB-medlem Else Pless Pedersen i februar dette billede på Facebook. (Foto: screenshot fra Facebook)

Jødehadet stortrives i NMB

Nazisterne i NMB er meget udtalte i deres had til jøder, og de ligger ikke fingrene imellem, når de spreder antisemitiske budskaber på internettet. Ofte indgår et element af konspirationsteori, når jøderne lægges for had.

Den nordsjællandske NMB-aktivist Jesper Rosendahl Gregersen delte i marts måned dette antisemistiske meme med hængte rotter påført samme gule davidsstjerner som dem Nazityskland tvang jøder til at bære. (Foto: screenshot fra vk.com)

 

Jacob Vullum Andersen, der er en af organisationens mest aktive medlemmer, ytrer sig antisemitisk på det sociale medie VK. (Foto: screenshot fra vk.com)

 

I begyndelsen af maj delte det fynske NMB-medlem Diana Lykke Glargard sangen “Antisemit” af det svenske naziband Tors Vrede på VK. Glargard har tidligere deltaget i demonstrationer afholdt af både For Frihed og Stop Islamiseringen af Danmark. (Foto: screenshot fra vk.com)

 

Den sydjyske NMB-aktivist Søren Straarup Schmidt sendte i januar en besked på det sociale medie Minds.com under dæknavnet “NordStache” til det han betragter som “forræderne” i de danske medier, regeringen og politiet. (Foto: screenshot fra minds.com)

Ingen vil udtale sig

Det har ikke været muligt for Redox at få udtalelser fra Else Pless Pedersen, Jacob Vullum Andersen, Martin Hermansen, Kristian Hougaard eller Søren Straarup Schmidt, da de ikke har besvaret vores gentagne henvendelser. Hverken Martin Tillebæk Durvad, René Lysbo Duedam, Kristian Niss eller Jesper Rosendahl Gregersen har ønsket at udtale sig til Redox.

Jesper Rosendahl Gregersen siger til Redox’ journalist: “Dig må jeg ikke tale med”. Hvem der har forbudt ham at udtale sig til Redox, ønsker han ikke at udtale sig om.

Redox har ligeledes forsøgt at få et interview med en repræsentant for Den Nordiske Modstandsbevægelse, hvilket NMB har afvist. Bevægelsen skriver i en email til Redox’ journalist: “Ingen i Den Nordiske Modstandsbevægelse har lyst til at tale med dig eller andre fra Redox.”

Den eneste, der har ønsket at udtale sig til Redox, er Diana Lykke Glargard. Hun afviser at være engageret i NMB, men bekræfter, at hun deler deres propagandamateriale på internettet: “Jeg synes de er nogle søde fyre og piger. De laver nogle gode podcasts”.

Hun har ikke et problem med deres ideologiske platform: “Nej, det er vel ikke værre end socialister. De er jo ikke nazister, de er nationalsocialister”.

Diana Lykke Glargard, udtaler at hun ikke ved hvad antisemitisme er og at hun har delt Tors Vrede-sangen fordi det “god musik”.

Tags: , , , , , , , , , ,